b-Looser: Izrada PRSa (Sa Slikama)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
viden

Re: b-Looser: Izrada PRSa (Sa Slikama)

Post by viden » 24 Oct 2008, 17:09

PERFEKTNO!!!
Odlična dinamika izrade (što će reći - baš ste mu ga dali :D ).
U principu tako i treba raditi da ne "odleprša" inspiracija (što se meni zna dogoditi :( ).
Vidim, lepa oprema.
Jel' to vaša radionica?
Što se tiče slika - samo stavljaj.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 25 Oct 2008, 16:30

Pozdravljam ideju, i cini mi se da bas lepo napredujes, svidja mi se. Ako treba ikakva pomoc iz prve ruke, rado cu ti pomoci, tj, ja posedujem PRS gitaru, pa ako treba donecu je da je pogledas, proucis. Evo samo najzanimljivije stvari u vezi PRS, tj najlepse, koja se mani najvise svidja, a to ne mozes da vidis na slikama sa neta. Tice se tela gitare, pokusao sam sto bolje da slikam, da vidis oblik, jel gitara nije ravna, mislim da ces ukapirati preko slika sta hocu da kazem.... :)

ImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

Ne znam dal si ukapirao na sta mislim. Znaci cela gitara se spusta od sredine (mesta gde su zice), pa na dole na obe strane, ali to najzanimljivije je na kraju, tj na ivicama ima kao malo kanal, udubljenje ili kako vec, koji se na kraju naglo izdize, i to izgleda fantasticno. Pretpostavljam da bi osedeo od zezanja da to izdeljes, ali stvarno izgleda perferzija. Kazem, najozboljnije, ako te interesuje, javi se, poteracu ti gitaru jedan dan, da je lepo vidis, proucis sta god te zanima......

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 25 Oct 2008, 22:51

@all
HVALA!
Bice slika, svaki korak.

@Duane
ma karlos je nas covek :lol:

@viden
Ima nas pa se medjusobno inspirisemo :wink:
Nije, nazalost, nasa radionica jer da jeste ne bismo izlazili iz nje / pravili bismo namestaj, varili i tako te stavari... A ne bi visili po Internetu i gubili vreme sa tamo nekim muzicarima :lol: To je radionica od naseg prijatelja koji je bio vise nego dobar da nam pozajmi deo svoje radnje za rad sa masivnim drvetom kao i alat i masine. Cak je i toliko predusretljiv da nam pomalo i pomaze u radu abrihter, bansek ... tamo gde je ipak neophodno vece iskustvo.
Povodom toga - hvala majstor-Filka!

@tyler durden
WOW!
Stvarno si KRALJ, e da smo znali da na takvo nesto mozemo da racunamo pre pocetka rada, pravili bi apsolunog ultimativnog neprevazidjenog PRS-a kao iz fabrike. Rado bismo pogledali tu lepoticu i tu zver od instrumenta, no za to cemo da napravimo dogovor. Hvala ti za slike; sve ono sto si nam lepo objasnio vec smo i sami predpostavili i tim kanalom ispod nivoa bindinga smo potpuno odusevljeni. Trenutno nemamo tehnickih mogucnosti za toliko podignuti top jer telo ove gitare ostaje samo iz jednog dela. Ne bismo da stavljamo top da ne potrosimo uludo drvo, ali vec ako ovo ispadne kako treba eto nas kod Vas sa preciznim instrumentima za omiljeni srpski sport - KOPIRANJE. Ovako ce ova da bude i malo originalna a i sad kad pisem ovaj post, vec je kasno za izmene. A zasto?

Evo zasto

Image

Ovo sam ostao duzan od proslog puta, promaklo mi da nema rupe za elektroniku na slikama,
a evo slede slike koje su dalji rad na obliku topa tela gitare

Image

Ne moze bas da se primeti sa ove slike ni taj kanalic ali da se nazreti. Jos jedna sa prednjom rupom

Image

Ovde se nadam da uskoro leva ruka nece da se drzi samo za vazduh :lol:

Image

A odavde se mozda i najbolje moze primetiti krivina topa i famozni kanalic :wink:

Image

Dakle ostaje jos da se odradi gornji rog i da se sve ovo malo ispolira i utegne. A za sve clanove MF koji se ukljucuje u ove i slicne teme jedan veliki W O W !

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 26 Oct 2008, 22:32

E, što ja nemam nekog prijatelja sa takvom radionicom. Bacite pogled u moju temu pa vidite kako sam ja radio taj "stomačić" na kopiji Les Paul-a koju radim, možda vam da neku ideju, mada ste vi već taj deo završili, ali možda znači za to kopiranje PRS-a koje planirate za sledeći put.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 27 Oct 2008, 16:52

ma jasno mi je.....samo polako, napredujete lepo, i ovako mi se svidja. Ti ako budes hteo da vidis gitaru, javi. Nego reci mi samo molim te. Jer nije tajna koje ce boje biti gitara??? :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 28 Oct 2008, 02:14

ja glasam da bude ljubicaste... ozbiljno...

