Zamena pragova
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Zamena pragova
Mozda postoji ovakva tema, nisam uspeo da nadjem.
Da li se pragovi samo ukucavaju ili je potreban i lepak, koji lepak?
Koji pragovi se mogu naci kod nas i gde? Koji se koriste za Fender a koji za Gibson tip gitare (visina i sirina)?
Pokusao bih na nekim mojim manje vrednim gitarama da sam zamenim pragove, nije neka steta i ako zabrljam. Inace na gitari koju sam aktivno svirao Goran custom mi je menjao pragove, kostalo je poprilicno ali su stvarno dobro odradjeni. Cilj mi je da ne zavism od majstora i naravno usteda novca
Da li se pragovi samo ukucavaju ili je potreban i lepak, koji lepak?
Koji pragovi se mogu naci kod nas i gde? Koji se koriste za Fender a koji za Gibson tip gitare (visina i sirina)?
Pokusao bih na nekim mojim manje vrednim gitarama da sam zamenim pragove, nije neka steta i ako zabrljam. Inace na gitari koju sam aktivno svirao Goran custom mi je menjao pragove, kostalo je poprilicno ali su stvarno dobro odradjeni. Cilj mi je da ne zavism od majstora i naravno usteda novca
Re: Zamena pragova
Kod zamene ce najverovatnije morati da se koristi lepak. Obican super lepak ce odraditi posao.
Mozes naci dosta vrsta (sirina i visina), vec secenih pragova. Sa njima je malo za-ebanije raditi jer ih je teze iskriviti, ali je izvodljivo.
Zamena pragova kosta koliko kosta jer je prilicno velik posao i moze lako da se sjebe. Sve u svemu, imas na netu milion tema o zameni pragova, pa se informisi.
Mozes naci dosta vrsta (sirina i visina), vec secenih pragova. Sa njima je malo za-ebanije raditi jer ih je teze iskriviti, ali je izvodljivo.
Zamena pragova kosta koliko kosta jer je prilicno velik posao i moze lako da se sjebe. Sve u svemu, imas na netu milion tema o zameni pragova, pa se informisi.

Definitivno je to jedan od komplikovanijih poslova jer ako zezneš pragove zeznuo si celu gitaru, nema ništa od svirljivosti. Isto postoji velika šansa da upropastiš fingerboard kad skidaš stare pragove ako ne znaš šta i kako treba da radiš. Ne znam koliko ti je Goran naplatio za taj posao ali me baš zanima pa ako ti nije problem napiši...
Ako te baš zanima da to sam radiš definitivno isprobaj prvo na nekom starom vratu, makar kupi neki polovni za male pare da vežbaš. Dimenzije pragova biraj prema svojim afinitetima, nemoj se opterećivati Gibsonom i Fenderom, i oni su kroz godine menjali dimenzije pragova na gitarama...
Ako te baš zanima da to sam radiš definitivno isprobaj prvo na nekom starom vratu, makar kupi neki polovni za male pare da vežbaš. Dimenzije pragova biraj prema svojim afinitetima, nemoj se opterećivati Gibsonom i Fenderom, i oni su kroz godine menjali dimenzije pragova na gitarama...
-
EH samo da dodam, kupi super lepak, onaj u maloj tubi (dakle ne univerzalini tigar i sl. nego bas onaj mali super) ali potrudi se da ne kupis onaj tecni, nego ima neki kao gel. MNOGO lakse se nanosi, dozira...
-
http://www.youtube.com/watch?v=tka_BQ_tl1U
http://www.youtube.com/watch?v=TWFg2W9OT1I
Ovu su snimci (samo part 1 a ima ih jos dosta) na tu temu, mislim da ces tu dobiti sve informacije, ostaje samo malo da se potrudis. Praksa cini cudo!
http://www.youtube.com/watch?v=TWFg2W9OT1I
Ovu su snimci (samo part 1 a ima ih jos dosta) na tu temu, mislim da ces tu dobiti sve informacije, ostaje samo malo da se potrudis. Praksa cini cudo!

Gde mogu naci da kupim pragove?
I šta dobijam širinom i ostalim dimenzijama...mislim sta menjam ako je veca širina,visina... ako je manja i ostalo
I šta dobijam širinom i ostalim dimenzijama...mislim sta menjam ako je veca širina,visina... ako je manja i ostalo

Mix ima pragove.
Menja se osecaj pod rukom.
Menja se osecaj pod rukom.
sto je visi prag to manje pipas prstom fingerboard dok sviras. Nekima je to zgodnije, nekima ne. Lakse se benduju zice jer imas manje otpora, ali ti treba vise kontrole/artikulacije. Sa onim najvisim je osecaj kao da je scallop-iran fingerboard (malmsteen). Uz to, kad su vislji imas fore da ih sredis smirglanjem kad se ojedu. Oni niski brzo stignu do drveta i moraju da se menjaju.
Siri su po meni prakticniji jer imas vise materijala u njima pa se teze trose.
Siri su po meni prakticniji jer imas vise materijala u njima pa se teze trose.
- rockozaurus
Ja bih dodao da ne kreces u ovu avanturu ako nisi obezbedio minimum alata i pomagala koji su potrebni pre i posle...Lose je sto neke alate i da hoces,nemas gde da kupis kod nas(bilo je reci ovde o turpiji).Znaci,ili ces morati da prilagodis neke vec postojece alate ili ces morati neke da pravis,inace bice muke...Ono,bez muke nema i nauke al kad gledam ove amere na tubi sta sve imaju,mislim da bi i moja baba mogla da smeni pragove i to za 15min. 

jeste da sam mlad..al imam dosta ljudi oko sebe koji se bave time,čak puno stariji od mene. tako da cu videti sta mogu nabavim..rockozaurus wrote:Ja bih dodao da ne kreces u ovu avanturu ako nisi obezbedio minimum alata i pomagala koji su potrebni pre i posle...Lose je sto neke alate i da hoces,nemas gde da kupis kod nas(bilo je reci ovde o turpiji).Znaci,ili ces morati da prilagodis neke vec postojece alate ili ces morati neke da pravis,inace bice muke...Ono,bez muke nema i nauke al kad gledam ove amere na tubi sta sve imaju,mislim da bi i moja baba mogla da smeni pragove i to za 15min.
Nisam hteo u avanturu bez minimalca