Pre nekog vremena u radionicu mi je stigao jedan ibanezov sdgr bass i vlasnik je odlucio da od njega uradimo fretless bass. Nije neki extra zahtevan posao , a efekat je skroz dobar pa rekoh sebi aj da podelim par slicica gradnje tj fretlessovanja , mozda nekome bude inspiracija ili pomoc pri slicnom zahvatu.
Kkratko, redosled poslova je bio sledeci.
Razmontirao sa i ocistio ceo instrument , povadio sam fret markere tako sto sam ih razbusio busilicom i povadio sam pragove pazeci da se ne osteti fingerboard. Gitara je bila jako malo koriscena ranije , a pragovi su ukucani bez lepka tako da nije bio neki problem povaditi ih. ocistio sam sve novonastale rupe i kanale i u ivice kanala sam ubacio nove fret markere od plastike koja ima premaz tricijuma tako da i po mraku mogu da se primete. Lenjirom odredio dubinu ulaza u kanal i dremelom malo prosirio kanal .Zalepio sam ih super lepkom i na grubo orezao visak plastike. Zatim sam napravio smesu epoksilne smole i praha (sitne pilejvine ) rosewooda slicne nijanse kao sto je ovaj na basu i popunio sve rupe i kanale. Posle grubog skidanja pokazale su se neke pukotine koje sam u drugom talasu dopunio i posle susenja ceo fingerboard sam osmirglao i ispolirao radijus blokom. Sledilo je ciscenje vlaznom magicnom krpom i onda na kraju mazanje pastom koju koristim za mazanje brijar drveta ( od njega se prave lule) taman je sve potamnilo i dobilo slicnu nijansu. Nut od koske naravno namesten na sto nizu akciju , glatke zice i cepaj. Imao sam jos neki dozivljaj sa duplim potencijometrom ali to nema veze sa fretlessovanjem . Sve u svemu odlicno je ispalo.
Evo par fotki