MFGC11 - Aleksej

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Aleksej79ns

Re: MFGC11 - Aleksej

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2012, 14:03

Evo malo updatea sa slikama. Iako ne radim sada bas mnogo na gitari, uradio sam jedan dobar deo posla...

S obzirom na to da ce zavrsetak farbanja, iz nekih razloga, cekati jedno 2-3 nedelje jos, minimum, nisam mogao da odolim i sklopio sam je! :) Prvo sam stavio neke bzvz zice, stare sto sam nasao po kuci, samo da malo zatezu vrat, da vidim hoce li doci u svoj polozaj, i posle par dana se ispravio, i cak zauzeo malo luk, kako treba. E onda sam stavio prave zice, i zategnuo truss rod, tek toliko da se kaze da je zategnut. Stavio sam malo tanje zice 9ke, ne znam zasto, tako mi doslo... :)

Ali pre stavljanja zica, prilicno bitan posao: turpijanje pragova! :)

Ovo sam od jedne dascice koja mi je ostala napravio probu, da vidim kako to izgleda kada se smirgla prag, pa polira. I video sam da je OK. Znaci smirgla 2000, i vec bude neverovatano gladak prag, i posle jos malo poliranja i to je to. A isekao sam na 3 dela ostatak od pragova koje nisam iskoristio... :)

Image

E onda da primenim na pravu stvar. Oblepio sam vrat sa svih strana, naravno, da ga zastitim sto je bolje moguce. I metodom "klackanja" sam video koji pragovi jako strce... Koristio sam platnu karticu. I moram da priznam da sam tako lose stavio pragove da je to katastrofa! :O.o: Jedno vreme sam se nosio mislju da odnesem kod nekog ko to radi, pa da platim koliko treba da mi se izravnaju pragovi, ali mislim da bi svako odbio da radi taj posao na ovom vratu. Svi vole da sto manje imaju posla ;) to je uvek tako sa majstorima, no...

Image

Image

Image

U svakom slucaju markerom sam obelezio pragove i onda sam turpijao. Pa opet proveravao, pa turpijao i tako stalno... Nezgodno je to sto ako jedan prag mnogo strci kada se on dovede na pravu meru, to utice na ove oko njega, pa se nekada i oni okolo pokazu kao da su mallo vislji, i da ih treba doradjivati. Ali vremenom sam to odradio, trebalo mi je par sati...

Kada sam koliko toliko poravano tih par pragova koji su bili najgori, onda je doslo na red krunisanje, mislim da se tako kaze. Tako na engleskom kazu... Tu sam opet koristio marker. Obelezim ceo prag, pa pazljivo turpijom sa leve i desne strane oblikujem, a na sredini treba da ostane trag od markera, tako da vidim da taj deo nisam dirao. Inace za sve ovo sam koristio najobicniju turpiju za metal, trouglastu. Vidi se na nekoj slici... I mogu da kazem, da uopste nije komplikovan ili tezak posao, ni ravnanje ni krunisanje. Ono jeste da dugo traje, ali cak i sam ovom obicnom turpijom, nije uopste tesko. Jednostavno kada oblikujem, krunisem prag, mogao bih skoro i zmurecki da to radim, jer pod rukom osetim da je turpija pod uglom, ne treba mi nista vise... Svakako da je sigurno lakse sa specijalnom turpijom samo za to, ali nije ni ovako tesko uopste! Samo kazem, dugo traje... Pre podne par sati sam turpijao, pa sam isao na posao, pa sam uvece nastavio. Oborio ivice i ismirglao i ispolirao pragove.

Ovo je kada se sve zavrsilo i kada sam krenuo da skidam traku. KONACNO! :)

Image

Image

Ali i tu sam uspeo da zabrljam... :( Kada sam zavrsio krunisanje, uzeo sam vatu sa akloholom da skinem ostatke markera, i mnogo sam ja rastopio, pa se sam alkohol pomesan sa markerom razlio po vratu... A negde postoji jako mali prostor izmedju vrata i praga gde nije savrseno izlakirano, i taj obojeni alkohol je usao ispod praga, i ispod laka i drvo ga je upilo! :( Nije strasno, ali vidi se malo plavicasto... :( MIslim, ja bar vidim. Eto koliko treba biti pazljiv u svakom detalju... I to bas ovi poslednji pragovi, samo ne vidi se na gornjim slikama, lose su, jer sam slikao moblinim...

No posao se nastavlja... Stavio sam dakle zice i napravio cesalj. On jos nije dovrsen, to cu lako, bitno mi je za sada samo da drzi zice kako treba da moze da se svira. Tako da je gitara konacno zasvirala, iako bez magneta i pojacala. :) Zapravo, pokusao sam da stavim neki bzvz magneto koji sam ja sklepao jos pre, samo radi probe, ali nije radilo.. Magnet je pre radio to znam, tako da mozda sam ga negde sjeb... u medjuvremenu, a mozda sam i lose povezao, u svakom slucaju, nije davao znake zivota... Posto se sum smanjivao i povecavao kako sam okretao pot, mislim da sam OK povezao, ali nesto nije kako treba sa magnetom...

