Jimmijeva lakirnica

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Jimmy Henderson

Re: Jimmijeva lakirnica

Post by Jimmy Henderson » 03 Feb 2009, 15:21

Jimmy Henderson wrote:...Gibson Les Paul. Stara je gitara , i vlasnik je trazio da je obnovim sa nitro lakom.
Njemu je neki lakirer "unistio" gitaru sa auto materijalima ( vodenim)
idemo po redu , najpre malo kako je sve izgledalo ........vlasnik ju je obrusio , ali ocajno, napravio mi je "valove" ......
Image
Jimmy Henderson wrote:ovde se vide "valovi" srecom je ostalo dosta "mesa" da se lepo obrusi........ one navrtnje za kobilicu , nije bilo potrebe da vadim , jer su taman ispod povrsine drveta.......
Image

Nota bene, momci & devojke, ovako izgleda pravi mahagoni. Sačuvajte ovu sliku radi poređenja (ako neko proba nešto da vam uvali kao mahagoni):

Image
Jimmy Henderson wrote:serijski broj
Image
Jimmy Henderson wrote:obratite paznju na levu i desnu stranu gitare . levo je prvi sloj nitrocelulozne bezbojne temeljne........
Image
Jimmy Henderson wrote:pocetak brusenja straznjice sa posebim brusnim papirom , veoma vazno jer zelim sacuvati ovaj ovestali stari izgled.
tek toliko da skinem stari bezbojni sloj, a da uopce ne dobijem bilo kakve tragove ili linije od brusenja
Image
Jimmy Henderson wrote:ova plava traka je moj trik. problem je kako dobiti da gornji sloj bude u gold top boji, a da se sacuva donja originalna boja drveta
BEZ onih ostrih rubova koji nastaju kad se nesto zalepi pa se polakira. Nazalost, onaj idiot je shebao originalnu boju bindinga ,
tako da mi nije ostala mogucnost da bude beli binding.
obicno je problem nakon lakiranja brusenje tih rubova da se dobije lepi i glatki prelaz, jer zna se dogoditi da se lak - preslajfa ......
onda je to sranje , mora opet sve ici dole .....................
Image
Jimmy Henderson wrote:prva ruka zlata
Image
Jimmy Henderson wrote:prva ruka sa lakom , diznu sam jako otvorio , lakirao sa udaljenosti 25 cm , na 3,5 bara tlaka
zasto ? radi sto manjeg laka na drvo...............
Image
Jimmy Henderson wrote:druga i poslednja ruka zlata
Image
Jimmy Henderson wrote:jedna ruka bezbojnog sjajnog laka
Image
Jimmy Henderson wrote:ovde cete uociti da sam odmah skinuo onu plavu traku nakon zavrsetka sa bezbojnim lakom.
dakle, sve je to samo jedna ruka bezbojnog.
neka bude mala tajna kakav je to bezbojni .
ako stignem , sutra bih trebao zavrsiti sa pripremom vrata i straznjice .
sledi brusenje to g bezbojnog laka na vodu sto je moguce tanje sa papirom 1.500
i zatim legendarni nitrocelulozni bezbojni lak :)
Image

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 03 Feb 2009, 15:24

Bravo Jimi majstore, stvarno sjajno izgleda, i stvarno lep komad mahagonija da dodam! :)

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 03 Feb 2009, 23:14

vbraca , hvala . ali moze ispravka ? nisam majstor -barem sto se tice ppripreme i lakiranja gitara . to je za mene
novo podrucje , dosta nepoznanica . jos moram puno nauciti . pogledaj onaj lepi rad od b-loosera i njegovog majstora.
vidi se da znaju kako se radi.
netko na forumu je spomenuo da se obicno na drvo odmah ide sa nitro temeljnom , ili sa bajcevima - kefu pa kefaj.
moje skromno znanje mi govori da je u pitanju isti stos koji sam napravio na pocetku svoje "karijere" sa telecaster gitarom
.potpuno pogresno. tko radi taj i gresi.......
lepi pozdrav !

ac10

Post by ac10 » 03 Feb 2009, 23:26

ovo je tako lepo kao kao...kao kad ti se cokolada topi u ustima :mrgreen: njam
svaka cast!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Feb 2009, 00:11

