Odvojila se kobilica na gitari

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Nro

Re: Odvojila se kobilica na gitari

Post by Nro » 14 Nov 2012, 14:10

Da,da,stvarno ne lici da je klasicna,a ipak se odvalila.Probaj ti i najlonske da stavis,pa ako ti se svidi,nemoj da vracas celicne,za svaki sl

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Nov 2012, 14:14

Онда то дефинитивно није гитара за челичне жице. Једноставно нема одговарајућу конструкцију.

Небитно је што су увек на њој биле челичне жице, чим се кобилица овако одвалила, а при том се и горња плоча озбиљно деформисала, јасно је да гитара није рађена да трпи такву тензију жица.

Ове чивије јесу за челичне жице, врло често су баш овакве на разноразним фолк гитарама, и врат са шипком јесте за челичне жице, али труп није добро направљен. Ако планирате да се та гитара свира и даље, треба да се одустане од челичних жица.

Hairy Beast

Post by Hairy Beast » 14 Nov 2012, 16:09

@Nro gitara nije moja pa nema sta meni da se svidi a inace bas i ne volim zvuk plasticnih zica, metal je metal :D

@Kristijane upravo mi javljeno da je prisarafljeno i da je ni bog sad ne moze odvojiti, cekam se ja pa da namestimo zice i da vidimo kako ce reagovati ploca

da li ce se tenzija smanjiti ako se otpusti sipka malo?
inace gitara ima jako dobar zvul, steta da propadne ovako

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 14 Nov 2012, 17:15

Ja imam jednu gitaru, muzicka naklada Zagreb, to je moja prva gitara, mada je vise veslo... :oops: Ali zapravo ima ona dobar zvuk, ali je vrat iskrivljen i onda ne moze niska akcija da se namesti i tako dalje... Uglavnom, tako sam je kupio, i pametni prodavac mi nije rekao da je to gitara za plasticne zice, a i u radnji su na njoj bile metalne, a sta sam ja znao pre 15 godina.... A nema sipku u vratu, pa me bas zacudilo to sto si napisao da ova spomenuta ima sipku.

A mislim da pritezanje ili otpustanje sipke nece promeniti tenziju, ono sluzi samo za podesavanje vrata. TJ. Bar ja ne vidim na koji nacin bi moglo da utice to... :idea:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Nov 2012, 17:37

Не можеш подешавањем шипке да промениш тензију.

Hairy Beast

Post by Hairy Beast » 14 Nov 2012, 17:40

Mozda nije isti model pa zato nema sipku, sta ja znam :) a mislim da i ne mora svaka akusticna da ima sipku, kod nekih jeftinih gitara sam video da nemaju sipku...
sve u svemu, gitara je prisrafljena i ne pomera se, ubacena je drvena plocica debljine skoro 1 cm i sarafi su pritegnuti nekim sirim maticama. stavili smo zice i pritegli i nema nikakve reakcije, sve izgleda kao i bez zica, gornja ploca je kriva kao i kada kobilica nije na njoj (jbg deformisala se i to sad ne moz ispraviti da ga jebes) ali bitno da se kobilica ne povlaci i da se ploca ne krivi, ne zateze i ne pokazuje nikakav znak ce bi se mogla sjebati.
a sto se tice gitare, zvuk je super, kao si rekao i za svoju, akcija je visoka al jbg, to je takav instrument :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Nov 2012, 17:44

Сад је акција висока због превелике деформације горње плоче. Зато и кажем да та гитара никад није требала да носи челичне жице, јер нема конструкцију која то може да поднесе. Но добро, сад шта је - ту је...

Hairy Beast

Post by Hairy Beast » 14 Nov 2012, 18:29

Pa da, gornja ploca se iskrivila i sad se to ne moze vratiti... najbolje bi bilo promeniti gornju plocu i drugacije staviti te letvice ali sta je tu je sad...
najbitnije je da se ona sad vise ne deformise i ne krivi vise...

Post Reply