Izrada Lap Steel Gitare
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Izrada Lap Steel Gitare
Jel ima neko predlog gde otprilike da postavim humbucker?
Citah na intervebu da je najbolje da se postavi na prvi koblici najblizi harmonik ali ne znam da li na njega da postavim sredinu humbuckera ili sredinu jednog od namotaja hum-a...?
Citah na intervebu da je najbolje da se postavi na prvi koblici najblizi harmonik ali ne znam da li na njega da postavim sredinu humbuckera ili sredinu jednog od namotaja hum-a...?
Jes', stavljaš tako da jedan red bude tačno ispod harmonika. Kada stavljaš bridge magnet onda gledaš ovu polovinu koja je bliža kobilici, a za neck polovinu koja je bliža vratu, jer obično su te polovine "one glavne", dok je druga samo hum-canceling polovina, AFAIK
.

al ga lupi 

Jesam, a?majtimika wrote:al ga lupi

ma ok to sto se tice pozicije moze a i nemora da bude, ali na humu su oba namotaja u funkciji samo sto jedam ima fino podesavanje. ja bih ti licno preporucio da napravis klizni mehanizam za taj magnet pa da mozes da ga setas 5-6 cm levo desno i da mozes da nadjes poziciju koja ti najvise odgovara to bi bila dobra fora, kao na gibon graberu

Zbudzih neku skalameriju da probam da nadjem dobru poziciju za hum (na strat-u, doduse) i cini mi se da zvuci potpuno isto kako god bio obrnut ali hvala sto si mi potvrdio ovo za harmonik.guv'nor wrote:Jes', stavljaš tako da jedan red bude tačno ispod harmonika. Kada stavljaš bridge magnet onda gledaš ovu polovinu koja je bliža kobilici, a za neck polovinu koja je bliža vratu, jer obično su te polovine "one glavne", dok je druga samo hum-canceling polovina, AFAIK.

E jebiga to bi bilo odlicno ali mi cimanje da sad tako nesto potpuno neplanirano napravim.majtimika wrote:ma ok to sto se tice pozicije moze a i nemora da bude, ali na humu su oba namotaja u funkciji samo sto jedam ima fino podesavanje. ja bih ti licno preporucio da napravis klizni mehanizam za taj magnet pa da mozes da ga setas 5-6 cm levo desno i da mozes da nadjes poziciju koja ti najvise odgovara to bi bila dobra fora, kao na gibon graberu
Koliko mogu da skontam, hum-ovi u bridge poziciji na gitarama su postavljeni tako da sredina reda blizeg kobilici bude otprilike na razmaku na kom je prvi prag od nut-a ali harmonik na 1. pragu...
Kada tako postavim hum, zvuci mi previse tanko.
Prvi "normalan" harmonik je, cini mi se, na drugom pragu (na razmaku od nut-a do 2. praga) i ne zvuci mi lose kad sredinu namotaja koji je dalje od kobilice postavim direktno iznad njega. Predaleko bi bilo da stavljam red blize kobilici toliko daleko od kobilice.
***** li ga... hajd mozda se javi neko sa nekim dobrim predlogom.

Kada tako postavim hum, zvuci mi previse tanko.
Prvi "normalan" harmonik je, cini mi se, na drugom pragu (na razmaku od nut-a do 2. praga) i ne zvuci mi lose kad sredinu namotaja koji je dalje od kobilice postavim direktno iznad njega. Predaleko bi bilo da stavljam red blize kobilici toliko daleko od kobilice.
***** li ga... hajd mozda se javi neko sa nekim dobrim predlogom.

Malo sam čitao na tu temu večeraske i ispada da uopšte nije toliko bitno gde se stavlja magnet, pogotovo ako se radi o bridge verziji. Ima fora gde ga tačno Gibson stavlja, gde ovi a gde oni, ali kao mnogo je bitnije kasnije nameštanje svega i svačega, nego sama pozicija gde će da se šrafi.
http://buildyourguitar.com/resources/lo ... /index.htm
A ozbiljno, mogao bi za početak da nabučiš neke šinice, pa neka i izgleda bezveze ali ćeš tako posle nekog vremena tačno znati gde da ga bušiš i ugrađuješ. I ako si rekao da ti je cim.
A ovo za coil-ove i magnete mi je sigurno neki flesh iz one price kako su nekada motani hambakeri - npr ako su bili 8,5kOhm-a, jedan coil je motan do 6kOhm, a drugi samo onoliko koliko zafali do cifre, u ovom slučaju na još 2,5kOhm...?
A ozbiljno, mogao bi za početak da nabučiš neke šinice, pa neka i izgleda bezveze ali ćeš tako posle nekog vremena tačno znati gde da ga bušiš i ugrađuješ. I ako si rekao da ti je cim.

A ovo za coil-ove i magnete mi je sigurno neki flesh iz one price kako su nekada motani hambakeri - npr ako su bili 8,5kOhm-a, jedan coil je motan do 6kOhm, a drugi samo onoliko koliko zafali do cifre, u ovom slučaju na još 2,5kOhm...?

Iz ovog teksta gore:guv'nor wrote:Malo sam čitao na tu temu večeraske i ispada da uopšte nije toliko bitno gde se stavlja magnet, pogotovo ako se radi o bridge verziji. Ima fora gde ga tačno Gibson stavlja, gde ovi a gde oni, ali kao mnogo je bitnije kasnije nameštanje svega i svačega, nego sama pozicija gde će da se šrafi.
Changes in pickup placement near the bridge are far more noticeable than those near the neck position.

... ali kontam i ja da nije ne znam koliko bitno i da zvuk nece biti bolji ili losiji vec samo drugaciji ali cisto da imam od neceg da krenem. Da ne bude da sam bas potpuno lupio gde ce da bude.

Ma jok... to bi mi sad bila prevelika promena pogotovo s obzirom da jedva cekam da je zavrsim vise i onda...guv'nor wrote:ke šinice, pa neka i izgleda bezveze ali ćeš tako posle nekog vremena tačno znati gde da ga bušiš i ugrađuješ. I ako si rekao da ti je cim.

Veoma lepo.

Nakon poliranja

Oleg baš odlučio da bude vredan pred kraj godine
. Lepo sve ovo izgleda, verujem da ste i ti i Stanko kao na žaru od nestrpljenja... 

Sjajno izgleda!
Ajd uskoro i da prosvira