Image

Ovo je neka uproscena sema! :) Samo volume, a kroz rupu za prekidac sam provukao dzek! :)

Image

U svakom slucaju pravi zvuk nisam cuo, ali deluje mi OK ovako akusticno, bez pojacala....

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2012, 14:21

Ostatak slika....

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

A ovo je glavni asistent! :XD: Tj. asistentkinja!

Image

Image

Randy

Post by Randy » 29 Jun 2012, 15:17

Svaka čas' ,još elektronika pa da nam snimiš nešto :ziveli:
I mačka je kul :mrgreen: :ziveli:

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2012, 15:49

Hvala! :) Imam jos macaka, ne znam sta cu s njima! :)

Da nastavim sada, nisam mogao pre da pisem. Dakle, utisci: prvo trebace jos malo dorade pragova. Kada sam ih isprobavao sa karticom, negde je lezala savrseno, negde je klackala tek malo, a negde malo vise. Posle turpijanja sam ostavio na par mesta gde je jako klackala, da jos ne bude bas 100% ravno, nego da se klacka tek, tek, bas da vidim da li to moze da smeta. I moze. Tako da bice potrebno jos jednom malo srediti par pragova, a to nije tako strasno.

Ali sve u svemu, mislim da nikad necu moci da setapujem da bude takav vrat da napravim bas nisku akciju. Daleko od toga da ce biti lose, ali oseti se da je rucni rad sa greskama, koje mozda deluju sitne, ali na kraju kada se sve sabere, pokaze se da je bitna svaka sitnica. ;) Sto je i normalno, inace bi svi pravili sebi gitare a ne bi kupovali od 1.000-2.000 evra! :D Ali dobro.

Dalje, nut jos treba da doradim, malo da ga zaobilm, i napravim radijuse. Vidi se na nekim sliakam da jos nije gotov. Ali to nije tesko, nego je problem sto nemam turpije za oblikovanje tih kanala za zice. Pa sam za ove najtanje to radio jednostavno testericom nekom tankom. Mislio sam da ce to biti OK, ali nije. Na kraju sam dobio cetvrtast kanal za zicu, a zice je u preseku okrugla. A pri tome je taj prorez za malo siri od zice i ona moze da seta po njemu. STo se bukvalno ne vidi golim okom, ali kada bendujem malo intenzivnije zice to se desava, i pri tome se stvara zvuk, kako zica klizi poprecno po tome, ako me razumete. Jer ni taj prorez nije idealno gladak, pa onda kako zica ide po njemu cuje se sitan zvuk, ne znam kako da ga opisem... Ne u svakom slucaju, sta sam hteo da kazem ovim je da cetu jos morati da bude neke prepravke. Inace nut je OK, ali kada bih imao one turpije za te stvari da samo prodjem par puta kroz svaki prorez, da ga oblikujem bilo bi jos mnogo bolje.

Znao sam da ce biti sto nekih sitnica na kojima ce jos trebati da se radi zato sam i sastavio gitaru sto pre, kad vec ne mogu da zavrsim sa farbanjem, da ne gubim vreme, nego da polako sredjujem te sitnice.

E da ima jos mana... Kada sam lepio fretboard na ostatak vrata, malo se pomerio u stranu, tako da sam morao da skinem malo drveta da se izravna vrat i fretboard, ako me razumete. I skinuo sam oko 1mm mozda, i to mi tacno fali. Nije strasno, ali bilo bi mnogo bolje da je vrat siri bukvalno za taj 1 mm... Najdeblja zica je mozda malo blizu ivice vrata. A mozda se ja i tripujem....

I drugi nedostatak, koji je isto tako kao i sve ostalo rezultat moje nepaznje, je da bih voleo da vrat bude malo malo deblji. Nije on los ni ovako, ali da je samo 2-3 mm deblji kod tela bilo bi mnogo bolje... Ali to jednostavno nisam mogao izbeci. Obradio sam drvo na skoro tacnu meru, a vremenom se ta daska malo iskrivila, i da bih dobio ravnu povrsinu, jos debljine sam izgubio. I jos pri obradi sam malo omanuo pa gornja i donja povrsina vrata nisu bile paralelne, pa dok sam to izvukao, jos sam izgubio i eto rezultata... Inace debljina vrata je 24mm, a mislim da Ibanez ima i tanje vraove, a kod Fendera je vrat debljine od 22 do 25 mm na Stratu (bar po tim crtezima koje ja imam), i te dimenzije sam pokusao da dobijem. TJ. cak bi bilo bolje da sam dobio malo deblji vrat, meni bi to odgovaralo, jer nemam bas male sake, pa bi mi leglo, ali sta je tu je i ovako ce da radi posao... :) Ali daleko od savrsenog. :)

No sve je to ipak normalno za prvu gitaru. Ostalo mi je malo metrijala, pa sam jos pre poceo da pravim jos jedan vrat. E tu cu vec odraditi mnogo bojli posao nadam se... :) Pa ako ispadne OK onda cu i telo da napravim.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2012, 15:57

E da jos elektronika... Gledam sada da kupim neke magnete pa da se bacim i na to. Bilo bi idealno da nadjem neka 2 hambakera, a da ne budu skupi, nije mi bitan neki poseban zvuk, samo da daju signal...