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 28 Oct 2008, 03:57

@NikolaNis
Ih, pa zar mislis da nisam pomno pratio svaki tvoj korak?! :twisted: (Veliki Brat)
Da radim sam, sasvim sigurno bih primenio tvoj metod koji mozemo da opisemo kao metod izohipsi, ne? Potpuno korektno i precizno. Medjutim, u timu se nalazi i neko ko prevazilazi cisto stolarske vestine, sto talentom sto obrazovanjem, tj imam tu srecu i zadovoljstvo da radim sa akademskim vajarem, pa je on to u duhu svoje profesije odradio iz ruke sa onom, valjda se sajbna zove, tocak sa smirglom koji nakacis na rucnu busilicu. :P
Ovo kad se izlakira dobice jos malo na dubini tako da jedva cekamo da i to vidimo. :D

@tyler durden
Ok care :!:
Tajna nije, ali jos se nismo konacno dogovorili oko boje mozda bude i ljubicasta, mada... 8)
Najverovatnije nece da ima sunburst, i za sada je u igri trula visnja, iako su potpuno lepe i zelene i plave i ljubicaste i zute, hocu reci sve bi da ih posedujemo :lol: ...

@Duane
...ili da otvorimo glasanje :wink:

Ako nekog zanima, sinoc sam u Merkuru nasao bradve ili kako se vec gde zovu, ako se ne varam Slovenci ga krstili kao rucno secilo ili tome nesto slicno. Ima raznih velicina, ali im je cena fiiiiiijuuuuuuuuu, pa ko oce u stolare....

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 28 Oct 2008, 09:10

ako smem da predlozim boju, kad sam rekao ljubicasta mislio sam nesto nalik na ovo Image

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 28 Oct 2008, 11:32

Nisam ni mislio nista lose kad sam reko mozda i ljubicasta, nego reko krecemo od crvene pa do ultra ljubicaste kroz ceo spektar :lol:, a ova gitara je bas lepa, samo to nije ni lako uraditi bez vazda nesto isprobavanja, ali hvala u svakom slucaju za ideju
:idea: :jedi_fight:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 29 Oct 2008, 10:25

E, secate se probnog vrata. To je uradjeno i za sada mi je to bio najlepsi deo posla, pravo uzivanje u radu. Prvo su cirkom iseceni delovi na potrebne dimenzije i oblik kose zarubljene cetvorostrane piramide a zatim je zalepljen headstock sa ostatkom vrata. Onda je rucno doterana donja oblina vrata, a za gornju krivinu pravimo kalup. Evo malo slika

Image

Isto to samo polozen vrat pa se vidi da ima oblinu

Image

I za kraj zajedno sa telom

Image

Ima slika, jos smo radili samo da ih malo sredim pa stizu nove. :wink:

viden

Post by viden » 29 Oct 2008, 10:35

Sad vam je sigurno žao što je to samo probni vrat :lol: .

Blingo

Post by Blingo » 29 Oct 2008, 12:56

Hehe...Gledajući vas,još će čovek da pomisli da je izrada gitare prosta ko pasulj! :lol:

Svaka čast!

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 30 Oct 2008, 10:47

@viden
I da znas da jeste, ispade i vise nego dobro taj rucni rad, pa je ono pitanje moze li to da se ponovi :lol:

@Blingo
Hvala! Videcemo jos do kraja, so far so good...

Nove slike; znaci ponovo smo u radionici i pravimo vrat i to onaj pravi koji ce da bude za ovo telo. Dakle, drvo je divlja tresnja susena preko 20 god, iskopana u nekom budzaku (nije onaj na Staroj planini 8) ). Prvo je jedan kvadar izvucen na dihtu, zatim je na banseku isecen vrat zajedno sa headstockom, dakle bice vrat iz jednog dela (ima se moze se :lol: ) Cirkom smo isekli na potrebnu sirinu. To je bilo dosadno, a zato sad slede pikanterije

Image

Ovde pravimo mesto za polaganje truss rod-a, preko sablona koji prati potrebnu krivinu vozimo frezer, mozda se najbolje ne vidi ali to je bio postupak. Evo malo iz drugog ugla

Image

Da osiguramo da vrat nece gore dole levo desno po XYZ i ostalim osama pravimo jes jedan plitki kanal sa gornje strane (objasnicemo i zasto nekom prilikom, samo da nam prodje patent :lol: ) i to zatvaramo. Evo ovako

Image

Zajedno sa minulim radom to bi bilo ovo

Image

ovo

Image

i ovo

Image

Ka sto vec znate komentari svi dobrodosli, a nove slike uskoro (i pre nego sto mozete da zamislite :wink: )

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Oct 2008, 11:57

Lepo, nema, šta, ja nemam zamerki... :)

Gde su slike, ja sam već zamislio ali nema ih :lol:

viden

Post by viden » 30 Oct 2008, 13:26

b-Looser wrote: Dakle, drvo je divlja tresnja susena preko 20 god, iskopana u nekom budzaku (nije onaj na Staroj planini 8) ).
Nemojte tamo ni da "čačkate"
To je moj teren :) .
A inače odlično ide.
Samo napred. Kako ste krenuli biće to brzo gotovo.

Post Reply