Jackson menjanje pragova

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Jackson menjanje pragova

Post by NikolaNis » 23 Oct 2012, 20:07

Sam naslov teme kaže o čemu se radi...

Pragovi dotrajali i bilo je vreme za menjanje. Videćete na slikama početno stanje, skidanje pragova, postavljanje novih pragova i onda njihovo sređivanje do kraja. Nisam slikao baš svaki korak pa ako neko ima pitanje slobodno neka postavi, tu sam da pojasnim šta sam sve radio... :)

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

mislim_stvarno

Re: Jackson menjanje pragova

Post by mislim_stvarno » 23 Oct 2012, 20:13

cool :D bas sam malopre na fb-u video. :D

Jel' ovo jdr94, ili neki pro jackson? :D
(morao sam da pitam :hide: :lol: )

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 23 Oct 2012, 20:21

Pragove si na kraju ravnao (nivelisao) nekim blokom, ili tako nesto, jel tako?

ApplePie

Post by ApplePie » 23 Oct 2012, 21:04

Zar nema taj Jackson compaund radius ?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 24 Oct 2012, 08:09

jesu li i performer serija i concept serija imali compound? Pitam jer ne znam, pretpostavljao sam da kao entry level gitare, nemaju te fancy specifikacije (kao sto do skoro ni js nije imao). :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 24 Oct 2012, 08:46

Pragove sam nivelisao aluminijumskom šinom, nekada davno je služila kao sistem za klizna vrata ali mi više ne treba za takve stvari. Izuzetno je čvrsta jer je to neki П profil pa nema nikakvog uvijanja i pomeranja. Na pragovima nema apsolutno nikakvog zujanja, štim je inače spišten u Cis a prva i šesta žica dodatno spištene u C.

Slabo poznajem Jackson gitare ali na glavi piše "concept" pa je to definitivno ta serija. Ukoliko piše tačan model na glavi to ne mogu da vidim jer je vlasnik gitare sve prelepio crnom izolir trakom tako da se vidi samo ovo što sam rekao. Po slikama sa neta i meni liči na JDR-94, na gitari i vratu postoje i pečati sa godinom izrade 93-94 pa se i u tom smislu uklapa.

Definitivno ima compaund radius ali nije neki poseban prelaz mislim da ide sa 14" ka 16". Sva sreća pa imam nastavke različtih raduisa za utiskivanje pragova :)

ApplePie

Post by ApplePie » 24 Oct 2012, 12:07

Trebalo bi da ide sa 12.5" na 16" .... Ti koncepti su japanci, imaju neverovatno tanak vrat što znači dobar i tvrd javor. A i rosewood im je nekako ... nije porozan, nemam drugi izraz. Jako retka serija, predhodnica fusionima i performerima kod kojih su skresali kvalitet. Ima ih valjda oko 600 komada i za neverovati da ih u Srbiji ima toliko (ja znam za dvedesetak) Inače svi pošteni Jacksoni imaju compaund radius. Neke jeftine serije nemaju (JS 10, 20) ili ja nisam primetio. Inače razlika izmedju npr 9.5" i 12" je veća nego izmedju 14" i 16" gde je skoro neprimetna. Ipak prilikom nivelisanja ako se prati ta razlika u radijusu i odradi mali "fallout" od 15. do 24. praga gitara može imati nenormalno nisku akciju a da nije mutava. Ako se ne varam i džep na štikli je malo širi od uobičajenih 56 mm. Zapravo vrat je širi, nekih 57-8 mm. Da ne tupim ja više o jackovima .. Svaka čast za refreting, vide se lepo obradjeni krajevi, jedino što bih preporučio gledajući slike je da rosewood sada dobro nauljiš. Gibson Luthier Choice Fretboard Conditioner na toj gitari napravi da cakli ko ebonovina :) :ziveli:

EDIT: Vidim da je sklepana a i nauljena ... :bambi:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 24 Oct 2012, 13:17

Baš kako si i sam rekao jako je mala razlika kod ovog compaund radiusa, onako na prvi pogled neko ne bi ni primetio. Stekao sam utisak da je sam fingerboard već urađen sa malim fallautom baš negde od 15 praga. Pre nego što sam počeo nivelisanje pragova proverio sam kako stoje onako samo utisnuti i vidi se da tu kreću pragovi da budu niži, to me je i navelo na taj zaključak. Ja akciju na ovoj gitari nisam dirao a sigurno je da može još da ide na dole, međutim štim je takav da su žice vrlo "mlitave" pa im odgovara ovako neka srednja akcija, verovatno vlasnik gitare zato i drži tu visinu floyda.

