Kako uraditi shielding gitare?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

kwiss

Re: Kako uraditi shielding gitare?

Post by kwiss » 30 Mar 2012, 22:19

Rocket Roll wrote:
bancika wrote:...druga varijanta je kuhinjskom alu folijom.
U većim prodavnicama u Beogradu (kao i u hipermarketima po Srbiji, pretpostavljam) može da se kupi aluminijumska samolepljiva traka za prozore koja je idealna za ovu namenu, jer lepak provodi a sama traka se ne cepa tako lako.

MixMusic ima bakarnu samolepljivu traku, DiMarziov proizvod.

Šildovanje uklanja brum, a ne zujanje. "Brum" je onaj 50Hz šum koji se čuje blizu trafo-stanica ili bandera... ili kada je Telekaster uključen u higain distorziju koja žestoko kompresuje :D
Ne prepisuj :!:

nesharm

Post by nesharm » 31 Mar 2012, 01:04

Probaj da resis metodom eliminacije, ako ne znas kako, tudja gitara, tudje pojacalo, itd, videces da li je to specificno samo za neki deo lanca. Imam Rooster-a kao trecu gitaru, sluzi za svakodnevno drndanje, zuji vrlo vrlo malo.

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 31 Mar 2012, 10:57

Hvala svima na odgovorima, kupicu sta mi treba od materijala da sprovedem shielding, pa cu se javiti ako mi zatreba pomoc.
(hvala na info RocketRoll).

Situacija kod mene je sledeca, pojacalo mi stoji blizu TV-a kao i gitara. Kada je TV ukljucen cuje se jako zujanje u 1,3,5 poziciji.

Kada prebacim u 2 i 4 poziciju, zujanje nestaje skroz i to je ok, ocekivano. Takodje nema zujanja ili suma kada TV ugasim, i tako je za sve pozicije.
Primetio sam takodje da kada se frizider ukljuci, cuje se jasan klik ili vec neki zvuk koji izlazi iz pojacala.

Sto se tice pojacala, sa njim nemam problema, radi savrseno kada su druge gitare prikljucene na njega.

Magnete cu da zamenim cim se bude imalo para, a do tada nadam se da ce shielding da ublazi problem. :ziveli:

Rade031

Post by Rade031 » 01 Apr 2012, 23:55

Ja sam odradio shielding na Roosteru, nista nije pomoglo... I dalje mu smeta tv, monitor i td... zuji na I, III i V poziciji. :?
Nisam siguran da sam sve povezao kako treba. Postavicu slike za par dana :ziveli:

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 02 Apr 2012, 10:32

E bedaka, ajde postavi slike pa ce se sigurno javiti neko ko zna resenje. Inace sam nasao sajt sa objasnjenjima kako da se uradi shielding, mozda ti pomogne. http://www.guitarnuts.com/wiring/shielding/shield3.php

Ja cu ga prostudirati dobro, pa kada legne plata, idem u nabavku materijala i krecem sa ceprkanjem po gitari. :ziveli:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 09 Apr 2012, 21:40

Stevan Hinic wrote:Dakle, ako bi neko od iskusnih graditelja bio ljubazan da napise tekst( jos ako ubacite koju sliku da bi nam bilo jasnije bilo bi super), o tome kako eliminisati nama dobro poznato zujanje koje proizvode single coil magneti. Takodje i gde moze da se nabavi materijal koji je potreban da se sve sporvede u delo. Verujem da ce mnogima biti korisno. :ziveli:

I mene ovo interesuje, kako bi se moglo uraditi u DIY varijanti...

JA bih to da radim za Skvajer Bulit :) ne zato sto mi je bas neophodno, nego eksperimentalno... :)
bancika wrote:najbolja metoda je ili provodljiva farba ili ona samolepljiva bakarna folija sa provodljivim lepkom, imas obe u stewmac. Ako ne mozes/neces tako, druga varijanta je kuhinjskom alu folijom. Tu ima dva problema

* lako se cepa
* ako spajas dva dela moras malo da se pomucis da obezbedis dobar kontakt izmedju njih (zato je provodni lepak koristan).

Za prvi problem obicno zalepim foliju na papir, tako postane cvrsca i moze da se radi sa njom, da je savijas, seces makazama i slicno.
Za drugi problem mozes da probas tako sto ces susedne delove folije da preklopis jedan preko drugog pa zalepis nekom trakom ili nekako vec obezbedis da postoji kontakt.

na kraju, poenta svega je da ti shield bude povezan na masu, zato vodi racuna da svaki deo folije koji stavis bude povezan sa svim ostalim delovima i da je povezan na masu (mozes multimerom da meris otpor izmedju svakog parceta i mase na jack-u)

JA sam razmisljao o alu foliji, ali nisam bio siguran da li ona radi posao... Posto provodi struju, ali je nemagneticna... Sta ja znam, mislio sam da je to bitno...

luci

Post by luci » 09 Apr 2012, 22:49

predpostavimo da je u pitanju strat, sta treba radti, lepiti na pickguard ili u rupu za elektroniku, ili oba?

bancika

Post by bancika » 10 Apr 2012, 01:37

oba...i to tako da kad zasrafis masku postoji kontakt izmedju folije koja je na masci sa folijom koja je u rupi....Ja obicno ostavim jedno santimetar folije sa gornje strane tela tako da se ne vidi kada se stavi maska i to negde blizu jednog od srafova maske da budem siguran da je kontakt dobar.
jefinijie gitare samo imaju na masci, sto ce raditi ok posao za sum koji dolazi spreda...ovako si zasticen 360 stepeni, manje vise :)
moj ibanez ima foliju preko cele maske, celu rupu (za magnete i elektroniku) prefarbanu provodnom farbom i zicu koja spaja rupu sa masom (to je umesto one presavijene folije o kojoj sam pricao malo pre)

Post Reply