Obrada gitare da izgleda kao da je istrosena!?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

b-Looser
MF veteran

Re: Obrada gitare da izgleda kao da je istrosena!?

Post by b-Looser » 13 Feb 2009, 11:48

Nije bas toliko komplikovano, samo ako imas cime da radis :idea:
Ja znam dva nacina za zastarivanje, a za oba su ti potrebni specijalizovani alati.
Prvo je peskarenje (peskiranje, kako vise volis) i drugi nacin je grebanje grebalicom. E sad recimo, kod ovog drugog nacina koji mislim da bi tebi vise odgovarao zbog poliuretana na drvetu, brze se radi i dobijas izrazenije kontraste (ono izmedju godova drveta). Peskaranjem su finiji prelazi.
Za metodu br. 1 treba ti kompresor, crevo, pistolj i kvarcni pesak(>200€), a za metodu br. 2 masina za grebanje (samo cetka >200€) .
(Uz pretpostavku da znas kako to da koristis.)
Eto, pa ti sad vidi sta ces :lol:

Jimmy Henderson

Post by Jimmy Henderson » 13 Feb 2009, 22:39

Potpuno se salzem sa rockettom. sve je tacno kako je i napisao.
Imao sam srecu da sam bas naletio kad je u radnju dosao glavni zastupnik Fendera za Austriju.
Na moje zaprepascenje , covek je doneo jedan strat i jednog teleta - oba imaju vestacki stari izgled.
Oba su direktan proizvod made in Mexico. Za masovnu produkciju opet je zaduzen Mexico. one superskupe gitare
relic ipak dolaze iz Amerike. Pomno sam promatrao te gitare. Kad ih gledate sa 3 i vise metara udaljenosti , mogli
bi proci kao "stare" gitare . izbliza ......Fender je DOBRO shvatio u kojem je grmu zec....... i stavljaju taj "nitro" finis.
"nitro finis" ??? sintagma za masovne naivce . tu je zapravi u pitanju poli koji se razredjuje sa nitrom
also , lepi miris za telo koji ima 30 odsto nitra i 70 odsto polija........ Rockett je u pravu - samo sa nitroceluloznim lakom
mozete napraviti taj ovestali izgled . Taj zastupnik za Fendera kaze da je veliki trend za ovestalim gitarama.
Probao sam strata. Pod prstima se oseti blaga struktura nitra. Od peskarenja nema ni traga . kako u firmi znam koji put
koristiti aparat za peskarenje , odpre sam pokusao na jednom probnom uzorku da dobijem ovestali izgled . rezultat ?
glupost koju ne preporucujem . zasto ? imam srecu da ucim od pravog profesionalca koji mi objasnjava te tajne.
reci cu samo kratko - drvo i metal su dva suprotna pola kod peskarenja. svaki iskusan gitarista itekako zna prepoznati
ovestali izgled , tu peskarenje nema sanse. druga metoda , sa grebanjem i sl. donekle prolazi , ali probajte napraviti
da izgleda kao SRV gitara ? ili vrat da izgleda ovestalo ? gledao sam u radnji kako se radi vrat. nisam mogao verovati
da je u pitanju tako jednostavan trik. zaista ! drugacije se radi nego sa grebanjem ... eh trikovi.........
ako bas zelis takav izgled ucini sta je Hendrix napravio u Londonu 1967 god. polio gitaru sa benzinom za upaljac i zapalio.
uslov je da je gitara na nitro bazi. vidio sam sliku i izgleda mi jako lepo i ovestalo. .... prodana je na drazbi za 345.000 evra. imas li petlje za to ? ne odgovaram niti zelim snositi odgovornost za pokusaj paljenja gitare , to sam naveo na osnovu jednog clanka. molim lepo !

moj savet ? gitaristi kao sta su Tocak , Duda , Stefanovski , njima je svejedno jel gitara izgledala ovestalo ili ne .
oni uvek dobiju SVOJ sound na cemu god svirali.
spigotbister - kad budem cuo da imas svoj vlastiti i jedinstveni zvuk kao ova trojica gitarista , napravim ti original
ovestalu gitaru . gratis. samo pozuri sa vezbanjem , radi dan i noc , pre nego sta me uvati penzija .......

lepi pozdrav !

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 14 Feb 2009, 00:39

jelte jel more taj nitro finish nekako da se montira? :D ozbiljno ljudi...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 14 Feb 2009, 09:20

Pa moras da refinishirash gitaru. Tj da skines stari finish, a onda da farbash nitroom... :D
To ti je obicno neko duze vreme dok se osushi gitara da neces moci da je koristis, osim ako nemas specijalnu susharu, a verovatno bi dosta kostalo ako ne bi radio sam...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 14 Feb 2009, 14:29

Koliko bi tako nesto kostalo i ko to uopste radi kod nas?

sl0e

Post by sl0e » 14 Feb 2009, 16:15

Imam i ja pitanje za iskusnije sa foruma - da li je "nitro" finis na ovim novijim Strat-ovima bas pravi nitro, ili je kao sto kaze Jimmy Henderson - razredjen?
EDIT: Pitam za USA Fender-a 62RI

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Feb 2009, 17:11

Funkomat wrote:Koliko bi tako nesto kostalo i ko to uopste radi kod nas?
Mislim da je Mirko Tasić navodio cenu od oko 150 evra za refiniširanje.
sl0e wrote:...da li je "nitro" finis na ovim novijim Strat-ovima bas pravi nitro, ili je kao sto kaze Jimmy Henderson - razredjen?
Džimi se loše izrazio - nije "razređen" nego sadrži plastisajzere. Ali svaka nitro formula koja se koristi u masovnoj proizvodnji od 1920. sadrži plastisajzere. Nitro je gruba stara plastika (tipa bakelita), i ako mu se ne dodaju plastisajzeri koji ga stabilizuju, brzo se pretvara u prah.

Mnogo se mistifikuje oko nitra, kad dođe do tona. Najpre treba razumeti da ne postoje tonske prednosti nitro-laka - on je nekad bio najjeftinija opcija, a ne tonski najbolja opcija. Najbolja opcija je ono što je na violinama, ili šelak.

Moderni poliuretani su tonski barem isto tako dobri, ako ne i bolji - pitaj Pol Rid Smita. "Relic" izgled zahteva nitro, tako je, ali ako pričamo o "poboljšanju tona", zaista se ne vredi preterano zamarati. Verujem onima koji kažu da su refiniširali svoje gitare i da nisu čuli nikakve razlike, a takvih ima barem onoliko koliko ima onih koji se kunu u poboljšavanje zvuka posle refiniširanja.

(marketinški bullshyte ->) http://www.southboundcustom.com/html/fi ... html#types
http://www.fenderforum.com/forum.html?d ... ber=671056

sl0e

Post by sl0e » 14 Feb 2009, 23:49

Veliko hvala na objasnjenju :)

Post Reply