Kombinovanje drveta za kabinet?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
nenadnenad

Kombinovanje drveta za kabinet?

Post by nenadnenad » 02 Dec 2008, 11:40

Da li se moze kombinovati vise vrsta drveta za gitarski kabinet 212 , npr?
Posto bi hteo da pravim kutiju sa bas bas zaobljenim coskovima, kontao sam da bi to jedino uspeo da uradim od nekog punog drveta odnosno grede 10x10 ili 12x12 koju bi dao nekome da oblikuje.

Dakle, zanima me ako je ta greda tj "corner piece" iliti cosak od punog drveta da li bi skodilo da ostatak bude od spera \ iverice, da napravim panele koje bi spojio na 'coskove' ili mora biti sve od punog drveta?

Koje puno drvo da trazim? Kolko mora biti suvo? Chvorovi..? ;o Posto je otprilike?
Ako bi uzeo puno drvo onda bi mi trebala greda 10x10 ili 12x12 duzine max 1,2-3 m.

Ako ne mogu naci dovoljno suvo drvo , scim mogu da ga 'zatvorim' da se ne deformise ..ako ovo uopste pomaze tj da li bi imao problema sa krivljenjem panela ili coskova?

Kristijan
Uvaženi član

Re: Kombinovanje drveta za kabinet?

Post by Kristijan » 02 Dec 2008, 12:36

Borovina je fino drvo za zvucnu kutiju. I to bas borovina, ne vazi za svakog cetinara isto. Inace je borovina osetno teza od drugih cetinara. Naravno, pozeljno je da je sto manje cvornovato i da je sto suvlje.

Nisam siguran da sper ploca dobro radi posao. Mozda napred neka od 10 mm, ali za samu kutiju (odnosno donja, bocne, i gornja ploca) mislim da je pre svega zbog cvrstine bolje koristiti puno drvo.

Ja ne volim ivercu, i nikad nikome nisam rekao da ista valja praviti od iverice. To je po meni toliko jedan los materijal, da zaista gledam da je izbegnem kad god je moguce. Ubedjen sam da iverica samo zbog cene ima svoje mesto u industriji, i da je to jedini njen adut.

Da li su ti zaobljeni coskovi nesto sto je samo estetski momenta u celoj prici, ili ti je neko dao savet da ces dobiti u zvuku nesto bolje? Ako je samo estetika u pitanju, bojim se da ces "zbog snicle da zakoljes vola". Mislim da je to eksperiment za nekoga ko ima obimnije iskustvo u izgradnji. Ako nemas neko znacajnije iskustvo, ja bih preporucio klasicnu kutiju.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 02 Dec 2008, 15:49

jako volim snicle.

Kutija treba da bude otvorena ~1\3 ...

Meni su rekli da kod otvorenih kutija nema puno mozganja osim da se treba pridrzavati osnovnih dimenzija koje se baziraju na broju i velicini zvucnika.

Citat u 9. odgovoru po redu:
viewtopic.php?f=18&t=2956

Ne mozes steci iskustvo ako ne pravis i ako ne eksperimentises...Neko mora da najebe :]
kutija ti sluzi samo da ne da cesticama vazduha koji se odbiju sa zadnje strane membrane da dodju i osciluju ispred prednjeg dela membrane jer se tako ponistava zvuk ili se prave pikovi i rupe u zvuku to se najvishe oseti kod basa ali tebi bas nije bitan jer je gitarski kabinet.e sad ako oces i basove onda se radi zatvoren tip kutije takvi tipovi kutije obicno imaju malo manje srednjih tonova zbog podignutog basa obicno su vishe kremastije u zvuku ako me kapiras dok su otvorene kutije najobicnija sklopocija dasaka samo da ne dozvolis da pomenute cestice ne dodju odma do prednje membrane i odma imas manje basa zvuk je nazalniji negde na jedan kiloherc ima uzdignuto
mislim ako ti se svidja taj oblik kutije napravi ga ako imas parazitne freq onda stavi malo apsorbera u kutiju i resio si prob

Da li kazes da je losa zamisao zbog komplikovanosti stolarskih radova ili zato sto mislis da ce biti eksplicitno primetno losiji zvuk?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 02 Dec 2008, 21:21

Komplikovanija izrada, nista drugo. Vidi, kad vec nabavljas neko drvo, sva je prilika da ces imati neke komade drveta gde ces imati viska. Mozda odmah da uracunas tako da kupis drveta da napravis jedan klasican kabinet, pa kad njega zavrsis da pokusas da izvedes ovo o cemu ti pricas. Ako se zeznes - nije tragedija, samo sve spakujes u onaj kalsicni. Racunam da je drvo ipak najmanji trosak u celoj prici, pa nisi bacio pare, a malo si vezbao...

Post Reply