...o carinama
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: ...o carinama
Ajmo 105-ti jubilarni put kada već niko neće da prelista starije rubrike sa istom temom.
Carina, porez i ostala davanja se naplaćuju na osnovicu koja se zove carinska vrednost robe, a nju čini vrednost robe plus transport. Sasvim je logično da je to prava vrednost robe u mestu carinjenja. Prema tome u onom primeru 100 e roba + 17 e transport vrednost robe je 117 e pa se na to računa carina koja je u tom slučaju bila 1%, a onda se na sve to plaća porez od 18% tako da je sasvim ispravno obračunato cca 3.000 dinara davanja državi.
Bez obzira da li je u pitanju poklon ili ne roba ima svoju vrednost na koju se naplaćuju uvozne dažbine. Robu bi trebalo da prati faktura koju carina može, a ne mora da uvaži. Oni imaju u računarima već carinjenu robu iste vrste (istog tarifnog broja) pa mogu da ocarine po već ranije carinjenoj robi iste vrste. Takođe mogu i da sami procene vrednost robe služeći se katalozima i slično.
Neko je pomenuo da mu je naplaćena carina na reklamirani hard disk. Rekao bih da je ovde u pitanju neznanje. Roba može da se privremeno izveze u inostranstvo radi popravke ili zamene robom iste vrste u slučaju nemogućnosti popravke i tada se roba uvozi i razdužuje na bazi izvoznog dokumenta i ne naplaćuju se uvozne dažbine. Rekao bih da izvoz nije učinjen zvanično pa je za carinu to bio uvoz nove robe što je logično.
Već sam par puta pisao o tome da u putničkom saobraćaju kada sami donosimo neku robu možemo značajno bolje da prođemo pa često i ne platimo carinu na prilično vrednu robu. U ovom slučaju ne možemo da prođemo lošije nego da smo je uvozili redovnim putem.
Carina, porez i ostala davanja se naplaćuju na osnovicu koja se zove carinska vrednost robe, a nju čini vrednost robe plus transport. Sasvim je logično da je to prava vrednost robe u mestu carinjenja. Prema tome u onom primeru 100 e roba + 17 e transport vrednost robe je 117 e pa se na to računa carina koja je u tom slučaju bila 1%, a onda se na sve to plaća porez od 18% tako da je sasvim ispravno obračunato cca 3.000 dinara davanja državi.
Bez obzira da li je u pitanju poklon ili ne roba ima svoju vrednost na koju se naplaćuju uvozne dažbine. Robu bi trebalo da prati faktura koju carina može, a ne mora da uvaži. Oni imaju u računarima već carinjenu robu iste vrste (istog tarifnog broja) pa mogu da ocarine po već ranije carinjenoj robi iste vrste. Takođe mogu i da sami procene vrednost robe služeći se katalozima i slično.
Neko je pomenuo da mu je naplaćena carina na reklamirani hard disk. Rekao bih da je ovde u pitanju neznanje. Roba može da se privremeno izveze u inostranstvo radi popravke ili zamene robom iste vrste u slučaju nemogućnosti popravke i tada se roba uvozi i razdužuje na bazi izvoznog dokumenta i ne naplaćuju se uvozne dažbine. Rekao bih da izvoz nije učinjen zvanično pa je za carinu to bio uvoz nove robe što je logično.
Već sam par puta pisao o tome da u putničkom saobraćaju kada sami donosimo neku robu možemo značajno bolje da prođemo pa često i ne platimo carinu na prilično vrednu robu. U ovom slučaju ne možemo da prođemo lošije nego da smo je uvozili redovnim putem.
- Hillybilly
Ja redovno pazarim iz inostranstva i moja iskustva su ovakva:
0
Placa se carina na vrednost na fakturi (znaci roba + shipping), carina je 1% za pravna lica (firme) a 10% za nas fizikalce!
Osim carine placa se i PDV koji je 18% i oko 400 dinara tj.oko 4 eur taksi za carinske prglede i ono parce papira sto nam daju kao carinski izvestaj.
Ako se dohvatimo datog primera racunica bi trebalo da izgleda ovako:
- Roba 100 e + 17 e shipping=117e tj 10998 din po kursu od 94din i to se uzima kao carinka osnovica
- Carina je 10% i to dodje 1010 din
- PDV 18% dodje 1980 din
- Takse 400 din
Kad sve saberes cifra koju bacamo u ovu rupu bez dna koja se predstavlja kao nasa drvava i koja nas tako divno stiti ibrani je : 3390 din
Kada toj cifri dodamo 17 eur shippinga (1598 din) dobijemo cifru od 4988 din tj. 53eur koliko nas kostaju rezije za ovu porudzbinu.
Zakljucak:
Roba kosta 100 eur a rezije 53 eur!
Ja jedino mogu da primetim da si sa shippingom dobro prosao. Ja sam za robu vrednu 100 eur bio primoran da platim nekad 10 a nekad 55 eur u zavisnosti od tezine i gabarite paketa tako da su mi se rezije nekad penjale i do 90% od vrednosti robe!
Jos jedan zakljucak:
Nekome je "majka Srbija" a nekome maceha!
0
Placa se carina na vrednost na fakturi (znaci roba + shipping), carina je 1% za pravna lica (firme) a 10% za nas fizikalce!
Osim carine placa se i PDV koji je 18% i oko 400 dinara tj.oko 4 eur taksi za carinske prglede i ono parce papira sto nam daju kao carinski izvestaj.
Ako se dohvatimo datog primera racunica bi trebalo da izgleda ovako:
- Roba 100 e + 17 e shipping=117e tj 10998 din po kursu od 94din i to se uzima kao carinka osnovica
- Carina je 10% i to dodje 1010 din
- PDV 18% dodje 1980 din
- Takse 400 din
Kad sve saberes cifra koju bacamo u ovu rupu bez dna koja se predstavlja kao nasa drvava i koja nas tako divno stiti ibrani je : 3390 din
Kada toj cifri dodamo 17 eur shippinga (1598 din) dobijemo cifru od 4988 din tj. 53eur koliko nas kostaju rezije za ovu porudzbinu.
Zakljucak:
Roba kosta 100 eur a rezije 53 eur!
Ja jedino mogu da primetim da si sa shippingom dobro prosao. Ja sam za robu vrednu 100 eur bio primoran da platim nekad 10 a nekad 55 eur u zavisnosti od tezine i gabarite paketa tako da su mi se rezije nekad penjale i do 90% od vrednosti robe!
Jos jedan zakljucak:
Nekome je "majka Srbija" a nekome maceha!
Moram da se slozim da je ovo potpuna istina. U sustini, sve pedale koje se ne uvoze u ovu nasu bestragiju (Maxon, Moog, itd) mozete da uvezete za male pare.guv'nor wrote:Povrh svega, oni imaju kataloge i spiskove sa "svim" proizvodima i njihovim cenama i na taj način određuju šta i koliko. Jedino što pretpostavljam da može da te izvuče su boutique pedale, koje ne mogu da se nađu u regularnoj prodaji po radnjama, samim tim nemaju pojma koja im je cena.