Jimmy Henderson wrote:Danas je u planu bilo kompletno vodobrusenje gold topa. Nisam bio zadovoljan sa cvrstocom bezbojnog laka.
Treba mu jos vremena iznutra stvrdne. Dakle , tajna tog zlata i tog "bezbojnog" ?
Kako mi se dosad smucila sva sila cekanja sa Banzaia i ostalih mu inih firmi , a sto zbog samog vlasnika te gitare ( gitara je skoro mesec dana kod mene ) odlucio sam se na kompromis , veoma nerado - mrzim precace i fuseraj.
U Americi se moze nabaviti tkzv. Bronzen powder , znan kao Gibsonov gold top. Znate sta je smesno ?
Taj broncani prah se proizvodio na veliko kod nas. gde ? proizvodila ga je chromosova filiala u Otoccu . Nazalost , odavno su stavili
kljuc u bravu. Tko zna , mozda se u Srbiji jos negde nalaze stare zalihe :-))
Dakle , ostao mi je jedini izbor - akrilna boja . Odlicno je bilo sta za tu zlatnu boju ne ide ocvrscivac .
A sta je to sjajno ? klasicni bezbojni lak na modernoj bazi ? Ne ! poliuretanski bezbojni koji se moze razrediti sa nitro razredjivacem.
Dakle , to sam iskoristio kao transparentnu podlogu koja neutralizira dodir izmedju akrilnog laka i nitroceluloznog laka.
I to samo jedan sloj . Zato sam poceo da brusim na vodu sa 1.500 papirom. tu treba biti oprezan da se ne preslajfa.
posle cu pre samog lakiranja "zagladiti" jos sa papirom 2.000 . Zelim minimalni utrosak
materijala na telu gitare.
Sutra ili prekosutra sledi jos jednom fino brusenje cele gitare i lakiranje sa bezbojnim . Kako su te gitare vise polusjajne, polumatirane,
dodat cu u ovaj sjajni nitro c. 30% nitro c. mat bezbojni . Nadam se da ce mi taj eksperiment uspeti. jos sam pocetnik sa voljom za ucenjem. uvek se mogu greske ispraviti , pa makar i da dobijem broncani prah , nece mi biti tesko sve opet napraviti.

Pokrenuo sam ovaj topik sa zeljom da se ukljuce i svi oni koji se bave sa takovm vrstom posla . Svaka vrsta saveta, predloga , ideja , uvek moze nekom da koristi. Jos uvek se mistificira to znanje. Vrhunske i veoma skupe gitare rade se na slican nacin.
U Americi ima jedna firma , najjaci su u svetu ,imaju najkvalitetnije nitro materijale , sve sto treba za gitare, ali nazalost , potpuno je zabranjen izvoz . cak i privatne osobe to ne mogu ( zapelo mi kako se zovu......)
Licno smatram da to nije nuzno potrebno.
i ovde i dobroj staroj evropi moze se svega naci. Eto , naprimer , nasao sam 4 odlicna nitro bajca zuta, crvena , crna i smedja(u Italiji), fali mi samo jos jedna i imat cu onu carobnu formulu za telecastere. vodene bajceve potpuno izbegavam.
Bozjom providnoscu , hvala MU , dobio sam od jednog ovdasnjeg stolara iz prastare zalihe 7 litara nitroceluloznog bezbojnog temelja i sjajnog laka. Kaze mi , ostalo mu je jer taj nitro ima tendenciju "pucanja" . ja ga izljubio !! iskrenoi se nadam da je u pravu .
veoma grize , radio sam bez maske .... joooj..........
Image
Jimmy Henderson wrote:Drugi rakurs:
Image
Jimmy Henderson wrote:jedan od sledecih radova , lose je fotka , probat cu bolje da uslikam.
vlasniku dosao u posetu kolega , ovaj nespretno uzeo gitaru i biiiiiiim na pod pod pravim kutom na ostru spicu !
probilo drvo ko metak , taman na najgorem mestu - gde je najtanje drvo kod ulaza za dzek .
trebam umetnuti komad drveta i to zalepiti . ovaj put necu raditi sa veoma zlosretnom idejom - epoksidna smola ili nesto tome slicno.
nikako ! uvek slegne . od jednog cuvenog majstora iz ZG dobio sam pravi savet.
u ovom slucaju ovde dolazi do izrazaja nitro bajc. tu je vec problem dobiti zeljenu ili slicnu nijansu ....... vlasnik nece da lakira celu gitaru vec samo to osteenje.
Image
Jimmy Henderson wrote:pogledajte kako se "sjaji" ovaj lak. tu mozete uociti sa cime je radjeno . kao da pod prstima osecate onaj stiropor kojim prevucete po prozorskom staklu , skripi do boli..........
na moj uzas , ta gitara je imala 3 sloja - originalni , pa "moderni" plavi , i kasnije crni lak. debelo ko pantina guza.
trenutno je na cekanju , nisam do kraja sve obrusio , radim rucno.
Image
Jimmy Henderson wrote:evo mojih nitro-bajcova...
Image
Jimmy Henderson wrote:... pogledajte kako ti bajcevi izgledaju na tom primeru. drvo je bez podloge , tj bez temeljne.
Image
Jimmy Henderson wrote:.. ovde se vidi kako se NE SME raditi "cuvena" bela podloga kod telecastera . moji prvi poceci .......
taj telecaster ponovo dolazi da se napravi kako treba.........
Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 04 Feb 2009, 23:52

