Odvojila se kobilica na gitari
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Odvojila se kobilica na gitari
Da,da,stvarno ne lici da je klasicna,a ipak se odvalila.Probaj ti i najlonske da stavis,pa ako ti se svidi,nemoj da vracas celicne,za svaki sl
Онда то дефинитивно није гитара за челичне жице. Једноставно нема одговарајућу конструкцију.
Небитно је што су увек на њој биле челичне жице, чим се кобилица овако одвалила, а при том се и горња плоча озбиљно деформисала, јасно је да гитара није рађена да трпи такву тензију жица.
Ове чивије јесу за челичне жице, врло често су баш овакве на разноразним фолк гитарама, и врат са шипком јесте за челичне жице, али труп није добро направљен. Ако планирате да се та гитара свира и даље, треба да се одустане од челичних жица.
Небитно је што су увек на њој биле челичне жице, чим се кобилица овако одвалила, а при том се и горња плоча озбиљно деформисала, јасно је да гитара није рађена да трпи такву тензију жица.
Ове чивије јесу за челичне жице, врло често су баш овакве на разноразним фолк гитарама, и врат са шипком јесте за челичне жице, али труп није добро направљен. Ако планирате да се та гитара свира и даље, треба да се одустане од челичних жица.
-
@Nro gitara nije moja pa nema sta meni da se svidi a inace bas i ne volim zvuk plasticnih zica, metal je metal 
@Kristijane upravo mi javljeno da je prisarafljeno i da je ni bog sad ne moze odvojiti, cekam se ja pa da namestimo zice i da vidimo kako ce reagovati ploca
da li ce se tenzija smanjiti ako se otpusti sipka malo?
inace gitara ima jako dobar zvul, steta da propadne ovako

@Kristijane upravo mi javljeno da je prisarafljeno i da je ni bog sad ne moze odvojiti, cekam se ja pa da namestimo zice i da vidimo kako ce reagovati ploca
da li ce se tenzija smanjiti ako se otpusti sipka malo?
inace gitara ima jako dobar zvul, steta da propadne ovako
-
Ja imam jednu gitaru, muzicka naklada Zagreb, to je moja prva gitara, mada je vise veslo...
Ali zapravo ima ona dobar zvuk, ali je vrat iskrivljen i onda ne moze niska akcija da se namesti i tako dalje... Uglavnom, tako sam je kupio, i pametni prodavac mi nije rekao da je to gitara za plasticne zice, a i u radnji su na njoj bile metalne, a sta sam ja znao pre 15 godina.... A nema sipku u vratu, pa me bas zacudilo to sto si napisao da ova spomenuta ima sipku.
A mislim da pritezanje ili otpustanje sipke nece promeniti tenziju, ono sluzi samo za podesavanje vrata. TJ. Bar ja ne vidim na koji nacin bi moglo da utice to...

A mislim da pritezanje ili otpustanje sipke nece promeniti tenziju, ono sluzi samo za podesavanje vrata. TJ. Bar ja ne vidim na koji nacin bi moglo da utice to...

Не можеш подешавањем шипке да промениш тензију.
-
Mozda nije isti model pa zato nema sipku, sta ja znam
a mislim da i ne mora svaka akusticna da ima sipku, kod nekih jeftinih gitara sam video da nemaju sipku...
sve u svemu, gitara je prisrafljena i ne pomera se, ubacena je drvena plocica debljine skoro 1 cm i sarafi su pritegnuti nekim sirim maticama. stavili smo zice i pritegli i nema nikakve reakcije, sve izgleda kao i bez zica, gornja ploca je kriva kao i kada kobilica nije na njoj (jbg deformisala se i to sad ne moz ispraviti da ga jebes) ali bitno da se kobilica ne povlaci i da se ploca ne krivi, ne zateze i ne pokazuje nikakav znak ce bi se mogla sjebati.
a sto se tice gitare, zvuk je super, kao si rekao i za svoju, akcija je visoka al jbg, to je takav instrument

sve u svemu, gitara je prisrafljena i ne pomera se, ubacena je drvena plocica debljine skoro 1 cm i sarafi su pritegnuti nekim sirim maticama. stavili smo zice i pritegli i nema nikakve reakcije, sve izgleda kao i bez zica, gornja ploca je kriva kao i kada kobilica nije na njoj (jbg deformisala se i to sad ne moz ispraviti da ga jebes) ali bitno da se kobilica ne povlaci i da se ploca ne krivi, ne zateze i ne pokazuje nikakav znak ce bi se mogla sjebati.
a sto se tice gitare, zvuk je super, kao si rekao i za svoju, akcija je visoka al jbg, to je takav instrument

Сад је акција висока због превелике деформације горње плоче. Зато и кажем да та гитара никад није требала да носи челичне жице, јер нема конструкцију која то може да поднесе. Но добро, сад шта је - ту је...
-
Pa da, gornja ploca se iskrivila i sad se to ne moze vratiti... najbolje bi bilo promeniti gornju plocu i drugacije staviti te letvice ali sta je tu je sad...
najbitnije je da se ona sad vise ne deformise i ne krivi vise...
najbitnije je da se ona sad vise ne deformise i ne krivi vise...