Moj prvi pokušaj izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
jolana

Re: Moj prvi pokušaj izrade gitare

Post by jolana » 29 Jun 2008, 02:10

niko nista...? ni jedan coment... za glavu od jolane sto sam modifikovao...sirac mala je slika pogledaj, pogledajte ljudi !

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 29 Jun 2008, 02:32

Ne znam da li kontas da "kradja" (u nedostatku boljeg izraza) teme nije kul? Nikola vec sedam strana pise svaki detalj izrade njegove gitare i onda uleces sa slikom headstocka tvoje gitare i trazis komentar. I to ubedjivanje ljudi da pogledaju je uglavnom kontraproduktivno. Nemoj pogresno da me razumes, nemam nista protiv tebe (a i zasto bi :D) ali to ne ide bas tako. Otvori novu temu, sigurno ce dosta ljudi dati svoje misljenje, bas kao i Nikoli u ovoj temi.

Pozdrav :)

viden

Post by viden » 29 Jun 2008, 09:10

@ jolana
Lepo si to uradio. To je sve što mogu da kažem.
Trebalo bi da zaista otvoriš svoju temu i da staviš slike cele gitare da vidimo kako se tvoj rad uklapa u celinu :) .

@ Nikola
Mislim da to vec znaš ali da te podsetim :).
Obrati pažnju kako ćeš postaviti i oblikovati pragove jer se malo razlikuje postupak na vratovima sa i bez bindinga (kod tebe je komplikovanija varijanta :D ).
Pošto imaš binding krajevi moraju biti izbrušeni (sa donje strane koja ide u drvo) da bi oni lepo "legli"preko bindinga, odn. da ne bi isekli binding.
Uglavnom, meni je zgodnije u takvom slučaju da pragove potpuno obradim (isečem i izbrusim) pre postavljanja tako da se kasnije samo zakucaju (i prilepe) bez ikakvih daljih radova.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 29 Jun 2008, 11:06

@Jolana: Mislim isto sto i Viden, a bogami i sto Knight.

@Nikola: Sad sam naisao na Stewartu na ovo:
Image
Valjda ja ova spravica neophodna za njihove pragove (odn. ceo fretwire) i pravi ono fino zakrivljenje prema fingerboard-u. Verovatno da to moze da se obavi i bez nje, ali zar nije lakse da kupis vec iseckane i zakrivljenje pragove?

jolana

Post by jolana » 29 Jun 2008, 16:15

ok sorry sto 'KRADEM"

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 29 Jun 2008, 23:42

@Jolana
Ne ljutim se što si stavio sliku u moju temu, sada vidim da si i svoju otvorio pa ću tamo ostaviti svoj komentar po tom pitanju.

@Viden
Svestan sam ovoga što si mi rekao, već sam upoznat sa teorijskim delom te priče, ali hvala ti na skretanju pažnje u svakom slučaju. Tvoja pomoć mi je od samog početka puno značila. :)

@sirac-šunka
Znam za ovu spravu, ali koliko sam video na raznim uputstvima za izradu ne bi trebalo da je ta žica za pragove tako čvrsa pa se da i rukom oblikovati pre nego se iseče na potrebnu dužinu za pragove. Naravno, molim iskusnije da me isprave ako grešim, Videne ti imaš iskustva sa pragovima pa kaži nešto na ovu temu...

viden

Post by viden » 30 Jun 2008, 12:29

Ja sam pragove uvek kupovao kod nas. Već isečene i zakrivljene pa sam samo sekao krajeve koji su virili (i iskreno, nisam imao problema sa kvalitetom). Sa pragovima u žici nemam iskustva ali mislim da nisu baš tako meki da se mogu rukom oblikovati.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Jun 2008, 13:47

Možeš li mi onda reći u kojoj od ovih Niških prodavnica da bacim pogled na pragove i koje mi preporučuješ da potražim, da li ima neke velike razlike u proizvođačima?
Hvala unapred... :)

viden

Post by viden » 30 Jun 2008, 15:33

Pa verovatno postoji razlika među proizvođačima ali ja dosta dugo uzimam DUNLOP pragove. Ima ih i različitim veličinama (od small do x-high jumbo) i sasvim su zadovoljavajućeg kvaliteta s obzirom na cenu od nekih dvadesetak evra.
Poslednji put sam ih kupio u Lyri u Beogradu pa pretpostavljam da ih imaju i u njihovoj radnji u Nišu.

///////

Zaboravih da kažem: ima razlike i među pragovima koji nose isti oznaku (medium, jumbo...). Svaka vrsta pragova ima svoju šifru a na poleđini svake kutije nalaze se standardi i šifre pragova za poznatije marke gitara (Fender, Gibson, Martin...) što ume da bude od pomoći.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Jun 2008, 22:04

Hvala Videne na pomoći, koliko sam se ja informisao meni bi za Les Paul kopiju trebali medium pragovi, ako grešim ispravi me... :)

A evo šta sam danas popodne uradio, malo sam se mučio jer mi uslovi za rad nisu baš sjajni, ali hajde da se ne izvlačim. Na slici vam je dosadašnji učinak moga rada, a danas sam ubacio truss-rod, vidi se na slici...
Image

Sledi dalji rad na vratu, nadam se uspešan. :D

viden

Post by viden » 01 Jul 2008, 00:08

NikolaNis wrote: koliko sam se ja informisao meni bi za Les Paul kopiju trebali medium pragovi, ako grešim ispravi me... :)
Da.
Medium ili, eventualno, jumbo. Zavisi od ličnog afiniteta ili tehnike i načina sviranja.

jolana

Post by jolana » 01 Jul 2008, 00:26

vec vidim da ce biti jako lepa...svaka cast !

ej ,oces je ukrasavati sa necim mozda

joj jedva cekam da vidim

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 01 Jul 2008, 09:11

@ Viden
Hvala, znači bio sam u pravu... :)

@ Jolana
Hvala ti na lepom komentaru. Ne verujem da ću je ukrašavati, biće ofarbana u neku solid boju, još nisam odlučio koju, ima vremena... :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 03 Jul 2008, 22:18

Evo šta sam danas uradio, odvažio sam se i uradio neck pocket. Mislim da nije loše ispalo, šta vi mislite?

Image

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 03 Jul 2008, 22:55

Prvo, svaka cast na radu do sada.

A drugo, jedno pitanje, da nije taj pocket malo uzak?
Mozda se to meni samo cini, ipak ne pravim ja gitaru, ali...

Post Reply