Odrzavanje floyda
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Odrzavanje floyda
zanima me shta znaci odrzavati floyd, tj shta treba da se radi da floyd bude odrzavan
- Rockerka u dusi
Pretpostavljam da je Fox to rekao zato sto su Floyd-ovi na svim (ne samo Aria) jeftinim gitarama k'o ku'ac,pa ako bas koristite Floyd samo ce doci do rastimavanja i dalje muke sa gitarom ,tako da je bolje promeniti i staviti orginal Floyd na takvu gitaru.Rockerka u dusi wrote:Mene osim toga zanima i da li (kao sto je Fox jednom spomenuo za Aria gitare) mora uvek da se menja floyd?
A o odrzavanju Floyd ,nisam nesto upucen osim da moras kada menjas zice (sa 9 na 10 ili obrnuto) da ga malo dotezes na federima itd ,ali odrzavanje ,nemam pojma ,brisi ga stalno i to je to ,hahahah

Što se tiče "fabrički" ugrađenog floyda na Aria gitari - on nije imao problem sa raštimavanjem. Naprotiv, radio je savršeno (naravno uz prethodno dotezanje i naštimavanje što je i normalna procedura za svaki floyd). Međutim, bio je napravljen od tako lošeg materijala da se već posle trećeg menjanja žica ureznica na par šrafova totalno izlizala i nije više bilo moguće dovoljno stegnuti žice pa se dešavalo u par navrata da čak izlete usred sviranja
. Upravo je to razlog zašto sam ga zamenio fastloader floydom (nema te šrafove i drugačiji je sistem punjenja).
Što se održavanja tiče, nema tu ničeg posebnog. Critical je spomenuo dotezanje prilikom zamene debljine žice što je samo po sebi logično obzirom da deblje žice prave i veću tenziju pa je potrebno i više zategnuti floyd a neretko i dodati još jednu oprugu. Neko drugo održavanje bi možda još bilo povremeno dotezanje opruga pošto se opruge vremenom istegle pa ne daju odgovarajuću "kontru" žicama ali to se vrlo lako uoči jer tada se gitara nakon nekog dive-bomba ne vraća u štim a ponekad se to može uočiti i golim okom (floyd ne stoji ravno nego je izdignut - to je već poslednji voz za dotezanje).
Eto... to je to.

Što se održavanja tiče, nema tu ničeg posebnog. Critical je spomenuo dotezanje prilikom zamene debljine žice što je samo po sebi logično obzirom da deblje žice prave i veću tenziju pa je potrebno i više zategnuti floyd a neretko i dodati još jednu oprugu. Neko drugo održavanje bi možda još bilo povremeno dotezanje opruga pošto se opruge vremenom istegle pa ne daju odgovarajuću "kontru" žicama ali to se vrlo lako uoči jer tada se gitara nakon nekog dive-bomba ne vraća u štim a ponekad se to može uočiti i golim okom (floyd ne stoji ravno nego je izdignut - to je već poslednji voz za dotezanje).
Eto... to je to.
Code: Select all
ŽICE: Floyd Rose bridge (most) gitare je tzv. plivajući tip mosta i na gitare koje ga imaju ne možete jednostavno postaviti bilo kakve žice. Ja osobno koristim Ernie Ball Super slinky 2223 .009-.042
ne razumem ovo "bas sve" zice ...
koje zice idu ovde ?
///////////////
e i jos nesto ... kad menjas zice
jel vadis odjednom sve ili npr : izvadis prvu pa stavis novu prvu .. pa skines drugu , pa namestis novu drugu ...
Ovo za zice ,pa sada otkud znam ,ja sam do sada stavljao svakakve zice i radi ,ne znam ,ali uvek imas kao preporuku za zice koje treba da stavljas na Floyd.
A za menjanje mozes pogledati na You Tube (mrzi me sada da trzim link ,) .Npr kada menjas nadjes neki predmet koji ces staviti izmedju Floyda i tela gitare ,povadis sve zice (ja tako radim i naravno tada i ocistim gitaru temeljno jer je mnogo lakse )i onda pocnes polako da pakujes zice ,mozes npr da roknes E1 pa G3 pa E6 ,ja u sustini radim tako (mada ne uvek)
Thats about it
A za menjanje mozes pogledati na You Tube (mrzi me sada da trzim link ,) .Npr kada menjas nadjes neki predmet koji ces staviti izmedju Floyda i tela gitare ,povadis sve zice (ja tako radim i naravno tada i ocistim gitaru temeljno jer je mnogo lakse )i onda pocnes polako da pakujes zice ,mozes npr da roknes E1 pa G3 pa E6 ,ja u sustini radim tako (mada ne uvek)
Thats about it

http://www.youtube.com/watch?v=P1c-7-VMY_w
Nije mi problem kao sto vidis ,dovoljno je bilo sam da odes na YouTube i ukucas Floyd Rose.
Od mene toliko ,nadam se da ce pomoci
Odjava
Nije mi problem kao sto vidis ,dovoljno je bilo sam da odes na YouTube i ukucas Floyd Rose.
Od mene toliko ,nadam se da ce pomoci

Odjava