Melodija Menges 1964 ili the torture never stops

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Stripteez

Melodija Menges 1964 ili the torture never stops

Post by Stripteez » 04 Oct 2012, 11:52

Pozdrav drugari.
Imam ovaj model Melodije i gomilu problema.Image
Već desetak godina pokušavam da ovu gitaru sredim(što ja ,što neki moji drugari "majstori")ali sa manje-više katastrofalnim rezultatima.
Neću previše ulaziti u detalje,ali bilo je tu svega ,od farbanja bojom kao za masnu coklu,finog podešavanja pragova čekićem od pola kila,tako da sam jednog dana uzeo šmirglu,skinuo svu boju ,restavio elektroniku,namotao jedan magnet ručno(bez mašine,mislim,stvarno ručno,ono 1,2,3,4...1000)i sve to povezao.
Pošto je moje se moje razumevanje u elektrotehniku svodi na pritiskanje prekidača za struju,možete zamisliti kako to izgleda.
Treba mi pomoć oko elektronike(šema bi bila super)ali savet oko finiširanja.
Trenutno ne mogu da prebacim slike u PC,možda uskoro.

vertigo_beat

Re: Melodija Menges 1964 ili the torture never stops

Post by vertigo_beat » 04 Oct 2012, 23:04

".... mislim,stvarno ručno,ono 1,2,3,4...1000..."

Mene je ova sarmantna iskrenost / iskrena sarmantnost stvarno kupila, ljudi. :ziveli:

Ajd neki strucan da pomogne.

Cekam pricu.

komil

Post by komil » 05 Oct 2012, 09:12

Uh, pomogobik ja, al ne znadem. Ne znam šta bi gornji prekidač trebalo da radi. Vizuelno mi veoma liči na neku elektroniku sa npr. Jaguara, u tom smislu bi google upit sa "fender jaguar wiring scheme" dao rezultat jednog dobrog ožičenja.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 05 Oct 2012, 09:36

Jel to kotira, jel prav vrat?
Mislim, kakva je gitara inače? Voleo bih da čujem kako to radi, prva gitara koju sam ikad u ruke uFatio je bila ćaletova melodija akustara iz studentskih dana i dalje se sećam njenog osećaja u rukama, glatkog laka, i mirisa... estetsko/sentimentalni artifakt.. :roll:
Nažalost, za elektroniku sam i ja duduk, bežim od lemilice ko đavo od krs'a... :?

Stripteez

Post by Stripteez » 05 Oct 2012, 15:40

Image
Evo ovako izgleda.

Image
Ovo je očigledno višak zbog načina na koji sam ja to sve povezao.Prosto ne znam šta da radim sa ovim sranj.

http://snd.sc/Wucw8h

Snimljeno na prastarom laptopu ,2.5/3.5Mm Jack Adapter direktno u line-in, Reaper i TH2 Overloud vst.

0.26 ,Nemojte da se uplašite kada je napadnem svom snagom;-)

luci

Post by luci » 06 Oct 2012, 01:39

taj klizni, gore/dole prekidac zapravo sluzi da se ukljucuju pojedinacni magneti, nailazio sam na tako nesto na nekim matorim hofnerima ako se ne varam... e sad kako se povezuje ubij me, ali to je definitivno to, vidis da ima ispod i ispisano rednim brojevima koje magnet je u pitanju...

neofit

Post by neofit » 22 Jan 2013, 10:46

Koliko polozaja ima klizni mehanizam (2 ili 3), ukoliko ima 2 polozaja kapiram da bi shema eko kadett-a pomogla,
http://en.allexperts.com/q/Guitar-Gener ... Kadett.htm
ukoliko ima 3 pretpostavljam da bi onda bila slichna ovim modelima
http://www.schecterguitars.com/Internat ... a-III.aspx
http://www.schecterguitars.com/Internat ... ra-VI.aspx
nadam se da ce ti neshto od ovoga koristiti, cheers :ziveli:

dimce011

Post by dimce011 » 16 Jul 2014, 22:04

Ako je još uvek aktuelno, ja imam istu gitaru, upravo je restauriram, tačnije više je prepravka u pitanju.
Ali imam šemu žičenja i vrlo je jednostavna...

