Čišćenje i održavanje gitara sa nitro finishem...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Čišćenje i održavanje gitara sa nitro finishem...
Interesuje me pravilno održavanje i čišćenje gitara sa nitro finishem( pošto sam od skoro postao vlasnik jedne)...iskustva? preporuke? tečnosti za čišćenje koje se mogu naći kod nas? itd... 

Re: Čišćenje i održavanje gitara sa nitro finishem...
Mozda ovo?
Nego, ozbiljno, ja lak brisem starim (al' cistim) majcama, mada volEm kada malo stroke ostane na nitru - nekako izgleda kao da je deo finish-a. Onaj Ernie Ball polish sprej sam ispobao kod ssmc-a i radi ki car, ,ali ne znam da li ce nesto zeznuti na extra izlakiranim povrsinama. Manje-vise ti zavisi i od same boje i kolicine bezbojnog laka koliko i cime smes da ga mackas.
Kao sto nebojskak rece u onoj drugoj temi, dah i pamucna krpica su skroz ok.

Nego, ozbiljno, ja lak brisem starim (al' cistim) majcama, mada volEm kada malo stroke ostane na nitru - nekako izgleda kao da je deo finish-a. Onaj Ernie Ball polish sprej sam ispobao kod ssmc-a i radi ki car, ,ali ne znam da li ce nesto zeznuti na extra izlakiranim povrsinama. Manje-vise ti zavisi i od same boje i kolicine bezbojnog laka koliko i cime smes da ga mackas.
Kao sto nebojskak rece u onoj drugoj temi, dah i pamucna krpica su skroz ok.

po meni ,najpravilnije odrzavanje gitare sa bilo kojim finisom je redovno brisanje cele gitare magicnom krpom jedva navlazenom. posle svake ozbiljnije probe ili svirke a pogotovo ako je bila znojava varijanta zice i fingerboard izbisati suvom krpom. super su razne tecnosti i specijalizovana pomagala , i sam koristim neka od njih , ali ako ih nemas pri ruci neces mnogo izgubiti. najbitnije je imati volju da redovno cistis gitaru.
Pa da. Misim, ja neam nitro, ali to je standardna procedura koju koristim za sve delove osim fretboarda. Kontam da ima smisla eventualno koristiti neko sredstvo jedino ako ti je đitra usrana naslagama nečega™, ovako, za standardni maintenance ovo vrši posao. Stare usrane gaće, majica, itd itd. Nitro je ionako kljakav.guv'nor wrote: Kao sto nebojskak rece u onoj drugoj temi, dah i pamucna krpica su skroz ok.