Kako popraviti vrat?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Kako popraviti vrat?
Nisam pronasao slicnu temu, pa sam odlucio sam je postaviti...
ako je vec bilo slicno izvinjavam se...
Eh ovako,
treba mi vaša pomoć!
imam problem sa vratom na akustičnoj gitari,
naime, iskrivio se, mislim...
Pokušaću da opišem kako to izgleda tj. zvuči:
žice mi udaraju od pragove na prva četiri polja, a neke tonove više uopšte ne mogu odsvirat (npr. e4, f4, h5), od petog polja nadole je sve OK,
Ali, ako pritisnem npr. e4 i gurnem vrat prema vani onda dobijem sasvim normalan zvuk, pretpostavljam da trebam zavrnuti onu sipku u vratu i tako ''dotegnuti'' vrat,
ali, nisam to nikad radio i nemam nikakvu predstavu o tome, šta i kako?!
Znači, da ilustrujem, ako je polozim na pod, vrat ide prema dole, ali ne mnogo...
Molim kolege koje imaju vise znanja i iskustva od mene da mi pomognu,
velika hvala!
pozdrav
ako je vec bilo slicno izvinjavam se...
Eh ovako,
treba mi vaša pomoć!
imam problem sa vratom na akustičnoj gitari,
naime, iskrivio se, mislim...
Pokušaću da opišem kako to izgleda tj. zvuči:
žice mi udaraju od pragove na prva četiri polja, a neke tonove više uopšte ne mogu odsvirat (npr. e4, f4, h5), od petog polja nadole je sve OK,
Ali, ako pritisnem npr. e4 i gurnem vrat prema vani onda dobijem sasvim normalan zvuk, pretpostavljam da trebam zavrnuti onu sipku u vratu i tako ''dotegnuti'' vrat,
ali, nisam to nikad radio i nemam nikakvu predstavu o tome, šta i kako?!
Znači, da ilustrujem, ako je polozim na pod, vrat ide prema dole, ali ne mnogo...
Molim kolege koje imaju vise znanja i iskustva od mene da mi pomognu,
velika hvala!
pozdrav
- sirac-šunka
- vragolan
Re: Kako popraviti vrat?
Pa evo probaj ovda da pronadjes nesto sto bi moglo da ti pomogne:
viewtopic.php?f=20&t=767
viewtopic.php?f=20&t=767
ako ti zuji na prvih pet onda treba da otpustis vrat a ne da zategnes. kad stisnes zicu na prvom i na zadnjem pragu na stedini treba da imas malo prostora izmedju zice i praga. Ako nemas uzmes kljuc i odpustis vrat za recimo cetvrinu kruga naravno zice drzis na pravom stimu da bi one povukle vrat. Sacekas desetak minuta pa ako treba uradis ponovo. i to ti je to.
OK, hvala puno, pokusacu, nadam se da nece biti problema...
Pre tog experimenta mi kazi koliko dugo sviras tu gitaru (koliko je stara) i od kad je to počelo da ti se dešava?
E ovako, gitara je kupljena u Las Vegasu u februaru prošle godina,
dakle, nije stara i uopste nije loseg kvaliteta. To mi se pocelo desavat prije nekih mjesec i po do dva,
i po mom misljenju uzrok tome su velike varijacije temperature u prostoriji u kojoj je bila
(to je bilo onda kad su rusi iskljucili plin
), poremecaj nije toliko strashan, tesko je gledajuci vrat primjetit vecu deformaciju
ali, prva cetiri praga ne mogu koristit...
dakle, nije stara i uopste nije loseg kvaliteta. To mi se pocelo desavat prije nekih mjesec i po do dva,
i po mom misljenju uzrok tome su velike varijacije temperature u prostoriji u kojoj je bila
(to je bilo onda kad su rusi iskljucili plin

ali, prva cetiri praga ne mogu koristit...

Ok, onda evo sta meni pada napamet
Probaj da podmestis ispod nut-a, (to ti je ona plastika ili šta već, kroz koju prolaze žice) nešto reda veličine 1mm-1,5mm pa vrati žice i reci nam šta se dešava. Ako ti ovako nesto ne da rezultat biće najverovatnije rešenje koje je majtimika predložio.
Elem, Viva Las Vegas
Probaj da podmestis ispod nut-a, (to ti je ona plastika ili šta već, kroz koju prolaze žice) nešto reda veličine 1mm-1,5mm pa vrati žice i reci nam šta se dešava. Ako ti ovako nesto ne da rezultat biće najverovatnije rešenje koje je majtimika predložio.
Elem, Viva Las Vegas

Pa da, moze i ta varijanta,
ali to zapravo i ne rijesava problem, vec ga, mozda samo zaobilazi...
pokusacu prvo to da vidim kako ce funkcionisat, a onda ako ne bude valjalo,
zavrtit cu sipku
Hvala majstore...
ali to zapravo i ne rijesava problem, vec ga, mozda samo zaobilazi...
pokusacu prvo to da vidim kako ce funkcionisat, a onda ako ne bude valjalo,
zavrtit cu sipku

Hvala majstore...
Živ bio,
naročito za ovo majstore
Dobro si primetio, ovo što ti predlažem ne rešava problem, ali iznalazi rešenje. Možda su ti se žice urezale suviše u nut (malo uvrnuto al je i to moguće), pa zato imaš taj problem. Ako ti ovo pomogne onda znaš da treba da zameniš nut, prosto
Ako ne, prčkaš po truss-u
I još ovo, ako imaš neki dugačak lenjir možeš da pogledaš kakvu krivinu ti ima vrat, pa i to može dalje da te usmeri u rešavanju problema.
Toliko. Javi šta je bilo na kraju. Over.
naročito za ovo majstore

Dobro si primetio, ovo što ti predlažem ne rešava problem, ali iznalazi rešenje. Možda su ti se žice urezale suviše u nut (malo uvrnuto al je i to moguće), pa zato imaš taj problem. Ako ti ovo pomogne onda znaš da treba da zameniš nut, prosto

Toliko. Javi šta je bilo na kraju. Over.
eeee ovako,
pogledao sam vrat, i kad sam pritisnuo zicu na prvom i posljednjem pragu, citava je legla na vrat,
dakle nema one potrebne konkavnosti...
pogledao sam vrat, i kad sam pritisnuo zicu na prvom i posljednjem pragu, citava je legla na vrat,
dakle nema one potrebne konkavnosti...
Probaj onda da podesiš truss-rod, ali nemoj da okrećeš mnogo odjednom. Idi po 1/4 kruga pa ostavi neko vreme da se drvo privikne. Onda proveri da li je bolje pa nastavi ako nisi zadovoljan... 

kad zatezes sipku tj vrtis u smeru kazaljke na satu onda vrat povujas prema nazad, a obrnuto tj kad je odvrces onda prema napred. sto ce reci treba da je odvrces-odpustis.
aaa tako znachi,
shvatam,
hvala kolege, hvala...
shvatam,
hvala kolege, hvala...
E samo da javim da sam uspjesno rijesio problem,
odvrnuo sam sipku za oko tri cetvrtine kruga i sada je OK,
uopste nije takav bauk kako sam ja mislio
Sad je poprilicno dobro, mada mislim da trebam jos malkice okrenut pa da
bude perfektno...