zakljucak : isplati se raditi na carini 
ja uskoro idem na eksurziju u grcku pa reko bice lakse sve to preko granice

ja uskoro idem na eksurziju u grcku pa reko bice lakse sve to preko granice

Postoji propis koji se zove Zakon o carinskoj tarifi, mi ga skraćeno zovemo šifarnik ili tarifer. U tom zakonu je roba razvrstana po carinskoj nomenklaturi u vidu tarifnih stavova i brojeva. Svaka roba ima neki svoj broj, a za svaki taj broj je određena i visina carine koja je u rasponu od 1-16% vrednosti robe. Takođe u tom tariferu postoje i posebne napomene ako je roba na nekom posebnom režimu ili se traži certifikat, uzorkovanje, atest ili slično. To da je posebna carinska stopa za firme prvi put čujem i nije logično jer se tarifa bavi robom, a ne carinskim obveznicima.Hillybilly wrote:J
... carina je 1% za pravna lica (firme) a 10% za nas fizikalce...
- Hillybilly
Licno sam pitao crinika na carinskoj posti zasto mi naplacuje el. komponente po carinskoj stopi od 10% kada je carina za njih 1%. Odgovor je bio: "posto si robu porucio kao fizico lice, smatra se da je za potrebe domacinstva, jer je to jedini nacin da fizicko lice nesto uveze, i u tom slucaju je carina 10%. Da si porucio kao pravno lice carina bi bila kako je propisano 1%". Fzikalac nema pravo nista da uveze, jedino neke sitnice za potrebe domacinstva. Ja kada sam npr. porucio 30 lampi ecc83, trazili su mi da dodjem na carinu i dokazem da imam pravo da uvezem tu kolicinu, jer kao, to je velika kolicina za potrebe domacinstva!
- sirac-šunka
- vragolan
Pa zar nije onda bilo lakse uvesti robu preko firme, mislim na onaj P&K 

