Alat za izradu

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

NikolaNis
MF veteran

Re: Alat za izradu

Post by NikolaNis » 17 Oct 2010, 14:21

Funkomat, ako misliš na Bosch glodalicu koja košta nekih 11000-12000 dinara moram ti reći da je ona daleko od profi alatke, ali je opet dosta bolja od onih hobi glodalica (Womaks, Matrix...) Siguran sam da će ti završiti posao, ali moj ti je savet da obavezno uzimaš profi glodala (ja imam odlična iskustva sa CMT i WPW glodalima).

Ako imaš sliku ili link do te glodalice postavi pa ću ti reći da li mislimo na isto. Ja sam je video u Wobi haus-u.

Video sam jednu fenomemanlu Bosch glodalicu u Mr. Bricolage u Nišu, ima dva odvojena postolja u koja stavljate glodalicu u zavisnosti od toga šta planirate da radite. Evo je http://www.boschtools.com/Products/Tool ... =1617EVSPK

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 17 Oct 2010, 21:28

Na ovu mislim:

Image

Nisam ni ja mislio da je profi ali je tih nekih 12ak hiljada max sto mogu da dam. Ako za te pare, ili eventualno par hiljada vise imas neki bolji predlog, rado bih ga cuo. :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 17 Oct 2010, 23:09

Baš na tu sam i ja mislio, lepo sam te shvatio. Nemam neki bolji predlog u tom cenovnom rangu, ako i naletiš na nešto za slične pare pogledaj koliko je jak motor i koje sve dimenzije glodala može da prihvati, to su ti najbitnije stvari. U svakom slučaju i meni je ova glodalica jako zanimljiva, ozbiljno razmišljam o njoj ili nekoj sličnoj ako uleti još nekoliko poslića, onda imam opravdanje da uložim u ozbiljni alat.

Ako je kupiš molim te napiši impresije, jako me zanima... :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 17 Oct 2010, 23:46

NikolaNis wrote:ako i naletiš na nešto za slične pare pogledaj koliko je jak motor i koje sve dimenzije glodala može da prihvati, to su ti najbitnije stvari.
To svakako.
NikolaNis wrote: Ako je kupiš molim te napiši impresije, jako me zanima... :)
Hocu. :ziveli:

SiskoMarcetic

Post by SiskoMarcetic » 18 Oct 2010, 17:51

Malo istorije na ovu temu
imam knjigu Josipa Klobučara iz 983 ' izrada instrumenata za VIS ' ne pominje se skoro nikakav alat verovatno su se tad dubili otvori dletom. U to vreme čitao sam interviju Mike Oklopa o tome kako su bendovi ex yu 60 ih god. prošlog veka pravili sopstvene el.gitare sa gajtanima za peglu i sl.
A još malo dalje u prošost vidi radni sto pravog majstora http://en.wikipedia.org/wiki/File:Stradshp.jpg

kwiss

Post by kwiss » 18 Oct 2010, 18:19

SiskoMarcetic wrote:Malo istorije na ovu temu
imam knjigu Josipa Klobučara iz 983 ' izrada instrumenata za VIS ' ne pominje se skoro nikakav alat verovatno su se tad dubili otvori dletom. U to vreme čitao sam interviju Mike Oklopa o tome kako su bendovi ex yu 60 ih god. prošlog veka pravili sopstvene el.gitare sa gajtanima za peglu i sl.
A još malo dalje u prošost vidi radni sto pravog majstora http://en.wikipedia.org/wiki/File:Stradshp.jpg
Imam tu kjigu prvo izdanje 79-ta mislim.Sto se tice izrade gitara sranje,ali zato izrada lampasa hm...U enciklopediji sveznanje iz 1934god. ima slika i opis "frez" masine za drvo,koja je ista kao ove danas,mislim na stabilne a ne ove rucne.

