Kondenzatori
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Optokapler
Kondenzatori
OK, tražio sam temu ali je nisam našao, generalno o kondenzatorima, kvalitetu, vrednostima, kombinacijama sa ostalim komponentama i gde ih kupiti.
Ne razumem se baš mnogo u elektroniku, verujem da nas ima više, a ima ko se razume i voljan je da podeli iskustva...
Konkretno, imam skvajera, iz 96. godine precision bas, menjao sam potove, i sad bi i kondenzator da zamenim (sve je povezano po fenderovoj šemi i ton pot nema nikakvog efekta - po nekoj mojoj logici mislim da je kondenzator dotrajao). Na sadašnjem piše 2AT03, tražio sam pravila čitanja vrednosti i ne nađoh slične oznake da bi bio siguran koje je vrednosti ovaj. Mali je, tamno braon, keramički verovatno... Kao što rekoh, ne razumem se baš mnogo u elektronske komponente, ne znam da procenim koje je vrednosti ni tipa i iz tog razloga tražim pomoć... Unapred hvala... (:
Ne razumem se baš mnogo u elektroniku, verujem da nas ima više, a ima ko se razume i voljan je da podeli iskustva...
Konkretno, imam skvajera, iz 96. godine precision bas, menjao sam potove, i sad bi i kondenzator da zamenim (sve je povezano po fenderovoj šemi i ton pot nema nikakvog efekta - po nekoj mojoj logici mislim da je kondenzator dotrajao). Na sadašnjem piše 2AT03, tražio sam pravila čitanja vrednosti i ne nađoh slične oznake da bi bio siguran koje je vrednosti ovaj. Mali je, tamno braon, keramički verovatno... Kao što rekoh, ne razumem se baš mnogo u elektronske komponente, ne znam da procenim koje je vrednosti ni tipa i iz tog razloga tražim pomoć... Unapred hvala... (:
Re: Kondenzatori
verovatno nije do kondenzatora, oni ne mogu da dotraju, sem elektrolitskih, oznaka je najverovatnije znaci da se radi o vrednosti od 20 nanoFarada, ili 20 000 pikoFarada, prilicno uobicajena vrednost za kondenzatore. Znaci svaki kondenzator na kome pise 203 ili slicna brojcana oznaka mozes staviti umesto njega.
- Optokapler
Šta bi onda moglo biti? Loši potovi?
ako mozes okaci neku fotkicu ... da lakse utvrdimo
- Optokapler
ok, cela stvar ovako izgleda

o ovom se kondenzatoru radi

a sve je to ovde:

povezano je po fenderovoj šemi iz 62. godine, šema je sa fenderovog sajta pa verujem da je dobra...

o ovom se kondenzatoru radi

a sve je to ovde:

povezano je po fenderovoj šemi iz 62. godine, šema je sa fenderovog sajta pa verujem da je dobra...
to izgleda kao 0.01 uf (103 = 10 * 10^3 pf = 10nF) kondenzator, sto je 10 puta manje nego sto bi trebalo, bar po ovoj semi. Uzmi blok kondenzator od 100nF u bilo kojoj radnji, samo trazi neki sa duzim nogicama, i sibni ga umesto ovog....

- Optokapler
OK, hvala na savetima
uzmi i 0.047uF = 47nF, pa probaj oba...ili dva komada od 47nF, probaj sa jednim, pa ako nije dovoljno, dodaj jos jedan u paralelu i to mu dodje isto kao 0.1uF.