handmade SG (P90 pickups)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Re: handmade SG (P90 pickups)

Post by Dersu Uzala » 24 Aug 2011, 03:50

Jel?

rock nation

Post by rock nation » 24 Aug 2011, 10:01

Da, ima porodica i podporodica, da tako kazem. Ali, gledao sam kod nekih snabdevaca na netu to oko tezine, naterao si me da se raspitam i zbog tebe i zbog onih koji bi se odlucili da prave gitaru od mahagonija koji nazivaju Honduras mahagoni ( inace ima bar 7,8 razlicitih naziva, koliko sam ja nasao, mozda to malo zbunjuje). Jedan je u svom nekom postu rekao da ako neko zeli, moze u zahtevu da naznaci da hoce laksi mahagoni, a oni ce da urade sta mogu. Izgleda da nije uvek ista tezina, mislim od svakog drveta. Sad, ja kontam, sto je drvo teze, to je gusce, ima vecu specificnu tezinu, a iz fizike smo ucili da tela vece gustine bolje provode zvuk.
Drugo je pitanje koliko mi to realno cujemo, SG Standard koji sam imao radio je odlicno, a bio je dosta laksi.

Ono sto je, ipak, najvaznije je da gitara radi fenomenalno, nema greske.
Last edited by rock nation on 24 Aug 2011, 10:17, edited 3 times in total.

rock nation

Post by rock nation » 24 Aug 2011, 10:07

Evo jednog citata, i setite se, ako ste imali priliku da probate, koliko je tezak Les Paul koji ima telo od punog drveta:

Mahogany's weight and density are similar to maple, however mahogany carries are more mellow, soft and warm tone to it. Great sustain, but not well suited to clear finishes. Les Paul guitars are made with Honduran mahogany.

Po meni, posto nije svaki komad mahagonija isti, Gibson toliko insistira na svojoj selekciji drveta i sta sve tamo navode kad govore o svojim gitarama.

rock nation

Post by rock nation » 24 Aug 2011, 10:35

Evo jos jednog zanimljivog citata o mahagoniju:

Mahogany is also sometimes used in necks, as well as bodies, for its classic warm feel. Be wary, though, sometimes getting that great mahogany tone creates a lot of weight in the guitar. Always check out the weight of the guitar standing up and sitting down when playing it in the store - sometimes you don't want to dragged down by your guitar when playing a long gig.

Nadam se da ovo nekom pomaze, obecavam da necu smarati vise :cao:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 24 Aug 2011, 10:44

Pre svega jako mi je drago da imam još jednu zadovoljnu mušteriju, meni je to na kraju krajeva najbitnije. Nadam se da ćemo svi uskoro čuti neke snimke koje će rock_nation napraviti, po onome što sam čuo kada je probao gitaru biće to odlična svirka.

Što se tiče pragova preuzimam na sebe da ti to prvom prilikom sredim tako da možeš da namestiš akciju baš onako kako želiš, naravno bez dodatnih troškova.

Drvo koje je korišćeno nije honduras mahagony već je, koliko sam dobio informaciju sapele ili sipo, nisam išao ja lično da kupujem pa ne mogu da potvrdim 100%. Meni je najbitnije da je rock_nation dobio zvuk koji je tražio.

rock nation

Post by rock nation » 24 Aug 2011, 11:08

Uh, moja greska, ja sam nesto pogresno shvatio Nikolu...Sapele i sipo su iz iste porodice mahagonija, to africki mahagoni, eto resenja misterije oko tezine :D Ne menja na stvari, sve sto je receno, stoji.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Aug 2011, 01:23

@rock nation

Ti citati koje si naveo, koji donekle u principu stoje, su samo pojedinacna iskustva raznoraznih muzicara koji i ne znaju koje je i kakvo drvo korisceno i odakle, receno im je samo da je mahagoni ili recimo mahagoni iz Hondurasa.

Medjutim, kad se lepo raspitas okolo kod ljudi koji se time bave (secom drva, obradom, susenjem, izvozom, prodajom i naposletku graditeljima instrumenata ili namestaja) oni naravno znaju cifre koje su u pitanju (izmerene) i ne vode se po nekom svom ili tudjem filingu. Prvenstveno, tezina zavisi od toga koliko je drvo suvo. Koliko je dugo suseno i koliko agresivno je suseno (moze da se susi na tavanu, sto i nije bas optimalno, a moze da se susi u susarama specijalno za to dizajniranim i zapanjio bi se kad bi video koliko se tu vode izbaci iz 'vec suvog drveta'- EB/Music Man imaju i video na YT sa njihovom susarom koja izbacuje bacve vode dnevno).