A bice i tu problema... Najradije bih napravio sistem da se magneti montiraju bez okvira. Ali ne znam kako taj sistem funkcionise. Nemam sliku u glavi... :idea: Vise bih voleo bez okvira da mi ne bi pokrivali sliku koja ce biti na gitari ;) ali cak ni to nije problem, napravio sam ja neke okvire od pleksiglasa, pa kako je on providan, mislim da ce izledati jako mocno, ali tek kada sam montirao sada sve video sam da je rupa za neck mnogo blizu vrata i sumnjam da ima mesta za okvir... Videcete i sami na slikama, ako obratite paznju. Namerno sam ga pomerio sto blize vratu :) da dobijem ta pravi zvuk neck magneta, ali malo sam preterao izgleda....

Sve ideje, predlozi, saveti i kritike su dobrodosle! :) :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Jun 2012, 16:00

Distanceri ispod i srafi ih u drvo.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2012, 16:03

Aha, a onda znaci nema podesavanja visine dok su namontirani? Kao sto moze kod recimo Strata? Nego distancer odredjuje visinu i to je to?

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Jun 2012, 16:04

Mozes da stavis neku gumu ili sundjer izmedju magneta i drveta koji ce da guraju magnet na gore i u sustini dobijes isto kao kod normalnog montiranja, samo obrnuto. Ako me razumes...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 29 Jun 2012, 16:06

Image

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2012, 17:38

Funkomat wrote:Mozes da stavis neku gumu ili sundjer izmedju magneta i drveta koji ce da guraju magnet na gore i u sustini dobijes isto kao kod normalnog montiranja, samo obrnuto. Ako me razumes...
Ahaaa, kapiram, moze i tako, pa onda mogu da podesavam. Mada podesavanje mi nije preko potrebno, nece to biti bas gitara gde ce takve sitnice biti presudne... :D Misilm bice priblizno na pravoj visini, a 1mm gore dole nije bitno...

pedja 81

Post by pedja 81 » 29 Jun 2012, 18:38

Za ravnjanje pragova obelezis sve pragove markerom pa zalepis smirglu recimo 240 na libelu (libela od 50cm)i smirglanje dok se ne izgubi svaki trag markera, posle obradis svaki prag sa strane i ispoliras sa vodenim smirglama, naravno bez vode.Tu nema greske.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 29 Jun 2012, 18:44

Znam, za to, nego je kod mene to bilo malo... Hm... Nisam bas bio siguran koliko je prav vrat! A ovi sto su jako strcali pragovi su moglu da prodju ovom metodom kako sam ja radio, koja jeste manje precizna, ali dovoljna za prvu obradu. Sada kada malo sve legne na svoje mesto, moguce da cu tako. Da, libela je prava stvar, bas sam mislio sta ravno da uzmem!

A da ne bude 240 grubo?

pedja 81

Post by pedja 81 » 29 Jun 2012, 19:29

Ja sam koristio neku 240 belu smirglu sirine 15 ili 20cm ne secam se i nije za tu svrhu uopste gruba, sad ti vidi nije tu nista striktno propisano.

Varenika

Post by Varenika » 30 Jun 2012, 20:03

bravo Aleksej! i na radu i na iskrenosti!
Ispade ti jedini koji se upustio u pravljenje gitara a koji grijesi na ovom forumu. Svi ostali izgleda prave gitare bez greske, posto ja citajuci o ovim gitarama iz kucne radinosti ne nadjoh ni jednu da ima nekih mana, po rijecima majstora koji ih napravise. Doduse ja ni ne pratim forum nesto redovno pa mi mozda nesto promaklo :D
hehe i macka ti je super, izgleda ko oridji kontejnerka, prava kalastura :D
takve macke su najjace, kao i ulicne dzumare medju psima. :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 30 Jun 2012, 20:20

Aleksej79ns wrote: Ahaaa, kapiram, moze i tako, pa onda mogu da podesavam. Mada podesavanje mi nije preko potrebno, nece to biti bas gitara gde ce takve sitnice biti presudne... :D Misilm bice priblizno na pravoj visini, a 1mm gore dole nije bitno...
Ubaci sunjder, nemas sta da izgubis... :)
Varenika wrote:Ispade ti jedini koji se upustio u pravljenje gitara a koji grijesi na ovom forumu.
Tesko.

Post Reply