Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Za početak reći ću ti da se i fingerboardi od ebonovine "bajcuju" da bi bili tamniji, crni. Ebonovina je zapravo prošarana tamno braon i crno pa cisto radi uniformnosti ujednače to da izgleda kao crno. Dobar primer je Dean koji na Rusty Cooley sedmozicanu ne bajcuje ništa pa mnogi pomisle da je to nekakav tamni rosewood a ebonovina je i to odlična. Ibanez opet na Universe (starije, swirlovane) stavlja rosewood ali ga potamni, ne da bi prevarili nekoga nego prosto lepše izgleda sa tamnijim fingerboardom. O isplativosti ne znam šta bih ti rekao, osim ako misliš nekome da podvališ obojeni javor kao ebonovinu. A ima toga, ima i na stiv meku da se kupi sredstvo za to. Koliko je postojano je druga priča, zavisi kako se uradi. U principu ako popije dosta bajca prodrece u drvo pa ga ni šmirgla nece skinuti, postoje metodi i za to, npr isušiti alkoholom drvo pre bajcovanja, napraviti ga poroznijim pa pigmenti iz bajca prodiru dublje. Ove farbane, kao što je bila Nikolina žrtva, su jeftinija varijanta što znači zafarbano običnim emajlom. Ne bi me čudilo da je i drvo ispod nije javor nego nešto što je bilo dostupno i povoljno. O isplativosti u smislu da ćeš od javora napraviti teško drvo kao ebonovinu (pored crvenog oraha mislim da je jedino koje tone u vodi) ili univerzalnost palisandera (ko je obradjivao sandalovinu zna o čemu pričam, usput sandalovina prelepo miriše, decenijama) od toga nema ništa.Perce wrote:Koliko je uopste postojana ova varijanta bajcovanja grifplatne i koliko se uopste isplati bajcovati, recimo grifplatna od javora?
Ja sam skoro siguran da nije javor, meni uopšte ne liči po strukturi. Jedino ako je sečeno ko zna kako pa je ispalo kako je ispalo.ApplePie wrote: ...Ne bi me čudilo da je i drvo ispod nije javor nego nešto što je bilo dostupno i povoljno...
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest