Gitara iz više komada drveta,potreban savet.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

ApplePie

Re: Gitara iz više komada drveta,potreban savet.

Post by ApplePie » 29 Oct 2012, 11:28

disco violence wrote: Reci mi nabasao sam na internetu na gomilu nekih fajlova(različitih modela gitara) navodno namenjenih za CNC mašine u dfx i dwg formatu,da li radiš sa time ili?
Možda je negde realno da košta 100 eura,ali ne vidim ko bi po toj ceni pravio gitaru kod nas. :cry: Koliko bi ta gitara na kraju koštala?
Ti fajlovi koje nadješ na netu često nisu baš pouzdani. Ne svi ali treba proveriti dimenzije ili bar naći ko je radio fajl pa ako mi autor deluje pouzdano.... Ja sam ih koristio, prepravljao i za početak su bili korisni. Primer je npr Ibanez logotip koji je korektan kao logotip ali veze nema sa onim što je na glavi gitare. Na novim i starim JEM-ovima nije ni isti. Zapravo se oblik glave razlikuje u 1-2 mm pa samim tim i logotip nije isti na novim i starim. To crtanje je osnova, to rade svi koji savladaju program. DXF/DWG nisu ništa drugo nego todimenzionalni opisi crteža i kao takvi ne nose informacije potrebne za rad CNC-a. Takav fajl uvezeš u neki od programa u kome praviš fajl za konkretan CNC koji ti je dostupan. Polazi se od veličine materijala u kome radiš, dimenzija i oblika glodala koja su ti dostupna i biraš putanje kojima će se alat kretati. Ovo uopšte nije naivna stvar jer nije svejedno kao alat prilazi materijalu ili kojim smerom seče. Postoje i posebni alati sa kontra navojem koje ja koristim za inlay. Poenta je da glodalo zapravo "čupa" drvo a ovi sa kontra navojem ga glodju i potiskuju nadole .. rezultat je čista i ravna ivica sečenja što je bitno za inlay (pogotovu za rosewood koji nekad baš hoće da se krza). E to je posao programera ... A onda dolazi CNC operater, postavlja materijal, menja alate i rukuje mašinom. Gitare se uglavnom glodju sa dve strane i njegov posao je da postavi materijal tako da se uklope obe strane ... Jednom kada se to uhoda on samo menja daske i pušta CNC u rad ali sada postoje i mašine sa 4 ili 5 osa što samo kvantizuje broj operacija koje treba obaviti...

Nego ... što bre ne pišete u temi za CNC ;) ajd nek modovi presele tamo da bude sve na jednom mestu :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2012, 11:43

Moje neki drugi poznanik je prvo napravio sam sebi CNC pre jedno 20 godina, a posto mu biznis cveta, i gitare idu ko alva, kupio si ovo pre nekog vremena.

Image

Ebe dadaiju.

To je HAAS VF-OE ako nekog bas zanima.

ApplePie

Post by ApplePie » 29 Oct 2012, 11:51

:homer: sad necu objavljivati slike radionice bar dok se gore uslikana perverzija ne zaboravi ;)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2012, 12:13

Ma nemo si lud. I njemu je trebalo 20 godina sigurno da stigne dotle (ja ga znam prakticno 20 godina). Napravio je sebi prvo router jer nije znao toliko oko gitara koliko oko masina, a radio je iskljucivo inleje za velike americke firme (za svaki kastom sop pretty much, da se ne lazemo). E onda je kao mu sinulo da pravi gitare, naucio od mog drugog ortaka. Sad mu biznis bolje ide nego liku koji ga je svemu tome i naucio. :bambi:

Radionice moraju da budu tip-top, svi ovi moji drugari odrzavaju to super, jer je samo seks i trosak da si neuredan i aljkav.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2012, 12:20

ApplePie wrote: Nego ... što bre ne pišete u temi za CNC ;) ajd nek modovi presele tamo da bude sve na jednom mestu :)
Pa pravimo im poso, da ne sede na rukama, da opravdaju svoje 'radno mesto'.

Prastaj Deki. :bambi:

Mixer

Post by Mixer » 29 Oct 2012, 16:21

tako je majstore,tovari posao...ukoliko se neko naoštri da ti protivreči.ne sekiraj se ništa,jebaćemo mu kevu,dersu ljubavi,srećo neopisiva,i ukoliko se neko usudi tovari mu kevu sa Nedom Ukraden,majstore opaki.....

Post Reply