Elem, ako prihvatimo kao aksiom da su sva drva idealno osusena, mahagoni iz Hondurasa generalno ima specificnu tezinu (gustinu) od 540-545 kg/cu.m (kubnom metru). Africki mahagoni, u zavisnosti od familije, od 495 - 850 !!! Javor tipicno oko 755 kg/cu.m., mada zavisi da li je eastern soft ili western hard. Javor je znaci brale oko 40% tezi od honduraskog mahagonija sto u mojoj knjizi ne znaci 'priblizno iste tezine'. Crni jasen je oko 10% laksi (manje gustine) od honduraskog mahagonija, beli jasen je oko 10% tezi. Ajd da kazemo da je to priblizno.

Dalje, mahagoniJ je mnogo porozniji od javora, a razlog tome izmedju ostalog su bakterije koje zive u mahagoniju i koje decenijama, tokom susenja drveta, jedu to drvo i kao nus-produkt svom opstanka proizvode kiseonik. Taj kiseonik, u vidu mikronskih dzepica vazduha (pockets of air) je jedan od glavnih uzrocnika lagane tezine honduraskog mahagonija. Kad bi ga meto ispod elektronskog mikroskopa, video bi trilione tih dzepica, koji iako su mali, u takvom broju jednostavno predstavljaju jedan dzinovski mehur vazduha. to ti je ono kao kad uciteljica objasnjava mikro-kosmos, atomski svet pa ti kaze u sustini da sve sto vidis je jedno veliko nista, jer su atomi i njihove subcestice toliko male i toliko udaljene jedna od druge da je sve izmedju njih 'prazan prostor'. Drugim recima, ima vise praznog prostora nego materije u univerzumu jel. E pa tako isto i sa ovim drvetom, tu ima toliko vazduha unutra da ga je maltene vise nego drveta, ali od drveta se ne vidi taj vazduh if you get my drift.

Frajeri koji se bave secom i nabavkom i susenjem svakog drveta, a posebno mahagonija, moraju da vode racuna o tim stvarima, ako vec ubiju stablo da ne ubiju zivot u njemu. U nekom drvetu ne zelis kiseonik, u drugom ga zelis, i oni ga onda obradjuju, seku i suse na drukciji nacin. I skladiste. Jednom kad je recimo bas mahagoni propisno osusen (10-20 godina, ili u susarama expressno), i bakterije odradile svoj posao, drvo se zatvori (seal) tako sto se potopi u vodu. Najcesce u vidu camca. Doduse, retko se prave veci brodovi od mahagonija, preskupo je, ali se prave pojedini delovi camca, i klupe i namestaj na istima. Mislim na obicne pecaroske camce, ne na jahte od milion dolara. Taj mahagoni, ako nije iskrivljen, recimo da je klupa napravljena od njega, koji je 'na vodi' 10-20 godina, nema boljeg drveta od tog kazu majstori. Da li je to u domenu legende ili zbilje, jos nisam dokucio.

Uzgred, drvo ce potonuti u vodi ako ima specificnu tezinu vecu od 1000kg/cu.m sto ce reci abonos moze da potone jer je tu negde a ironwood ili 'drvo zivota' (lignum vitae) tone ko metak jer dostize i preko 1300kg/cu.m

Prema tome, ako je LP od honduraskog mahagonija, a tezak je, nesto tu ne valja. Ako probistris malo internetom, shvatices da se ljudi zapanje kad probaju oridjidji 50's LP-je i skapiraju koliko su laksi od onih modela iz 60-ih i 70-tih, pre nego sto su u Gibsonu poceli da buse tela ne bi li smanjili tezinu. A ti LP-ji iz 60-tih i 70-tih, pitaj boga otkuda je mahagoni. Niko to ne zna sem mozda 10 zivih ljudi. Prica je bila da je Gibson originalno uvozio svega nekoliko godina mahagoni iz Hondurasa, tih pedesetih, i da im je to sredio neko preko americke vlade, taj uvoz drveta je bio deo isplate nekog duga Hondurasa prema Americi (taj deo Hondurasa je bio pre Spanski Honduras, danasnji Belize je bio Britanski Honduras). Ameri im doturili oruzje, pomogli im da se otresu imperijalista (tj Spanije) i ovi nisu imali cim da plate pa kao ajd drvetom. Tome je davno dosao kraj, i mahagoni iz Hondurasa je tesko dobaviti, sto puta rekoh. Ko god pise da ga ima, laze. 85% njih lazu u startu. Ili ne znaju, lazu i njih. Najblizi mahagoniju iz Hondurasa (spanskog) je onaj iz Belizea (bivsi Britanski Honduras). iz identicnog su roda, vrste, familije, podfamilije. Identicnog. I svi hoce bas onaj iz zapadnih suma (spanskog Hondurasa) a ne onaj iz istocnih suma koje se nalaze u Belizeu i deli ih reka i planina, that's it. Ima ih u manjim kolicinama i u Meksiku i Nikaragvi. Ista familija sve isto. to su ti koji se najcesce reklamiraju kao Honduran Mahagony sem ako stvarno ne naletis na pravu stvar, holly grail of mahagony.

