Izrada Ibaneza JS
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Izrada Ibaneza JS
Cekaj, tek sam sada primetio! Jel' tebi telo iz jednog dela?
Drvo izgleda fantastično ovako obrađeno, predivan bi bio neki natural finish na ovoj gitari, svaka čast, sviđa mi se pravac u kome ovo ide, inače volim taj model a ovo će po svemu sudeći biti unikat!
P.S. prijavljujem se da je probam kad bude završena

@misko_mtc telo jeste iz jednog dela (vidi na slikama predhodnih postova)
@mrav Milo mi je da ti se sviđa, i ja sam za natural finish. Najverovatnije
ću je preći vodenim bajcom(crveno ili plavo) pa onda lak.
Što se tiče probe prvi si na listi.
@mrav Milo mi je da ti se sviđa, i ja sam za natural finish. Najverovatnije
ću je preći vodenim bajcom(crveno ili plavo) pa onda lak.
Što se tiče probe prvi si na listi.
Ovo odlicno deluje! Srecno u daljem radu! 

Savet:lenbb wrote:@misko_mtc telo jeste iz jednog dela (vidi na slikama predhodnih postova)
Postoji takozvano "umrtljivanje drveta", tj. spajanje leve i desne strane daske i uvek ide spajanje na nepar (3, 5, 7...) zbog krivljenja. Kasnije, od vremenskih uticaja, moze doci do deformacije...
Znam za to, ali, imao sam takvo drvo da mogu iz jednog dela da radim pa sam odlučio damisko_mtc wrote:Savet:lenbb wrote:@misko_mtc telo jeste iz jednog dela (vidi na slikama predhodnih postova)
Postoji takozvano "umrtljivanje drveta", tj. spajanje leve i desne strane daske i uvek ide spajanje na nepar (3, 5, 7...) zbog krivljenja. Kasnije, od vremenskih uticaja, moze doci do deformacije...
ne idem na lepljenje. Inače video sam dosta tako rađenih gitara ( natural finish pa se vidi da
je jedan komad drveta). Videćemo šta će biti. Nadam se da neće raditi jer je dugo sušeno.
@cccira Hvala
OK. Puno sreće!Znam za to, ali, imao sam takvo drvo da mogu iz jednog dela da radim pa sam odlučio da
ne idem na lepljenje. Inače video sam dosta tako rađenih gitara ( natural finish pa se vidi da
je jedan komad drveta). Videćemo šta će biti. Nadam se da neće raditi jer je dugo sušeno.
- Dersu Uzala
Nema to veze sa telom. To se radi samo za vrat. Eventualno. Nije uopste rec o 'umrtljavanju drveta' vec o krivljenju vrata pod tenzijom od zica.misko_mtc wrote:Savet:lenbb wrote:@misko_mtc telo jeste iz jednog dela (vidi na slikama predhodnih postova)
Nemojte da mislite da drvo ne radi. Itekako radi, koliko god a zaštitili raznim lakovima i farbama. Ne radi ono drvo koje je staro 30 i više godina! Postoji tkz leva i desna strana drveta kod spajanja. Spaja se na nepar da bi se postiglo upregniće.Nema to veze sa telom. To se radi samo za vrat. Eventualno. Nije uopste rec o 'umrtljavanju drveta' vec o krivljenju vrata pod tenzijom od zica.
Vrat se spaja iz dva, eventualno iz tri (ako želimo da nam čivije budu pod uglom), drugi deo je grif koji se stavlja na vrat preko šipke.
Najteže ga je ukrotiti...
Pogledajte skuplje gitare:
http://media.photobucket.com/image/natu ... CF3734.jpg

Pogledaj ovohttp://www.duks.sirmium.org/srb/data.php,čovek stvarno zna posao
i vidi šta on tvrdi. Ja mislim da je vrlo teško napraviti nešto od drveta a da ne radi, samo
možemo,raznim tehnikama, neke stvari koliko toliko držati pod kontrolom.Kada je drvo suvo
ono vrlo malo radi. Treba voditi računa da se ne lakirani delovi ne drže u toku pauza u izradi
u prostorijama koje imaju veći procenat vlage jer suvo drvo upija vlagu pa kada ga zatvoriš
lakom onda hoće da radi. Ovo govorim iz nekog skromnog iskustva, jer sam jednom tako
upropastio višemesečni rad.
i vidi šta on tvrdi. Ja mislim da je vrlo teško napraviti nešto od drveta a da ne radi, samo
možemo,raznim tehnikama, neke stvari koliko toliko držati pod kontrolom.Kada je drvo suvo
ono vrlo malo radi. Treba voditi računa da se ne lakirani delovi ne drže u toku pauza u izradi
u prostorijama koje imaju veći procenat vlage jer suvo drvo upija vlagu pa kada ga zatvoriš
lakom onda hoće da radi. Ovo govorim iz nekog skromnog iskustva, jer sam jednom tako
upropastio višemesečni rad.
Pozdravljam. Ne sumnjam da ce biti loša.
Samo napred, pa da nazdravljamo!
Samo napred, pa da nazdravljamo!

gdje si jos vidjeo vrat iz dva dijelamisko_mtc wrote:Nemojte da mislite da drvo ne radi. Itekako radi, koliko god a zaštitili raznim lakovima i farbama. Ne radi ono drvo koje je staro 30 i više godina! Postoji tkz leva i desna strana drveta kod spajanja. Spaja se na nepar da bi se postiglo upregniće.Nema to veze sa telom. To se radi samo za vrat. Eventualno. Nije uopste rec o 'umrtljavanju drveta' vec o krivljenju vrata pod tenzijom od zica.
Vrat se spaja iz dva, eventualno iz tri (ako želimo da nam čivije budu pod uglom), drugi deo je grif koji se stavlja na vrat preko šipke.
Najteže ga je ukrotiti...
Pogledajte skuplje gitare:

i kakve to ima veze sa uglom civija

gledaj i posebo pbrati paznju na trecu sliku, ugao...gdje si jos vidjeo vrat iz dva dijelakao sto je vec neko napisao radi se nepar: 3,5,7 eto i ova sto si postavio Cort Artisan B4 ima 5 dijelova ...
i kakve to ima veze sa uglom civija
http://www.tundraman.com/Guitars/001/Gu ... tPage2.CFM
pa i tu je vrat iz 5 dijelova, a glava je pod uglom da ima veci sustain ...
no nebitno, lenbb je vec napravio tijelo i vrat tako da mu sad to ne treba
...
btw. hvala na linku
no nebitno, lenbb je vec napravio tijelo i vrat tako da mu sad to ne treba

btw. hvala na linku