Moj prvi pokušaj izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Re: Moj prvi pokušaj izrade gitare

Post by NikolaNis » 14 Jan 2008, 12:40

Hvala još jednom svima na podršci i savetima. Verujte da mi je svaki zlata vredan, ipak sam ja još "zelen" u svemu ovome. Nema novih slika jer se ništa toliko drastično nije desilo u toku vikenda. Radio sam na obradi bočnih strana za spajanje. Nije to još baš kako sam ja zamislio, ali sam sve bliži dobrom spoju. Sad sam u još jednom problemu, oba komada treba da istanjim još 1-2 mm a to šmirglanjem jako teško (skoro nikako) ide :( . Pokušao sam malo dletom da grebem, ali i to će ići u nedogled, pa hajde da pitam vas, možda je neko od vas koristio ono električno rende. Koliko sam video može se podešavati koliko da skida. Palo mi je na pamet, da bi vredelo uložiti možda u tu alatku kako bih došao do željenog rezultata...? :roll:

I još jedno pitanje, da li spoj za lepljenje mora da bude baš savršen ili će lepak tu odraditi posao i popuniti one razmake koji se mere delovima milimetra. Kad stavim jedan uz drugi komad i iza njih postavim sijalicu na nekim delovima se malo providi svetlo, ali kao što kažem to su otvori ne veći od pola milimetra. Da li treba da radim još na tome ili bi to bilo OK? Naravno posle spajanja bih mešavinom lepka i one fine prašine koja ostaje posle šmirglanja popunio sve rupice. Ajde pomažite kad ste već tako raspoloženi... :D

P.S. Viden i Jimmy Henderson, hvala na ovim idejama u vezi farbanja i bajcanja, ali da se ne bih pogubio u izradi gitare i koracima koji slede biću slobodan da vas "davim" pitanjima kad dodjem do tog dela... :D

viden

Post by viden » 14 Jan 2008, 14:08

Što se el rendeta tiče, njime možeš da stanjiš dasku po želji (čak i milimetar ako ima podešavanja-a uglavnom sva imaju). Jedino ćeš morati da nakon njegove upotrebe ponovo pobrusiš površinu jer rende ima zahvat 4-5cm pa mogu ostati "pruge" na dasci.
Spoj drva koja se lepi ne treba da bude savršen (mada bi trebalo tome da teži). Anomalije od pola milimetra nisu problem čak i da želiš bezbojni finiš.
Čak je vrlo poželjno izšmirglati grubom šmirglom površine koje se lepe i neposredno pre lepljenja prebrisati vlažnim sunđerom.
Tako će drvo bolje primiti lepak.
Naravno, dovoljan broj stega se podrazumeva i onda će sve leći pa se ti "otvori" neće videti.
Pritiskom će nešto lepka i napolje izaći (to odmah obrisati vlažnom krpom) i naravno popuniće se te pore koje tebe brinu.
Posle lepljenja malo pobrusiš celu površinu (vibro-sa posebnim osvrtom na lepljeni spoj) i to je to. Imaš JEDNU dasku.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Jan 2008, 15:28

Hvala Videne na još jednom savetu. Ostaje mi da probam pa ću javiti kako sam prošao i naravno slikati... :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Jan 2008, 22:43

Rešio sam i problem spojeva, moj kolega sa posla mi je pomogao jako. Čovek je pčelar koji sam sebi sredjuje košnice tako da ima fino opremljenu radionicu. Među raznim alatkama ima i abrihter pa mi je uz pomoć te moćne mašine napravio takav spoj da samo što se ne zalepi sam od sebe i bez lepka :D . Ujedno mi je i ove dve ploče doveo do debljine od 4,6 cm, tako da još samo milimetar imam da dovedem na odgovarajuću debljlinu što ću ionako raditi šmirglom. Moram jako da mu se zahvalim, HVALA BANE :bounce:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 18 Jan 2008, 12:24

