Pažljivo sam proučio sukob koji se razvio na stranicama ovog foruma i nije mi jasno oko čegaFusebop wrote: Dakle, jasno se objašnjava da je u pitanju pojava koja prati sam rast drveta,
odnosno razvoj drvenih vlakana.
Jasno je da Flame Maple nikako nije posledica sečenja daske, već je sečenje daske
uz druge postupke u obradi samo metod da se Flame Maple lakše istakne i uoči.

Ne bih da zastupam i branim nikoga ali mogu da kažem nešto o temi "Istina o фламе мапле-у".
Kao prvo, ono što je Rocket napisao (naveo si link) je potpuno tačno. Takav izgled daske se dobija od komada u kojima su primećene određene pigmentacije drvnog tkiva i oni se seku pod određenim uglom (dakle presudno je sečenje). Kasnije se pigmentima (bajcom) pojačavaju ili slabe šare zavisno od toga kakav se izgled daske želi postići.
Najčudnija stvar je, ipak, što i ti to isto tvrdiš (samo na malo drugačiji način) a ipak otvaraš raspravu.
Drugo, upravo sam nabavio jedno deblo javora koji bi trebao da bude dobar Flame maple (nije to nikakva egzotika) pa ako si zainteresovan da vidiš kako se dobija možeš uživo da se uveriš kada budem radio na njemu.
Poenta je da se zaista može reći da je Flame maple posledica sečenja jer ako "izbičuješ" dasku ravno od flam mepla neće biti ništa (čak se mogu pojaviti ružne fleke). Sa druge strane, od jako, jako puno stabala javora može se dobiti flame maple (to upšte nije retkost) samo ih treba iseći pod određenim uglom (što nije baš jednostavno).
Dakle čak ni sveznajuća wikipedia nezna baš sve (ili neće da kaže

Aha...
I da ne zaboravim.
Kako to misliš: "gitare deljane od punog javora"?
Kako deljane?
Gitare se ne delju