Jimmy Henderson wrote:sori svima ! greskom je umesto ove slike okacena slika sa jedne akustare Ovation , gde se ( nejasno) vidi udubljenje od udarca .
ceka me za popravak... dakl e, ovo je fotak strata tela gde ovaj finis izgleda ko da skripi stiropor po staklu ... jezivo...
Image
Jimmy Henderson wrote:...vodeno brusenje sa 1.500 vodobrusnim , pre finisa sa 2.000 ...
Image
Jimmy Henderson wrote: ... ovde vidite selak koje sam uspio da nabavim. napomena - umesto slova -b- treba biti -e-
Image
Jimmy Henderson wrote:... zgodna straznjica Les Paula ... ociscena , pripremljena za prvu ruku selaka...
Image
Jimmy Henderson wrote:... nakon dve ruke sa Indijskim selakom. zasto bas selak pre lakiranja ? koliko god da brusio sa najfinijim papirom , primetio sam da mahagoni ostavlja "sedu kosu" uzeo sam Indijski selak i presao dve ruk e, tek toliko da malo "osvezim" mahagoni...jasno. rubovi su ostali veoma svetli. zvao sam vlasnika te gitare. kaze - sto vise vintage izgled to bolje... svakakvog li gitarskog sveta...
Image
Jimmy Henderson wrote:... prebruseno sa 1.500 ,okacena za probu, pa skinuta radi finisa sa 2.000 .
Image
Jimmy Henderson wrote:... nakon dve ruke sa nitro celuloznim bezbojnim lakom 70 % sjajni , 30 % mat .
Image
Jimmy Henderson wrote:... headstock takodjer sa dve ruke. tu sam poludio. od sume nisam vidio drvo... vidite li ovo udubljenje gde dolazi za sipku ?
vide se dve boje ... totalno sam zaboravio na to da prebrusim i lakiram u zlatnu ... morat cu to naknadno popraviti... sramota da se to vidi ...
Image
Jimmy Henderson wrote:...drugi rakurs... vlasniku ne smeta sareni binding ... poslusajte Koju i "ja imam sarene oci " :-)
Image
Jimmy Henderson wrote:... i gotovo ! dve ruke nitro celuloznog bezbojnog laka pomesnog 70 % sjajni i 30 % mat laka.
u ova dva dana koristio sam priliku pa sam gitaru susio na max. 30 ° u kabini .
mislim da nije lose ... moj prvi pokusaj
Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Feb 2009, 00:00

Jimmy Henderson wrote:... sad moram pricekati da nitro "ishlapi" pre nego sta pocnem sa poliranjem kako je bio u pitanju kvalitetan n.c lak sa veoma dobrom pokrivnom moci , mislim da cu moci pre poliranja da prebrusim sa 4.000 . dilema - da li da radim rucno poliranje ili sa rizikom- polir masinom ? hmmm...
Image
Jimmy Henderson wrote:to je taj strat sa skripavim prozorom od sjaja. moze li mi netko reci o kakvom je tu drvetu rec ? lagano je .
Image
Jimmy Henderson wrote:... ovde vidite da je gitara bila zuta pa plava pa crna ... sigurno je ocajno zvucala ...kao da vam netko omota najlon oko glave
i vi vise nemozete - disati...
Image
Jimmy Henderson wrote:sad je bolja fotka . sve se vidi . molim za savet i pomoc. sigurno medju vama ima iskusnih stolara.
vidite li koliko je tanko taj deo drveta koji treba nadomestiti ? kako i na koji nacin to napraviti ?
pliz , samo mi nemojte savetovati da lepim sa epoksidom . cuo sam da je navodno najbolji lepak koji smrdi na kilometar , ali je zato veoma elastican i cvrst . i nema sanse da "sedne"
Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Feb 2009, 08:46

Jimmy Henderson wrote:pogledajte samo koji je to peh... bas je moralo da probije tamo gde je telo najtanje.
vidite li ovu mat crnu izolaciju unutar udubljenja ? radi li se o necemu posebnom ili ?

da vam ispricam legendarnu anegdotu...