Evo malog pomaka, juče popodne sam zalepio ona dva komada oraha, ostaviću ih do danas popodne pa ću videti šta će biti od svega toga. Naravno posle sledi neizbežno šmirglanje, pa kad malo sredim spoj slikaću pa ćete moći videti na šta sve to liči, nadam se da nećete da me mnogo kritikujete... :wink: :D

Kad sam već ovde hajde da vas i priupitam nešto. Pošto sad polako počinjem da razmišljam i o nabavci hardwera za gitaru treba mi savet oko sledećih magneta, odnosno vaše mišljenje, kako vam se čine...

http://www.stewmac.com/shop/Electronics ... ckups.html

Znam da nisu nešto posebno, i cena to sama kaže ali ne planiram da za prvu gitaru koju radim stavljam magnete od 100 i više evra, pa da li mislite da će ovi završiti posao? Verovatno ću uzeti zebra ili crne, ali o tom po tom.
Verovatno ću i mnoge druge delove narucivati sa stewmac-a jer mi ispadne jeftinije nego da delove kupujem kod nas, sad but true... :cry:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 29 Jan 2008, 22:51

Evo posle malo duže pauze da pokažem dokle sam stigao. Usput vidim da niko nije izneo svoje mišljenje u vezi magneta za koje sam vas pitao... :(

Pošto sam vam u prošlom postu pominjao lepljenje evo kako je to sve ispalo jedan dan posle mirovanja u stegama...

Image

E a onda je usledilo sečenje oblika tela gitare, mada s obzirom kako sam to izveo možda bi bolji naziv bio bušenje oblika tela gitare. Pošto nemam dovoljno dobru ubodnu testeru a nemam ni bansek jedino što mi je palo na pamet je da bušilicom bušim rupu pored rupe što bliže iscrtanom obliku gitare na drvetu. Možete i sami da zamislite kako je sve to ispalo neurodno kad sam završio. Baš mi je bilo teško ali sam čvrsto rešio da sve što mogu uradim sam. Posle je sledilo turpijanje i obrada dletom, pa onda šmirglanje i tako sam došao do ovog grubog oblika, ali verujte mi to je savršeno u odnosu na to kako je bilo posle bušenja...

Image

Image

Sve ide sporo, ali ja i ne žurim, sve ovo sam radio 4-5 dan po par sati, nemam puno vremena jer radim do 4 popodne a tu je i porodica koja ne treba da trpi zbog mog hobija. Nastavak sledi a vi slobodno recite kako vam se do sad ovo čini.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Jan 2008, 23:03

Odlično izgleda! Izvini za magnete, ja sam samo preleteo postove - magneti izgledaju opasno & vrlo profesionalno, po specifikacijama ne bih rekao da im išta fali, naprotiv, mislim da ćeš biti vrlo zadovoljan.

Ali kako ćeš izvesti da ti ih isporuče za Srbiju?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Jan 2008, 09:09

Rocket Roll pre svega hvala ti na pohvalama za moj dosadašnji rad, a što se tiče dostave magneta to nije nikakav problem. Već sam dobio dva besplatna kataloga sa stewmac-a na kućnu adresu. Pre par meseci sam im slao mail i pitao ih da li šalju robu u Srbiju, rekli su da šalju svuda širom sveta. Tada sam i naručio besplatan katalog sa njihovog sajta koji mi je stigao u poštansko sanduče za 2 nedelje, a pre par nedelja stigao je i drugi katalog koji nisam ni tražio, predpostavljam da sam sad u toj "mašini" i da ću dobijati kataloge. Imam Master karticu i njome mogu da kupujem delove i ostalu opremu sa tog sajta, koga zanima neka baci pogled na http://www.stewmac.com kao što sam rekao ranije jeftinije je da od njih naručim delove nego da kupujem kod nas.

viden

Post by viden » 30 Jan 2008, 11:16

Odlično ti ide.
Samo napred :banana3: .
Raduje me to što je izgleda došlo vreme da se može bez problema naručiti sa stewmacka-a (ili sa drugih sajtova).
Nadam se da će to uticati i na naše trgovce da malo koriguju neke zaista nerealne cene.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Jan 2008, 11:54

Lepo je da StewMac dostavlja robu za Srbiju! Samo se plašim carine + poreza - da ne bude "skuplja dara nego mera"?