E sad, koliko je to bitno sve za muziku. Nije bitno uopste. Onoliki svet svira stradze i telce od asha, aldera i poplara. Znaci nebitno.

Smorih se i sam. :ziveli:

merk

Post by merk » 31 Aug 2011, 13:59

e vidiš, moj dersu, zbog toga volim internet!
hvala na novom znanju i podacima!

krmenadla

Post by krmenadla » 01 May 2012, 23:27

da pohvalim i ja gitaru, sa jedno godinu dana zakasnjenja! ;)
nadam se da jos uvek dobro sluzi i ljuto izgleda!

ma dokopao sam se ove teme trazeci malo komentare o P90 magnetima, nesto se lozim u zadnje vreme na njih, voleo bih da cujem kako zvuce u mojoj gitari...
no, procitah temu od A do Š, veeeseeeeloooo! :) :ziveli:

elem, ovaj poslednji post od Dersu me natera da se ovde obratim i ubijem jednim postom par nedoumica koje imam:

- imam Parket PM-20, kakvo je ovo drvo quilt bubinga od koje je telo moje sekire? ne mogu nista posebno da nadjem na netu, osim sto znam da je poprilicno lagano...!?

- kako bi u neck legao jedan P-90, šta kažete? zadovoljan sam parkerovim magnetom koji je u bridž poziciji, ali ovaj napred mi je nekako bezličan, bilo splitovan ili u ham režimu...

thanx, pozz,
K.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 02 May 2012, 04:35

Zar nije samo top od bubinge a telo od mahagonija? Bubinga je lepo i plemenito drvo ali se najvise koristi kao ukras. Quilt je samo opis sare, kao quilted maple (oposed to flamed bubimga or maple, sto ce reci rebrasti javor ili bubinga). Quilt su te specificne sare na drvetu.

krmenadla

Post by krmenadla » 02 May 2012, 16:59

Dersu Uzala wrote:Zar nije samo top od bubinge a telo od mahagonija? Bubinga je lepo i plemenito drvo ali se najvise koristi kao ukras. Quilt je samo opis sare, kao quilted maple (oposed to flamed bubimga or maple, sto ce reci rebrasti javor ili bubinga). Quilt su te specificne sare na drvetu.
da, kaže prospekt: ''mahogany body and mahogany set neck''...''AVAILABLE COLORS: Quilted Bubinga,...''

znaći, skroz si u pravu, mahagoni telo, bubinga drvo top dressing (da se izrazim kulinarski), quilt šare.
u početku mi je gitara izgledala kao ormar iz starog stana od pre 30 godina, ali sada mi se džasvi :twisted:

hoću li ja tu imati problema ako zavalim običan singl P90 koji nije predviđen da se splituje? ne treba mi split na bridžu nič...
znam da ima onih P90-ica koji su malo deblji i mogu da se splituju, no ne treba mi, kao što rekoh...
pitam to zbog struje, nemam pojma o tim stvarima, da ne kupim pa dođem kod majstora a on me iznenadi sa komentarom 'pa dečko, ova gitara je predviđena da splituje hamove, ne može ovako!'... :hide:

bež 'dog ear' će tu da legne nadam se dobro... :D

eto, ja kao i uvek, pun početničkih pitanja... 8)

nego da ne zaboravim: vidim da ima raznih proizvođača, gibson, sd,... koji preporučujete? sd? da li su razlike goleme ili minorne? džaba mi youtube i strani forumi, svi samo lažu. verovatno i kradu...

thanx,
k.

kwiss

Post by kwiss » 02 May 2012, 17:05

merk wrote:e vidiš, moj dersu, zbog toga volim internet!
hvala na novom znanju i podacima!
A ti si ubeđen da je to tačno :?: :lol:

Post Reply