Hvala ti na pohvali za moj rad :ziveli:

Koga interesuje moram da pohvalim ovu turpijicu http://www.stewmac.com/shop/Tools/Files ... _File.html , odlična je, radi dobro, brzo i ne oštećuje fingerboard :)

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 24 Oct 2012, 13:53

Ahaa, nije nareckana dole pa klizi, ne ostecuje drvo, dobra stvar.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Oct 2012, 14:13

NikolaNis wrote: Koga interesuje moram da pohvalim ovu turpijicu http://www.stewmac.com/shop/Tools/Files ... _File.html , odlična je, radi dobro, brzo i ne oštećuje fingerboard :)
:1:

neki

Post by neki » 24 Oct 2012, 19:02

ApplePie wrote:Trebalo bi da ide sa 12.5" na 16" .... Ti koncepti su japanci, imaju neverovatno tanak vrat što znači dobar i tvrd javor. A i rosewood im je nekako ... nije porozan, nemam drugi izraz. Jako retka serija, predhodnica fusionima i performerima kod kojih su skresali kvalitet. Ima ih valjda oko 600 komada i za neverovati da ih u Srbiji ima toliko (ja znam za dvedesetak) Inače svi pošteni Jacksoni imaju compaund radius. Neke jeftine serije nemaju (JS 10, 20) ili ja nisam primetio. Inače razlika izmedju npr 9.5" i 12" je veća nego izmedju 14" i 16" gde je skoro neprimetna. Ipak prilikom nivelisanja ako se prati ta razlika u radijusu i odradi mali "fallout" od 15. do 24. praga gitara može imati nenormalno nisku akciju a da nije mutava. Ako se ne varam i džep na štikli je malo širi od uobičajenih 56 mm. Zapravo vrat je širi, nekih 57-8 mm. Da ne tupim ja više o jackovima .. Svaka čast za refreting, vide se lepo obradjeni krajevi, jedino što bih preporučio gledajući slike je da rosewood sada dobro nauljiš. Gibson Luthier Choice Fretboard Conditioner na toj gitari napravi da cakli ko ebonovina :) :ziveli:

EDIT: Vidim da je sklepana a i nauljena ... :bambi:
izvini, mozete li da mi pojasnite pojam fallout od 15 do 24 praga.da li ja na mom telekasteru koji ima radijus 9,5 mogu da to isto izvedem ali od 12 do 21 praga.pragovi su mi medijum jumbo.molimApplePie da mi odgovori.hvala

ApplePie

Post by ApplePie » 25 Oct 2012, 01:01

Fallout bi trebalo da označava "pad" od recimo 15. praga pa do kraja vrata. U Fenderu su ga radili dok su ubacivali pragove sa strane i ručno nivelisali sve zajedno. U tvom slučaju ako su pragovi visine 1.1 mm oko 15. praga na 21. ili 22. bi se spuštali do recimo 0.9 mm. Znači svega 0.2 mm i to mislim da je maksimum koji bi trebalo raditi. Pomaže u postizanju ekstremno niskih akcija ali uglavnom na većim radijusima. Za bendovanje može da koristi ali samo u slučaju ako se negde pri bendovanju oko jednog stepena žica "uguši" pa kao ta max 0.2 mm nekako pomognu. U praksi pomaže ali samo kod radijusa većih od 11-12". A evo i zašto. Bendovanje npr G žice na nekom od viših pragova za ceo ton je dovodi na poziciju maltene A žice. Manji radijus u tom slučaju = veća razlika u u visini praga koji žica treba da "prebaci". Kod manjih radiujusa se to obično rešava malo podizanjem akcije. U praksi to i nije neko podizanje, taman da bi se žice lepo "podmetnule" pod prst. Sva ova filozofija je samo deo priče oko idealnog setapa i kompletna ima mnooogo više parametara gde su u igri bukvalno stoti delovi milimetra. Počinje od "pravog" vrata, visine žica na konjiću (niže = "mekša" gitara) idealno poravnatih pragova, visine pojedniačnih žica na kobilici .... i sve to ipak po nekom osećaju koji se stiče iskustvom i upoznavanjem konkretnog instrumenta. Pa još kad dodaš da ni svirači nisu isti, da neki oru po žicama, drugi ih maze ...

Mnogo je to pisanja za jedan post, trebalo bi čitava tema. Plus instrumenti reaguju na temperaturu, vlagu .. a kako se parametrima setapa smanjuje opseg u kome deluju tako instrumenti postaju osetljiviji na spoljne uticaje. U praksi to znači da ako dovedeš instrument u idealno stanje danas, već sutra ćeš promenom temperature opet morati da odradiš neki minimalni korak u setapu. A opet sve gitare su različite. Od iste daske napraviš dva vrata pa nisu isti koliko god to bilo minimalno. Trebalo bi da važi pravilo da što je bolja gitara (skuplja) manje reaguje i duže "traje" setup ali i tu ima izuzetaka... da ne nabrajam.

Ako me sećanje ne vara, čuli smo se i dogovorili da kad imaš vremena svratiš do radionice pa ću ja probati da podesim šta i koliko može, bar da znaš gde su krajnje granice na toj konkretnoj gitari. Pokazaću ti i šta da "vrtiš" kad krene da se joguni ... free of course.

Koliko bi i da li bi fallout pomogao u tvom slučaju ne znam dok ne vidim :) :ziveli:

Post Reply