Popravka tremolo mehanizma - kako?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Fiber

Popravka tremolo mehanizma - kako?

Post by Fiber » 08 Mar 2009, 21:53

Pozdrav! Konkretan problem je da je navoj u otvoru za rucicu na kobilici potpuno pojeden pa rucica ne moze vise da se navije u kobilicu. U pitanju je stara kobilica (skinuta sa Squier strata), kompletna je i sve ostalo je ispravno, pa sam mislio da nekako sredim taj otvor i prodam kobilicu, vuce mi se po kuci i smeta. Mislio sam da pomocu onog posebnog alata za izradu navoja (ne znam kako se zove :mrgreen: ) ponovo urezem navoj, ali bi pretpostavljam onda rucica bila tanja od otvora i opet ne bih mogao da je zavrnem. Ima li neko neku ideju kako bi ovo moglo da se resi?

Hvala unapred na odgovorima. :)

mislim_stvarno

Re: Popravka tremolo mehanizma - kako?

Post by mislim_stvarno » 08 Mar 2009, 23:35

U pravu si za to da bi rucica bila tanja.

Jedini nacin je da urezes novi navoj i napravis novu rucicu na koju ces narezati navoj.
Za to ti trebaju ureznice i nareznice navoja je li. :mrgreen: , i komad celika za rucicu koji moras negde da savijes.

Image
ovo u gornjoj pregradi desno ti treba da bi napravio navoj u kobilicu, ali ne znam koja debljina
Image
a ovo da bi na rucici napravio navoj, a debljina naravno mora da odgovara onom koji si stavio u kobilicu

Ako ti je jedini cilj da prodas, sigurno ti se nece isplatiti (alat + vreme utroseno da to odradis), ovako jedino mozes da je koristis kao fixed bridge...

Fiber

Post by Fiber » 09 Mar 2009, 10:03

Hvala na pomoci. :) Videcu jel imam nekog alata po kuci ili komsiluku, da ne kupujem to za dzabe. :mrgreen: A jel bi mozda moglo da se ubaci neko okruglo i suplje parce metala u otvor (deo neke metalne cevcice npr.) pa da se na tom parcetu izrade navoji, i da to sve bude u dimenzijama koje odgovaraju originalnoj rucici? To mi deluje jednostavnije od izrade kompletne rucice, a i ko zna kako bi ta rucica izgledala kad bih je ja pravio. :ziveli:

dweezil

Post by dweezil » 10 Mar 2009, 08:12

a prodaj tu kobilicu za 10 EUR-a max i uzajmi se josh 5 eura i kupi drugu, a mozes i da se uzajmish jos 200 eur i kupis drugu gitaru.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 10 Mar 2009, 08:31

Verovatno moze to sto si ti hteo, da napravis cev sa unutrasnim i spoljasnjim navojem, pa da je tako koristis, ali ne znam da li ce neko ko zna sta se tu desavalo hteti da kupi + to je kobilica sa Squiera i ne znam za koliko mozes da je prodas. Verovatno si potrosio vise para na internet vreme dok si se raspitivao o tome :mrgreen:

Fiber

Post by Fiber » 10 Mar 2009, 10:20

Ma probacu da je popravim cisto iz dosade. :D A i to sto sto kazes, niko je ne bi kupio ni da je nova, posto sam ja svoju novu platio nesto jeftino, i mnogo je kvalitetnija od te squierove. Nek stoji za rezervu. :)

majtimika

Post by majtimika » 11 Mar 2009, 23:57

ja sam nesto slicno radio na flojdu za par drugara oni srafovi sto stezu zicu na kobilici kad se pojedu posto je to sraf 4mm, ja u srafu 6mm izbusim rupu i narezem cetvorku a onda na kobilici urezem sesticu i sve to lepo zalepim sa tecnim metalom da se nebi odvrtalo i super radi ki mutavo. malo je pipavo ali sam na taj nacin pasao par flojdova koji su bili za bacanje. taj sistem bi i ti mogao da primenis ali obavezno je lepljenje tecnim metalom mislim da moze da se kupi po radnjama kao dvokoponentni lepak

Fiber

Post by Fiber » 12 Mar 2009, 22:37

Hvala na savetu, kad nadjem vremena pozabavicu se time. :ziveli:

Blake

Post by Blake » 22 Mar 2009, 18:36

I ja imam isti problem sa mojom yamaha pacifikom 112, pa me interesuje koliko bi kostala zamena celog tremola i gde to mogu da nadjem...gledao sam u maricu tamo ima neki Willkinson koji kosta oko 30 eura pa sad ne znam kakavog je kvaliteta i da li neko ima neki hint sto se toga tice. Unapred hvala

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 22 Mar 2009, 23:03

Kiliko ja znam Wilkinson hardware je dobrog kvaliteta, nije vrhunski ali dobar je...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Mar 2009, 15:22

Zar ne bi ovaj problem mogao da se resi zamenom tremolo block-a?
Ne celog tremola vec samo ovog:

http://store.guitarfetish.com/sostretrblfi.html

Ja sam razmisljao da uzmem to jer je navoj u tremolu kriv pa rucica ne ulazi kako bi trebala...

