Izrada vratova i tijela gitara!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

XtrmntR

Post by XtrmntR » 22 Nov 2007, 22:35

Ja imam gitaru od javora, pa zato pitam. :) Zanima me kokretno dimarzio, jer sam u planu stavljati 1 hum u brigde, a postojeci staviti u neck poziciju.
Znachi da trazim magnet sa izrazenim bassom?

viden

Post by viden » 22 Nov 2007, 23:47

XtrmntR wrote:Ja imam gitaru od javora, pa zato pitam.
Koju gitaru imaš i jesi li potpuno siguran da je cela od javora?
Javor se kod el. gitara obično kombinuje sa nekim drvetom koje daje malo pastelnije i masne tonove (mahagoni npr.) i nije baš uobičajeno da je cela gitara od javora.
Inače to kombinovanje drveta sa drugim drvetom (poprečno ili uzdužno spajanje) i sve to sa magnetima je prava umetnost i presudna stvar da li će gitara zvučati loše, prosečno ili vrhunski (mada i tu ima dosta subjektivnog).
Od javora su dakle uglavnom top-ovi gitara (ili oni svetli "kaiševi"po sredini tela) a vrat može biti ceo od javora.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 23 Nov 2007, 01:00

XtrmntR wrote:Ja imam gitaru od javora, pa zato pitam. :)
Whoa. Nešto "custom" ili neki proizvodni model?
XtrmntR wrote:Znachi da trazim magnet sa izrazenim bassom?
E, vidi, to zavisi od te konkretne gitare koju imaš. Kako ona zvuči - previsoko kao Fenderov Jazzmaster/ Jaguar ili "standardno"? Ako zvuči standardno (tj. ako, kada sviraš sa nekim kolegom koji ima neku svoju gitaru, tvoja i njegova zvuče približno isto što se visine tona tiče) onda biraj humbuckere po želji. Ako zvuči suviše visoko, onda biraj "basovitije".

XtrmntR

Post by XtrmntR » 23 Nov 2007, 08:51

Proizvodni model. :) Da, poptpuno sam siguran da je cela od javora.
Zvuche priblizno isto, mozda na mojoj fali samo malikice bassova, ali to se da nadomestiti na pojachalu ili efektu. :) Ova gitara ima neverovatan sustain, uporedjivao sam sa gitarom od johe, ona se nekako brzo prigushi, ali ova traje, traje i traje... :)

Inache, gitara je uradjena po uzoru na ibanez, sa ruchkom(chisto iz praktichnih razloga), skalopiranim pragovima, floydom i sl.... Kachim slike, chim zbavim fotoaparat.

viden

Post by viden » 23 Nov 2007, 10:02

Ok, jedva čekam slike.
Inače, sustain ne zavisi samo (i isključivo ) od drveta (tu su magneti, spoj vrata, vrsta i visina žica, kvalitet hardver-a...)
Izgleda da su na tvojoj gitari uskljađeni svi "parametri" pa zato ima jako dobar sustain.
Samo ne razumem ako to "malkice basova" možeš nadoknaditi na pojačalu ili efektu, zašto bi onda menjao magnete.
Nisam ekspert za el. gitaru ali mi je malo nelogično :) .
Last edited by viden on 23 Nov 2007, 13:25, edited 1 time in total.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 23 Nov 2007, 10:26

Stvar je ta da je frend pravio unikatnu gitaru i stavio samo 1 hum u bridge(ala Kramer), a ja bih ipak ubacio josh jedan hum na neck poziciji, jer mi dosta znachi prilikom sviranja sola. Pa sam kontao uzeti Dimarzio i staviti u bridge, a ovaj postojeci staviti u neck, ili chak ako mi sestra uzme 2 dimarzia u USA, onda bih stavio oba, a ovaj bi izbacio.

viden

Post by viden » 23 Nov 2007, 13:26

XtrmntR wrote:Stvar je ta da je frend pravio unikatnu gitaru i stavio samo 1 hum u bridge(ala Kramer), a ja bih ipak ubacio josh jedan hum na neck poziciji, jer mi dosta znachi prilikom sviranja sola.
Aha, sada te razumem.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 28 Nov 2007, 09:57

@RocketRoll

Pogledaj ovaj LINK

pa izaberi iz padajuceg menija BODY WOOD > MAPLE i pogledaj cene. Pa onda izaberi BASSWOOD, ALDER i MAHOGANY-ja, pa ih uporedi, samo ce ti se kasti zashto su redje gitare od javora. :)

Osim toga, malo sam trazio, raspitivao se, Godin radi neke modele od javora, SD model, bc rich kerry king V je od javora itd, mislim.. chisto da vidish da ih ima. :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Nov 2007, 10:13

XtrmntR wrote:...samo ce ti se kasti zashto su redje gitare od javora.
Ako malo pažljivije pogledaš, "samo će ti se kasti" da Warmoth u ponudi ima samo tri tela koja imaju neke veze sa javorom - dok se onim od jove, mahagonija itd. ne zna broj. A cena im je velika delimično zbog "flame maple" izbora (teže je tako seći drvo) a većim delom zbog retkoće (ko pri zdravoj svesti traži gitaru sa telom od javora?).

