Elem, ugrađujući Seymour Duncan singlove na strata, primetio sam da su oni kontra polariteta u odnosu na Fenderove stock Tex-Mex magnete, a budući da su mi stari magneti neko vreme ostali ''na lageru'' (i ''normalnog'' polariteta i RWRP), rešio sam da eksperimentišem malo, pa sam u srednju poziciju ubacio RWRP Tex-Mex koji je istog polariteta kao SD. Na stranim forumima se vode poprilično žustre debate o tome ima li zapravo uopšte razlike u zvuku između normalnog i RWRP middle magneta (naravno, u pozicijama 2 i 4), osim naravno, dodatog šuma, pa sam rešio da se lično uverim.
Na Youtube postoji jedan vrlo lepo urađen video sa direktnim poređenjem, ali je razlika na tom snimku minorna. Uživo je mnogo drastičnije, kao i u većini slučajeva, i moji utisci su sledeći:
Sa ''normalnim'' srednjim magnetom na stratu, zvuk u pozicijama 2 i 4 je glasniji i svetliji, pogotovo u predelu visokih srednjaka. Otprilike, sa žicama desetkama, zvuči kao jedanaestice sa RWRP magnetom (nadam se da je dovoljno slikovito poređenje). Takođe, kad se prolazi kroz pozicije prekidača od prve do pete, nekako se zvukovi prirodnije prelivaju jedan u drugi, nema više toliko drastične razlike u zvuku pozicija 2 i 4, naspram 1, 3 i 5. Naravno, šum je sad prisutan u medjupozicijama, ali meni je to oduvek bilo nebitno, na drajvu ionako više koristim single pozicije, a one okreni-obrni imaju šum. Što dovodi do još jednog opažanja: zbog izraženjijih visokih srednjaka i 'presence'-a, medjupozicije su daleko upotrebljivije na blagom boost-u ili overdrive-u, nekako prodornije i konkretnije radi. E sad, ono što dobro radi za jedan stil svirke, ne mora nužno da dobro radi i za sve. Za tipičnu narodnjačku kontru, mislim da ima previše srednjaka, mnogo drskije radi, nije ''pitomo'' kao medjupozicije sa RWRP na koje su kolege narodnjaci navikli. Mada opet, za soliranje na clean-u (čitaj: foršpile) je dušu dalo.
Sve u svemu, non-RWRP u odnosu na RWRP je: više Robert Cray 'Strong Persuader' ton, nego ''Sultans Of Swing''; više SRV 'Lenny', nego L.A. 80's clean...
NE PREPORUČUJEM - kolegama narodnjacima, jer previše sirovo radi za kontru;
SRDAČNO PREPORUČUJEM - kolegama bluzerima, fankerima, i svima ostalima koji imaju osećaj da medjupozicijama na stratu ''nešto fali'', a nisu znali šta.
Voleo bih da čujem i tudje utiske, ako ih ima, i takođe bih voleo da neko proba ovo i na telcu, baš me zanima kakav bi zvuk bio u srednjoj poziciji sa dva magneta istog polariteta.