DIY footswitch za jedno popodne

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
calicdusan

DIY footswitch za jedno popodne

Post by calicdusan » 21 Apr 2012, 15:30

Menjao sam jednog malog, kućnog maršala (MG15DFX) za Fender Frontmana od 65w. Međutim, kaže mi tip da nikada uz njega nije ni dobio footswitch. Fin neki čova, vojvođanin pa mu i poverovah :) :bambi:

Uključim ja stradžu, bistro pojačalo, bije k'o Sveti Ilija, nema nešto baš topline i šmeka, ali koliko para - toliko muzike. :D Sa kompresorom ispred, zvuči skroz pošteno. Probam i drive kanal - skroz može da se iskoristi. Razmislim i vidim da imam sve što je potrebno.

Pljuc u ruke, pa na posao.

kabl :1:
prekidač :1:
mono džek :1:
kutija... nema kutije, ali ima staro napajanje od kompjutera. makaze za lim, pop nitne, dva šrafa i gotovo. :1:

Ćale, jedan ortak i ja, oko 3 sata posla i gotovo sve. Limarija je najviše oduzela jer je rađeno štapom i kanapom (sečeno nekim prastarim makazama, savijano preko neke ćoškaste šper ploče i uz pomoć neke premale stege). Nije ništa "prijektovano" i crtano, nego usput sve. Jedini cilj je bio da funckioniše i da se završi za jedno popodne. Da se prvo mislilo i merilo pa seklo, bilo bi i elegantnije.

Nije nešto lep, ali obavlja posao :ziveli: Možda ga izlakiram neki dan, kilavo mi deluje ova farba i očukaće se brzo. Mada... Dovoljno je aljkav ovako, ako budem petljao oko laka, ko zna šta ću još da *****. :shock: :XD: :hide:

Povezivanje:

Ovo je najprostiji mogući footswitch. Potreban vam je jedan običan, sp/st prekidač (ja mislim da se tako zove). Najprostiji mogući, sa dve nožice. Ja sam imao dp/dt koji mi je pretekao kada sam modovao wah, pa sam njega iskoristio. Ako vezujete za dp/dt plus ide na srednju nožicu s jedne strane a masa za neku od nožica sa iste te strane. Koju žicu (plus ili masa) za koju nožicu vezujete nije važno, bitno je da se koristi srednja i još jedna sa iste te strane. Ovakav footswitch može samo da pali i gasi nešto. Ne može da selektuje između tri ili više kanala ili efekata. Za to se koristi komplikovanija šema, stereo kabl i stereo džek, bla bla...

Proban je i na Solist pojačalu za tremolo efekat. Radi i tu.

:ziveli: :mrgreen:

Image
Image
Image
Image
Image

Baba Slim
MF veteran

Re: DIY footswitch za jedno popodne

Post by Baba Slim » 21 Apr 2012, 16:51

Super! :ziveli: DIY za pobjedu! :-)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 21 Apr 2012, 16:54

:1:

Markony

Post by Markony » 21 Apr 2012, 17:09

:1:
Jednom prilikom sam morao da se ukljucujem u 65R na bini i prijatno me iznedio zvuk koji je iz njega izasao!
:ziveli:

calicdusan

Post by calicdusan » 21 Apr 2012, 19:48

hvala narode :) a frontmen je ok pojačalo. jeste kinez, tranzistorac, jeftino i sve to, ali po meni može vrlo lepo da završi posao. ništa spektakularno, ali ako iz prstiju tonski izlazi kako treba, frontmen neće da bude problem sigurno 8)

kod mene je frontmen malo preoštar jer imam MIM Strat od swamp ash-a sa onim fabričkim, keramičkim magnetima. to u bridge-u ume da bude i neprijatno oštro, ali imam ga (pojačalo) već par nedelja i uspeo sam da ga uz kompresor i treble kontrolu nađem da zvuči fino. dok ne upadnu neki drugi magneti (: posle su brige manje.

Post Reply