Bass ili propas'

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

produzni_kabal

Re: Bass ili propas'

Post by produzni_kabal » 08 Jan 2013, 15:24

Pa dobro nisam ga ostavio u rerni sat ipo bez proveravanja..proveravao sam na svakih 20min i ukljucio rernu da izduvav :) inace drvo je bilo jedno 4cm debelo ovo je kad sam ra rascepio na pola sekirom, dakle nije samo povrsinski sloj tako karmelizovan (slika ne moze bas najbolje da docara boju)

Narucio sam samo u chrome varijanti

http://store.hipshotproducts.com/cart.p ... tail&p=371
Last edited by produzni_kabal on 08 Jan 2013, 15:27, edited 1 time in total.

ApplePie

Post by ApplePie » 08 Jan 2013, 15:25

Baking se radi na manjim temperaturama, manje od 100 celzijusa. Na 100 stepeni (i preko) mravlja, sircetna kiselina itd. se u drvetu pretvaraju u gasove i to su zapravo prvi gasovi koji potpomazu gorenje drveta. Preko 100 stepeni smole u drvetu se karamelizuju a zatim razgrade (ugljenisu) sto nije poenta... 70-80 stepeni max na duzi period, zavisi od velicine daske i nikako u rerni jer postoji opasnost od dolaska vatrogasaca. Inace je super sto si probao, dok ne vidis sam dzaba prica. U danasnje vreme svi traze neka instant resenje i ne pocinju dok im neko ne sazvace tri puta sve tako da svako zrnce hrabrosti i inventivnosti u ovom smeru podrzavam al preporucujem google za svaki slucaj :D :ziveli:

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 08 Jan 2013, 15:30

Za sledeci pokusaj pravim rernu koja je veca, jer ne moze da stane komad u obicnu i naravno sve to radim napolje. Hvala na savetima..potrazicu jos na googletu :ziveli:

produzni_kabal

Post by produzni_kabal » 11 Jan 2013, 08:52

Dopiska iz inboxa
ApplePie wrote:Torrefaction: U par reci proces na vecoj temperaturi bez kiseonika a kasnije se vraca vlaga u drvo u komori pod pritiskom. Ja licno bih vracao ulje pa ga izlozio oksidaciji.

Baked Maple Wood: Ima vise nacina da se ispece maple. Sve zavisi sta hoces da postignes. Na tvom mestu bih pretrazivao po nekim hemiskim procesima u drvetu, procesu sagorevanja. npr. combaustion wood, burn wood process ...

Rosted Maple Wood: Obvo mu dodje kao roshtiljanje drveta, ali mozda pomogne :) Na jos vecoj temperaturi ali peci za to su takodje oxygen free i strogo je kontrolisan proces... nije za kucnu upotrebu.

Vulcanized wood: Ovo podrazumeva i komoru sa promenom pritiska sto znaci jos komplikovanije...

Cooked wood: Je proces koji sam ja opisao. Delimicno.. u nasim uslovima mozes pogledati kako se pravi luch, to je ono od borovog panja kad se isecka na komade strpa u pec a sve zalije blatom da ne propusta vazduh. Ja nesto nisam guglao sve ovo nego iz nekih ranijih dana znam, nevezano za gitare. Ne znam da li sam ti ista pomogao a moglo je i na forum pa se mozda jos neko seti necega bitnog :) :ziveli:
U principu sve sam ovako i zamisljao da se radi, bez prisustva vazduha (predpostavljam da se smanjila opasnost od pozara).

Ukoliko neko nesto zna neka slobodno dopise :ziveli:

Post Reply