Bili Amerikanac i Srbin u Berlinu. postali dobri drugari , delili postelju ;.)
obadvojica svirali gitare... Srbin jeo tavce na gravce , a Amerikanac zderao meksranjedonaldse.
Nasli se u sobi da isprobaju belu zuticu od gitare... i ispade Ameru iz ruke srpski ponos ...
i sta mislite ? Srbin je u zadnju sekundu umesto dozivotne robije izabrao - slobodu...:-)
Image
Jimmy Henderson wrote:ovo je moj legendarni stojadin. to sta vidite je cisti - selak ! trajalo je oko 3-4 meseca . to je moj prvi pokusaj .
tu sam dobro naucio i shvatio sta je selak . on ima svoj zakon i drugacije ne ide
Image
Jimmy Henderson wrote:namerno sam ostavio da telo izgleda osteceno i izgrebano (ah taj vintage) planiram preci sa dve ruke nitroceluloznog bezbojnog temelja,
prebrusim i na kraju u pola sjajnog n.c. laka stavim onaj lemon selak i sa tim napravim finis.
bas me zanima kako ce to sve zvucati. hambaker cu naruciti iz Engleske .. zaboravih kako se zove...
drzim se one - to ne riskira, ne profitira
stojadinov vrat je takodjer gotov, trenutno radim sa nalepnicom na headstocku .
Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 07 Feb 2009, 01:17

Jimmy Henderson wrote:... nije mi dalo mira onaj rub do lakiranog dela u zlatu. previse se uocavao . i hteao sam dobiti malo jasniju konturu linije bindinga ,
koja se tesko uocavala. zalepio sam sa onom plavom trakom jedva vidljive linije bindinga
Image

Image
Jimmy Henderson wrote:nisam znao kako i cime da obojim binding. isao sam na eksperiment , pa ako uspe -dobro.
uzeo sam onaj selak goldrubin , nadajuci se da cu dobiti koliko toliko "zlatni prelaz" da se barem manje vidi sarenilo bindinga ...
... lako je to reci...ovde su dve ruke selaka pomesanog sa bezbojnim n.c bezbojnim
Image

Image
Jimmy Henderson wrote:u pauzi susenja sa selakom, nabacio sam tri tanke ruke nitro bezbojnog temelja dodavsi u njega lemon selak.
nemam sta izgubiti . samo sa eksperimentima mogu nesto nauciti. radi sitnih pora odlucio sam se na ovaj potez.
na stojadinu zelim da ostane izgled -ostecene , isvirane gitare. kad obrusim , moram nesto napraviti da dobijem neki jednoliciniji prelaz u boji , da mi se toliko ne uoci razlika u nijansi. ima li tko kakav predlog , kako dobiti lepu transparentnu jednoslojnu podlogu. sa ovim selakom koje imam nije lako...
Image
Jimmy Henderson wrote:i gotovo... zadovoljan sam
Image
Jimmy Henderson wrote:..ovde se moze uociti da se ipak nesto jasnije vidi linija bindinga...
Image
Jimmy Henderson wrote:sa skromnim znanjem i trenutnim mogucnostima materijala , ipak sam uspio da se vidi jasnije prelaz bindinga sa zlatnim odsjajem...
vise ne izgleda tako "operusano" . ovo me ispunjava zadovoljstvom.
da napomenem -- sve te gitare , osim stojadina radim za svoga drugara iz radnje besplatno ! nista mu ne uzimam.
Zasto ? pa ljudi moji ! tu uopce nema para , niti se moze naplatiti moje vreme koje potrosim .
sve to lepo podseca na rocketta koji je napravio veci broj pedala i isporucio van , nego svi zajedno u celoj Srbiji.
a gde je tu njegov rad ?? a pedale su mu vrhunska klasa , inace ih ne bi trazili gitaristi koj nemaju predrasude za no name rucni rad.
steta , velika steta sta je kod vas carina drzava u drzavi ... rockett bi imao veliku prodaju ..
Image
Jimmy Henderson wrote:zaboravio sam napisati , kad sam skinuo zastitini papir , i ocistio celo telo , presao sam komplet sa jednom rukom n.c bezbojnog laka.
i dobijem "meso" koje cu moci fino obrusiti . da se ne pozna prelaz sa bindinga na telo
Image

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 08 Feb 2009, 22:46

.... mozda sam trebao binding lakirati u belu boju . tko zna kako bi to ispalo .........

Post Reply