Izrada Lap Steel Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Funkomat
MF veteran

Re: Izrada Lap Steel Gitare

Post by Funkomat » 28 Sep 2010, 19:29

Jel ima neko predlog gde otprilike da postavim humbucker?
Citah na intervebu da je najbolje da se postavi na prvi koblici najblizi harmonik ali ne znam da li na njega da postavim sredinu humbuckera ili sredinu jednog od namotaja hum-a...?

guv'nor

Post by guv'nor » 28 Sep 2010, 20:19

Jes', stavljaš tako da jedan red bude tačno ispod harmonika. Kada stavljaš bridge magnet onda gledaš ovu polovinu koja je bliža kobilici, a za neck polovinu koja je bliža vratu, jer obično su te polovine "one glavne", dok je druga samo hum-canceling polovina, AFAIK :mrgreen: .

majtimika

Post by majtimika » 28 Sep 2010, 20:38

al ga lupi :ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 28 Sep 2010, 20:40

majtimika wrote:al ga lupi :ziveli:
Jesam, a? :lol: Jbga... :ziveli:

majtimika

Post by majtimika » 28 Sep 2010, 21:46

ma ok to sto se tice pozicije moze a i nemora da bude, ali na humu su oba namotaja u funkciji samo sto jedam ima fino podesavanje. ja bih ti licno preporucio da napravis klizni mehanizam za taj magnet pa da mozes da ga setas 5-6 cm levo desno i da mozes da nadjes poziciju koja ti najvise odgovara to bi bila dobra fora, kao na gibon graberu

Image

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Sep 2010, 00:38

guv'nor wrote:Jes', stavljaš tako da jedan red bude tačno ispod harmonika. Kada stavljaš bridge magnet onda gledaš ovu polovinu koja je bliža kobilici, a za neck polovinu koja je bliža vratu, jer obično su te polovine "one glavne", dok je druga samo hum-canceling polovina, AFAIK :mrgreen: .
Zbudzih neku skalameriju da probam da nadjem dobru poziciju za hum (na strat-u, doduse) i cini mi se da zvuci potpuno isto kako god bio obrnut ali hvala sto si mi potvrdio ovo za harmonik. :ziveli:
majtimika wrote:ma ok to sto se tice pozicije moze a i nemora da bude, ali na humu su oba namotaja u funkciji samo sto jedam ima fino podesavanje. ja bih ti licno preporucio da napravis klizni mehanizam za taj magnet pa da mozes da ga setas 5-6 cm levo desno i da mozes da nadjes poziciju koja ti najvise odgovara to bi bila dobra fora, kao na gibon graberu

Image
E jebiga to bi bilo odlicno ali mi cimanje da sad tako nesto potpuno neplanirano napravim.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Sep 2010, 00:49

Koliko mogu da skontam, hum-ovi u bridge poziciji na gitarama su postavljeni tako da sredina reda blizeg kobilici bude otprilike na razmaku na kom je prvi prag od nut-a ali harmonik na 1. pragu... :?
Kada tako postavim hum, zvuci mi previse tanko.
Prvi "normalan" harmonik je, cini mi se, na drugom pragu (na razmaku od nut-a do 2. praga) i ne zvuci mi lose kad sredinu namotaja koji je dalje od kobilice postavim direktno iznad njega. Predaleko bi bilo da stavljam red blize kobilici toliko daleko od kobilice.

***** li ga... hajd mozda se javi neko sa nekim dobrim predlogom. :?

guv'nor

Post by guv'nor » 29 Sep 2010, 01:01

Malo sam čitao na tu temu večeraske i ispada da uopšte nije toliko bitno gde se stavlja magnet, pogotovo ako se radi o bridge verziji. Ima fora gde ga tačno Gibson stavlja, gde ovi a gde oni, ali kao mnogo je bitnije kasnije nameštanje svega i svačega, nego sama pozicija gde će da se šrafi.
http://buildyourguitar.com/resources/lo ... /index.htm

A ozbiljno, mogao bi za početak da nabučiš neke šinice, pa neka i izgleda bezveze ali ćeš tako posle nekog vremena tačno znati gde da ga bušiš i ugrađuješ. I ako si rekao da ti je cim. :mrgreen:

A ovo za coil-ove i magnete mi je sigurno neki flesh iz one price kako su nekada motani hambakeri - npr ako su bili 8,5kOhm-a, jedan coil je motan do 6kOhm, a drugi samo onoliko koliko zafali do cifre, u ovom slučaju na još 2,5kOhm...? :hide:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Sep 2010, 01:15

guv'nor wrote:Malo sam čitao na tu temu večeraske i ispada da uopšte nije toliko bitno gde se stavlja magnet, pogotovo ako se radi o bridge verziji. Ima fora gde ga tačno Gibson stavlja, gde ovi a gde oni, ali kao mnogo je bitnije kasnije nameštanje svega i svačega, nego sama pozicija gde će da se šrafi.
http://buildyourguitar.com/resources/lo ... /index.htm
Iz ovog teksta gore:
Changes in pickup placement near the bridge are far more noticeable than those near the neck position. :)

... ali kontam i ja da nije ne znam koliko bitno i da zvuk nece biti bolji ili losiji vec samo drugaciji ali cisto da imam od neceg da krenem. Da ne bude da sam bas potpuno lupio gde ce da bude. :)

guv'nor wrote:ke šinice, pa neka i izgleda bezveze ali ćeš tako posle nekog vremena tačno znati gde da ga bušiš i ugrađuješ. I ako si rekao da ti je cim.
Ma jok... to bi mi sad bila prevelika promena pogotovo s obzirom da jedva cekam da je zavrsim vise i onda... :zzz: :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 30 Nov 2010, 10:25

Gospodin Oleg bio vredan :)

Prva ruka osnovnog sa dodatim tonerom
Image Image Image Image

Stanko

Post by Stanko » 30 Nov 2010, 10:47

Funkomat wrote:Gospodin Oleg bio vredan :)

Prva ruka osnovnog sa dodatim tonerom
Image Image Image Image
Heheh eto ih lepotice jedna pored druge :mrgreen: :ziveli:
Lepo lepo :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 30 Nov 2010, 10:51

Veoma lepo. :) :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 27 Dec 2010, 16:07

Nakon poliranja

ImageImageImageImageImageImageImage

:bounce:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Dec 2010, 08:15

Oleg baš odlučio da bude vredan pred kraj godine :D . Lepo sve ovo izgleda, verujem da ste i ti i Stanko kao na žaru od nestrpljenja... :)

Stanko

Post by Stanko » 28 Dec 2010, 10:00

Sjajno izgleda! :) Ajd uskoro i da prosvira :)

Post Reply