U svakom te slučaju molim da, kada ti magneti i ostali hardver stignu, napišeš koliko su te dažbine koštale (poštarina, carina, porez)! Biće od jako velike pomoći, pa ti unapred zahvaljujem!

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Jan 2008, 13:57

Hvala Videne :D

Što se tiče carine i sličnih stvari zaista ne znam, a na žalost ne znam ni gde da saznam. Tamo na stewmac-u možeš ubaciti u korpu sve što želiš da naručiš a onda izabereš zemlju gde ti šalju i izračunaju ti njihove troškove slanja i za otprilike nekih 80-100 evra ti troškovi su oko 10 evra što je po meni super, e sad ne znam koliko će još doći na sve to kad roba stigne do naše carine, nemam pojma kako se carine delovi za muzičke istrumente i da li se plaćaju i neki troškovi čekanja robe na carini. Sve to mi je malo nejasno, a pravo da vam kažem još me više strah da pozovem carinu i pitam jer ko zna ko sedi sa druge strane i ima li pojma o svemu ovome, pa ako ima neko bilo kakva iskustva sa naručivanjem stvari iz inostranstva neka napiše.

Ja ću kada dodjem do tog dela sigurno napisati svoja iskustva, bez brige. :)

EBONY

Post by EBONY » 04 Feb 2008, 12:37

Glasam za LES PAUL!!!!! :bounce: :bounce: :bounce: :bounce: Samo napred!!!!Nista bez les paula!!!! :cekic:

EBONY

Post by EBONY » 05 Feb 2008, 13:33

Chord-Master wrote:Evo i ja da ti pozelim svu srecu.
Nemas pojma koliko si me pridobio time sto pravis kopiju Les paul-a :D

Normalno,Gibson je Gibson!Vatreni sam fan LES PAULA!!! :mrgreen: Takodje imam jednog kojeg sam sam pravio.Samo napred,nisi pogresio u izboru drveta.Orah je super.A i ovaj komad koji si koristio izgleda cool.Samo se nadam da ima nizak procenat vlaznosti.Sto manje tim bolje....Navijam za les paul!!! :D :D :D

tupsy

Post by tupsy » 19 Feb 2008, 13:19

NikolaNis wrote:Hvala Videne :D

Što se tiče carine i sličnih stvari zaista ne znam, a na žalost ne znam ni gde da saznam.
pogledaj za magnete i na http://www.guitarfetish.com
oni na kutiju stave račun sa minimalnom cijenom
ja od njih naručujem i još do sada nisam platio ni porez ni carinu, (besplatna dostava do kuće), a naručivao sam robe i za 250$

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Mar 2008, 12:22

Pozdrav svima posle malo duže pauze. Videćete na slikama dokle sam stigao sa radovima, naravno treba sve ovo još fino šmirglati ali još je rano za to. Sve kanale i otvore koje vidite radio sam bez ikakvih šablona slobodnom rukom uz pomoć glodalice, mogu reći da je malo na početku bilo zeznuto ali iskustvo se stiče kroz konkretan rad pa mi je tako bilo sve lakše i lakše. Poklopci za elektroniku koje vidite su sa ebay-a nekih 10-ak dolara su bili, stigli su mi direktno na kućnu adresu. Ne znam šta da pišem posebno pa ako neko nešto želi da pita ili sugeriše samo napred. :D

Image

Image

Image

Image

Evo još samo da napomenem da sam pre jedno sat-dva napokon došao i do javora za top i vrat gitare, te slike slede drugi put...

Post Reply