Alex_Gedoreen

Post by Alex_Gedoreen » 22 Jul 2014, 01:50

Jeste, sve je aktuelno u vezi sa ovom gitarom...
Ja je dobih isto, pa odlucih da je sredim...

1. Da li bi mi neko izasao u susret ko ima ovu gitaru, i precizno izmerio rastojanje izmedju zica na gornjoj kobilici(nut)...
Narucio sam neobradjenu tu gornju kobilicu pa cisto da ne lupam svoje razmake... :metal:

2. Neki predlog sto se tice samih zica...

Hvala na svakom predlogu!

Image
Image

dimce011

Post by dimce011 » 22 Jul 2014, 19:56

Evo moje sprave, čisto da se vide fotke poređenja radi...

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Zovem te kasnije, ali svakako mogu da ti kažem koliki je razmak između E žica na kobilici. Razmak između ostalih je jednak, podeliš na 5 delova.

Rastojanje na kobilici je 36.5 mm, rastojanje između žica 7.3 mm, a na saddle-u je 48 mm, ali to možeš i sam da izmeriš. Na kraju vrata rastojanje između žica je 46 ili 47, mada deluje da bi bilo i manje... nemam žice da izmerim, ali to je i nevažno.

Neverovatno kako ni na jednoj od 3 gitare nije tremolo preživeo...ili jeste?

dimce011

Post by dimce011 » 22 Jul 2014, 20:34

Image
Image

Alex_Gedoreen

Post by Alex_Gedoreen » 28 Jul 2014, 22:41

To je to! Hvala ti puno, videcemo se ovih dana. Pozdrav, Aleksandar :ziveli:

alpet

Post by alpet » 24 Oct 2014, 12:20

Pozdrav...
I kod mene je ista priča, dobio sam krš, (komentari tipa - jedino je Jolana gora od Melodije ili gora je čak i od Jolane) pa nisam znao šta ću, pa sam počeo da rastavljam, čistim, deljem, stružem, šmirglam itd... i onda da sve to polako sastavljam i dobio sam... hmmm... instrument (1) *1960 god.!Image
Pa mi nije bilo dosta, svidela mi se ta muka, izgleda, nabavim još jednu, sva u delovima a bez pola delova, pa sve iz početka plus počnem da pravim i delove kojih nema, pa tako dobijem još jedan... instrument (2) *1962 god.!Image
E i to mi je bilo malo, pa sad skupljam delove za treću...
Zašto ovo uopšte pišem?
Pa jeste ovo sve možda i jedna tortura, skoro mazohizam, ali krajnji ishod opravdava svaki minut proveden u tom "košmaru". Jer, ove gitare sada ponovo izgledaju a i sviraju i to bogami neočekivano dobro! Ako nekako i praktično mogu da pomognem, tu sam...

alpet

Post by alpet » 24 Oct 2014, 13:42

Image
Image
Pozdrav

Stripteez

Post by Stripteez » 02 Dec 2014, 17:41

Ne mogu da verujem da je već prošlo dve godine, u međuvremenu sam odustao od ove gitare odložio je i skoro zaboravio na nju ,prošlog meseca sam video da neko prodaje ovaj model na jednom sajtu pa me to podsetilo pa sam otišao da je iskopam i zatekao sam ovo na slici.
Vrat je imao malu pukotinu koja se vremenom proširila na celu dužinu vrata,šteta jer je ovo ipak dobra gitara(čak i pored svega drži štim i kotira celom dužinom).
Čestitam svima koji su završili restauraciju jer nešto što je preživelo 50 godina nije samo instrument.
P.S.Da dokažem da sam mazohista ja ću ipak da zatražim tu šeme povezivanja elektronike.

Image

Post Reply