Čišćenje Floyd Rose-a i slično

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
OldFukk

Čišćenje Floyd Rose-a i slično

Post by OldFukk » 21 Oct 2012, 19:04

Baš malopre skidah FR sa moje gitar pa reko da podelim iskustva sa vama. ovako
prvo sam opustio žice skrooooz tako da FR bude potpuno uz gitaru. stavio ručicu za Floyda tamo gde joj je mesto i držeći ručicu, čuvao FR u istom položaju. Onda povadih opruge: prvo spoljašnje i na kraju srednju. Onda žice skidoh i Floyd Rose se obreo u mojoj ruci.

Pošto nisam čistio FR ove gitare podugo, razšrafih sve što se razšrafiti dalo i sve potopih u motorno ulje koje mi dao teča (pozdrav teči). Posle 10 min sve je bilo masno i sjajno pa sam vadio deo po deo, obrisao krpom i sklopio.

E sad, vraćanje. Stavio sam prvo jednu (srednju) oprugu i stavio sve žice nezatežući ih. Onda opet držeći ručicu stavio još 2 opruge i zatego žice, naštimovao i stego lok.
I slučajno snimih da su se pojeli knife edges bemmumater i sad moram opet da kotiram al to ću sutra. I evo sad moja beba ima najlepši floyd na svetu :)

Nadam se da će ovo biti nekom od korisi ako ne, nema veze! 8)

ApplePie

Re: Čišćenje Floyd Rose-a i slično

Post by ApplePie » 21 Oct 2012, 20:30

Pa i nisi uradio baš neki posao ... Ulje ne čisti, samo masti. Kad skineš floyd onda bi ga valjalo očistiti i odmastiti nekim deterdžendnim sredstvom (ja uzmem ajaks) pa onda preko noći u WD40. Ima još jedan trik za oštrice, neki stavljaju vosak, neki silikon a ja preporučujem chapstick. Ideja nije moja nego Richijeva (Ibanez rules) i praksa mi je potvrdila da radi. Da li će raditi domaći labelo ne znam, nisam ni probao.

OldFukk

Post by OldFukk » 21 Oct 2012, 20:50

Eee strava.. gde nalaziš taj chapstick? samo namažeš na oštrice?
Mislio sam da ću morati da turpijam al do jaja :D

ApplePie

Post by ApplePie » 21 Oct 2012, 21:10

OldFukk wrote:Eee strava.. gde nalaziš taj chapstick? samo namažeš na oštrice?
Mislio sam da ću morati da turpijam al do jaja :D
Ne baš... Ako su oštrice pojedene nema druge nego turpija. Chapstick služi kao lubrikant izmedju oštrica i postova, pomaže da se vrati u štim 100 % i sprečava brzo habanje. To su one situacije kad sve radi ali se vraća na nekih 98-99% štima i onda ovo pomogne da se bez problema vrati ... imam ja jedan test kad opalim ručicu šakom a floyd samo vibrira :) inače chapstick nije ništa drugo nego onaj labelo za usne ali kažem da nisam probao ovaj domaći. Ima dosta emigranata koji povremeno posete ove krajeve pa im dosadjujem sa tako nekim sitnicama 8)

OldFukk

Post by OldFukk » 21 Oct 2012, 21:32

E jebigaa ne znam da turpijam :( hvala ApplePie :ziveli:

ApplePie

Post by ApplePie » 21 Oct 2012, 21:49

Zeznuto jeste, ne treba praviti oštricu kao nož nego tupu, ravnu, oko 0.3 mm. Radi se dijamantskim turpijicama. Uglavnom su veći problem postovi. Nego.. imao si temu u električnim gitarama, setup i održavanje .. mogli bi moderatori da presele ovo tamo :)

komil

Post by komil » 22 Oct 2012, 10:18

Za podmazivanje tremola koristim lubrikant u spreju, na bazi, valda, teflona. Fina i univerzalna stvar, kupio sam ga u prodavnici delova za bicikle. Ne ostavlja fleke ni miris, sve što podmažem dugo ostaje podmazano, može i za brave da se koristi koliko je precizan.
Za odmašćivanje koristim alkohol.

Post Reply