Takođe ćeš videti da su dva od ta tri ponuđena tela šuplja - i da je razlog za to težina javora.

Javor je u Americi i Kanadi daleko jeftinije drvo nego mahagoni - "maple syryp" za palačinke, je li, Ameri i Kanađani pojedu na tone toga, dok mahagoni mora da se uvozi. Fizička cena mu je daleko manja od cene drugog drveta (inače Fender ne bi ni mogao da pravi tela gitara od svega i svačega, ali vratove uvek od javora, zar ne?).
XtrmntR wrote:...Godin radi neke modele od javora, SD model, bc rich kerry king V je od javora itd, mislim... chisto da vidish da ih ima. :)
Da, i još ES-175, ES-335, i slično... S tom razlikom što hollowbody laminated gitare od javora zvuče provereno dobro.

Vidi, nemoj da misliš da ja sad tu nešto... Ono što su mi rekli Amerikanci koji prave gitare, to ti prenosim - javor je pretežak i presvetao za trup gitare, ako se ne uradi ovako: (pa sledi spisak izuzetaka). A postoji i "common sense" - pored par egzotičnih modela, tržište i nije baš pretrpano ponudama gitara od javora. Neće tebe Bog zgromiti zato što imaš gitaru od javora, niti postoji zakon o tome da će oni sa gitarama od javora biti spaljeni na njima... Prosto je netipično, i zato sam se i zbunio kada si rekao da je u pitanju "proizvodni model" (pa je, izgleda, ispalo da je gitara ipak ručni rad).

Još uvek čekamo slike, btw.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 28 Nov 2007, 10:23

Shto se tezine tiche, ne bih bash rekao da je toliko teshko, barem ovaj moj komad. Drzao sam u ruci istovremeno ibaneza od basswooda i ovu moju od javora, i priblizne su tezine. (nije shupalj) Ima vishe vrsta javora, tako da im je i tezina razlichita.

Ne znam gde vidish da su shuplji?

Da, da, gitara je ruchni rad, ja sam se pogreshno izrazio kada sam rekao da je proizvodni model. :) Chekam i ja slike :), nemam nikog u blizini da mi slika gitaru, a ja nemam fotoaparat, ali ce biti uskoro, negde cu naci reshenje. :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Nov 2007, 11:08

XtrmntR wrote:Ne znam gde vidish da su shuplji?
->Model PS2162<-: Hollow Stratocaster® Replacement Body...

->Model PS2262<-: Hollow Stratocaster® Replacement Body...

...a tek ovo treće, S-S-H routed telo, je od punog javora.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 28 Nov 2007, 11:16

Da... sad uochih da pishe hollow. :) Sorry....

XtrmntR

Post by XtrmntR » 28 Nov 2007, 23:27

Evo da ne bude sve na prichi, danas sam na kratko bio kod frenda i poneo gitaru, uspeo je da slika 3 slike sa mobilnim, 2 mogu proci, treca je mutna. Nisam stigao vishe, zurili smo, pa skalopiran vrat nije najbolje uochljiv. Ne znam moze li se primetiti iz ovih pozicija, ali nisu bash slikane ni iz nekih dobrih uglova, ali chisto da vidite otprilike kako izgleda, a ja cu drugom prilikom slikati malo bolje i preciznije, da se i vrat vidi.

Inache, telo je pravljeno od rebrastog javora.

SLIKA 1

SLIKA 1

Inache, gitara mnoooogo bolje izgleda uzivo, mada i na slikama ne izgleda loshe s' obzirom da je mobitelom slikano.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 28 Nov 2007, 23:36

Odlično izgleda, zapravo. Mnooooogo dobro odrađen posao!

I vrat je handmade?

XtrmntR

Post by XtrmntR » 28 Nov 2007, 23:40

Vrat je u stvari od epiphone-a, ali je glava preradjena tako da izgleda kao ibanezova, a pragovi su ruchno skalopirani.

Inache, boja je metalik crvena, i uzivo izgleda perverzivno. :)

Post Reply