BluesBoy

Post by BluesBoy » 24 Oct 2010, 20:15

Neko moje iskustvo po pitanju glodalica, mada retko ko to tako naziva ustaljen naziv je ober frezer, nije vam potreban profesionalan frezer za izradu gitara odlicno ce posluzitu standardni Enhelov, zuti a ko ima potrebu za dobrom masinom moja topla preporuka je zeleni Hitachi ja sam polovan platio 200e pre 3 godina i masina je stvarno odlicna, obradila je dosta drveta bez greske...

Ako je nekome potreban neki savet, alat bilo sta u vezi drveta posaljite pm moj otac se godinama bavi proizvodnjom svih vrsta profesionalnog alata za obradu drveta :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 15 Dec 2010, 11:09

Kako se zovu forstner burgije kod nas?

Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 15 Dec 2010, 11:31

Ja sam ih kupovao kao burgije za šarke. Imaš u woby-u komplet od 5-6 komada različitih dimenzija, meni super radi posao za početno otvaranje otvora na telu koje posle sredim glodalicom.

micawber

Post by micawber » 15 Dec 2010, 13:20

NikolaNis wrote:Ja sam ih kupovao kao burgije za šarke. Imaš u woby-u komplet od 5-6 komada različitih dimenzija, meni super radi posao za početno otvaranje otvora na telu koje posle sredim glodalicom.
Isto sam i ja koristio. Ali za neck pocket i rupe za magnete ti u sustini i ne treba ako imas neko krace glodalo sa kuglicnim lezajem sa odgovarajuce strane i dovoljno debeo sablon. Zato je mnogo korisnije imati sablon od 'medijapana' debljine 1cm npr. Posto je teze malo naci glodala sa lezajem sa donje strane (a ne na vrhu) ja sam kupio nekoliko lezajeva razl. precnika (iste dimenzije kao i glodala) i samo ih navukao na drsku od glodala. Mogu da se kombinuju razl. precnici za prosirivanja i sl. Tako se dobije visenamenski alat za malo para jer uvek mogu da se skinu. Jos je tu dobra stvar sto moze da se stavi recimo na neko colno glodalo koje je priblizne dimenzije pa je npr malo sire secivo od lezaja onda moze da se radi fino prosirivanje manje od milimetra (zavisno od razlike precnika) i druge kompenzacije.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 16 Dec 2010, 09:04

Poželjno je zbog same glodalice i sečiva na glodalima da prvo ovim burgijama skineš dobar deo materijala gde treba da budu rupe za magnete i džep za vrat, na taj način čuvaš alat. A inače, nije problem da se sve radi i samo glodalicom. Slažem se za šablone, i ja ih radim od medijapana debljine 1 cm... :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 Dec 2010, 11:40

NikolaNis wrote:Ja sam ih kupovao kao burgije za šarke. Imaš u woby-u komplet od 5-6 komada različitih dimenzija, meni super radi posao za početno otvaranje otvora na telu koje posle sredim glodalicom.
Za taj naziv znam i ja ali sam mislio da ima i neki bolji posto me gledaju kao ludi kad im kazem tako.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 16 Dec 2010, 13:23

Samo ti odi u woby haus, tamo ima sigurno, evo ti nekoliko primera sa njihovog sajta...

http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... ka=0104103
http://www.wobyshop.com/ProizvodDetaljn ... ka=0104214

Ja baš imam to pakovanje sa drugog linka, završava posao. Da ne pominjem koliko je dobro za bušenje otvora sa strane gitare gde ide jack za kabel... :D

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 16 Dec 2010, 13:35

Bas taj drugi sam i ja kontao da kupim. 600nesto dinara, ako se dobro secam.
NikolaNis wrote:Da ne pominjem koliko je dobro za bušenje otvora sa strane gitare gde ide jack za kabel...
Ja imam dva tele jack cup-a i za oba treba otvor od 22mm. Sta si ti tu koristio?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Dec 2010, 14:39

Bušio sam ovom burgijom od 20mm a onda sve malo proširio i sredio finim turpijicama i šmirglom.

Post Reply