S obzirom na to da ce zavrsetak farbanja, iz nekih razloga, cekati jedno 2-3 nedelje jos, minimum, nisam mogao da odolim i sklopio sam je!

Ali pre stavljanja zica, prilicno bitan posao: turpijanje pragova!

Ovo sam od jedne dascice koja mi je ostala napravio probu, da vidim kako to izgleda kada se smirgla prag, pa polira. I video sam da je OK. Znaci smirgla 2000, i vec bude neverovatano gladak prag, i posle jos malo poliranja i to je to. A isekao sam na 3 dela ostatak od pragova koje nisam iskoristio...

E onda da primenim na pravu stvar. Oblepio sam vrat sa svih strana, naravno, da ga zastitim sto je bolje moguce. I metodom "klackanja" sam video koji pragovi jako strce... Koristio sam platnu karticu. I moram da priznam da sam tako lose stavio pragove da je to katastrofa!

U svakom slucaju markerom sam obelezio pragove i onda sam turpijao. Pa opet proveravao, pa turpijao i tako stalno... Nezgodno je to sto ako jedan prag mnogo strci kada se on dovede na pravu meru, to utice na ove oko njega, pa se nekada i oni okolo pokazu kao da su mallo vislji, i da ih treba doradjivati. Ali vremenom sam to odradio, trebalo mi je par sati...
Kada sam koliko toliko poravano tih par pragova koji su bili najgori, onda je doslo na red krunisanje, mislim da se tako kaze. Tako na engleskom kazu... Tu sam opet koristio marker. Obelezim ceo prag, pa pazljivo turpijom sa leve i desne strane oblikujem, a na sredini treba da ostane trag od markera, tako da vidim da taj deo nisam dirao. Inace za sve ovo sam koristio najobicniju turpiju za metal, trouglastu. Vidi se na nekoj slici... I mogu da kazem, da uopste nije komplikovan ili tezak posao, ni ravnanje ni krunisanje. Ono jeste da dugo traje, ali cak i sam ovom obicnom turpijom, nije uopste tesko. Jednostavno kada oblikujem, krunisem prag, mogao bih skoro i zmurecki da to radim, jer pod rukom osetim da je turpija pod uglom, ne treba mi nista vise... Svakako da je sigurno lakse sa specijalnom turpijom samo za to, ali nije ni ovako tesko uopste! Samo kazem, dugo traje... Pre podne par sati sam turpijao, pa sam isao na posao, pa sam uvece nastavio. Oborio ivice i ismirglao i ispolirao pragove.
Ovo je kada se sve zavrsilo i kada sam krenuo da skidam traku. KONACNO!

Ali i tu sam uspeo da zabrljam...

No posao se nastavlja... Stavio sam dakle zice i napravio cesalj. On jos nije dovrsen, to cu lako, bitno mi je za sada samo da drzi zice kako treba da moze da se svira. Tako da je gitara konacno zasvirala, iako bez magneta i pojacala.

Ovo je neka uproscena sema!

U svakom slucaju pravi zvuk nisam cuo, ali deluje mi OK ovako akusticno, bez pojacala....