Fiber

Post by Fiber » 24 Mar 2009, 23:41

Blake wrote:I ja imam isti problem sa mojom yamaha pacifikom 112, pa me interesuje koliko bi kostala zamena celog tremola i gde to mogu da nadjem...gledao sam u maricu tamo ima neki Willkinson koji kosta oko 30 eura pa sad ne znam kakavog je kvaliteta i da li neko ima neki hint sto se toga tice. Unapred hvala
Meni sad na gitari stoji Wilkinsonov tremolo, verovatno isti taj koji si video u Maricu posto sam ga tamo i uzeo (crne je boje i rucica se ne srafi vec se gurne u otvor i zategne pomocu inbus kljuca). Sluzi me dobro vec godinu dana, ne rastimavaju se zice (ako se ne nategne bas previse, mada ga ja nekad nategnem kao da je floyd rose pa onda izgubi stim), a i na oko deluje izdrzljivo. Nema navoj ni na rucici ni na kobilici sto je dobro ukoliko se desi da se ista polomi i ostane zaglavljena u lezistu. Inace, jedini problem je sto je tremolo blok malo duzi od originalnog Squierovog tremola, pa mi je zadnja maska dosta zategnuta. Al to je mozda problem samo kod mog modela gitare. Ako ti treba uzimaj. :ziveli:

Funkomat wrote:Zar ne bi ovaj problem mogao da se resi zamenom tremolo block-a?

Ja sam razmisljao da uzmem to jer je navoj u tremolu kriv pa rucica ne ulazi kako bi trebala...
Nisam znao da ovo moze da se kupi zasebno. Pitam se ima li ga po nasim prodavnicama.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 24 Mar 2009, 23:49

Fiber wrote:
Blake wrote:I ja imam isti problem sa mojom yamaha pacifikom 112, pa me interesuje koliko bi kostala zamena celog tremola i gde to mogu da nadjem...gledao sam u maricu tamo ima neki Willkinson koji kosta oko 30 eura pa sad ne znam kakavog je kvaliteta i da li neko ima neki hint sto se toga tice. Unapred hvala
Meni sad na gitari stoji Wilkinsonov tremolo, verovatno isti taj koji si video u Maricu posto sam ga tamo i uzeo (crne je boje i rucica se ne srafi vec se gurne u otvor i zategne pomocu inbus kljuca). Sluzi me dobro vec godinu dana, ne rastimavaju se zice (ako se ne nategne bas previse, mada ga ja nekad nategnem kao da je floyd rose pa onda izgubi stim), a i na oko deluje izdrzljivo. Nema navoj ni na rucici ni na kobilici sto je dobro ukoliko se desi da se ista polomi i ostane zaglavljena u lezistu. Inace, jedini problem je sto je tremolo blok malo duzi od originalnog Squierovog tremola, pa mi je zadnja maska dosta zategnuta. Al to je mozda problem samo kod mog modela gitare. Ako ti treba uzimaj. :ziveli:

Funkomat wrote:Zar ne bi ovaj problem mogao da se resi zamenom tremolo block-a?

Nisam znao da ovo moze da se kupi zasebno. Pitam se ima li ga po nasim prodavnicama.
To i mene zanima mada mislim da se vise isplati naruciti ga sa tog sajta...

Blake

Post by Blake » 26 Mar 2009, 15:57

za Fibera...

jesi li sam menjao ili su ti oni u Maricu menjali i koliko je to koplikovano uraditi u kucnoj radinosti :)

Fiber

Post by Fiber » 27 Mar 2009, 10:16

Blake wrote:za Fibera...

jesi li sam menjao ili su ti oni u Maricu menjali i koliko je to koplikovano uraditi u kucnoj radinosti :)
Sam sam menjao, nije uopste komplikovano. Prvo skines one tri opruge sa donje strane (pre toga skines zice naravno :mrgreen: ), i onda odvrnes onih 6 srafova koji vezuju kobilicu za telo gitare i tako si ga skinuo. A tako isto ugradis i novu, prvo zasrafis pa onda stavljes opruge. U paketu dobijas i onu metalnu plocicu na koju se kace opruge i pomocu koje odredjujes tenziju opruga, al nju ne moras da menjas ako ti je stara dobra. Ne znam koliko si upoznat sa podesavanjem tremola, al kad ga ugradis zategni opruge tako da ti tremolo bude u ravni sa telom kad gledas sa strane, da ne bude pod nekim vecim uglom (to se vrsi nakon sto su zice postavjene). Valjda sam uspeo da pojasnim malo. :) Javi kakvi su utisci kad kupis i ugradis novi tremolo. :ziveli:

Post Reply