Sredinom aprila iz USA treba da mi stigne Moog Low pass filter i Ring Modulator, kao i expression pedala, pa cu javiti kako sam prosao sa carinom 

Fizičko lice može da uvozi robu za ličnu upotrebu, a ne može onu robu koja je za profesionalnu upotrebu ili je namenjena daljoj prodaji, odnosno trgovini. Primera radi možeš da uvezeš jednu baterijsku lampu, ali ne možeš 100 komada, možeš npr 4 kom. ECC83, ali 30 komada sigurno nije za ličnu upotrebu, možeš da uvezeš jednu kućnu mašinu za mlevenje mesa, ali ne možeš da uvezeš profesionalni takav uređaj itd. Za 25 godina bavljenja ovim poslovima prvi put čujem za različite carinske stope. Doduše, postoji jedan podzakonski akt kojim naša zemlja jednostrano primenjuje smanjenu stopu carine za robu iz Evropske unije za nekih 20%, ali to bi značilo da ako je carinska stopa 10% mogla bi da se smanji na 8%, ali sa 10 na 1 teško. U svakom slučaju kada sledeći put odeš na carinu zamoli carinika da te precizno uputi na propis po kojem postupa pa ćemo taj propis ovde da citiramo i rastumačimo situaciju.Hillybilly wrote:Licno sam pitao crinika na carinskoj posti zasto mi naplacuje el. komponente po carinskoj stopi od 10% kada je carina za njih 1%. Odgovor je bio: "posto si robu porucio kao fizico lice, smatra se da je za potrebe domacinstva, jer je to jedini nacin da fizicko lice nesto uveze, i u tom slucaju je carina 10%. Da si porucio kao pravno lice carina bi bila kako je propisano 1%". Fzikalac nema pravo nista da uveze, jedino neke sitnice za potrebe domacinstva. Ja kada sam npr. porucio 30 lampi ecc83, trazili su mi da dodjem na carinu i dokazem da imam pravo da uvezem tu kolicinu, jer kao, to je velika kolicina za potrebe domacinstva!
- Hillybilly
Ja bih onda zamolio cika Savuda nam svima ucini uslugu i da ode do carinske poste kod zeleznicke stanice i da objasni sluzbenicima koji tamo rade da ne postoje razlicite carinske stope i da treba da nam vrate pare! Sve pare koje dobijemo cu rado podeliti fifti-fifti sa cika Savom. Ja cuvam sve carinske fakture za 5 godina unazad i ima tu dosta kinte, barem da se kupe jos dva,tri Epi LP!
Ja na carinu idem za onoga ko me plaća. a ne iz razonode.Hillybilly wrote:Ja bih onda zamolio cika Savuda nam svima ucini uslugu i da ode do carinske poste kod zeleznicke stanice i da objasni sluzbenicima koji tamo rade da ne postoje razlicite carinske stope i da treba da nam vrate pare! Sve pare koje dobijemo cu rado podeliti fifti-fifti sa cika Savom. Ja cuvam sve carinske fakture za 5 godina unazad i ima tu dosta kinte, barem da se kupe jos dva,tri Epi LP!
Kada se govori o nečemu onda treba dati potpuni podatak, a tvoj podatak o 1 posto za lampe nigde ne postoji. Nisam bio lenj pa sam zavirio u Zakon o carinskoj tarifi i u glavi 85 pronašao ono o čemu pričamo, a to su lampe pa citiram tarifer:
" 8540 81 00 00 - - пријемне и појачивачке цеви KD 10"
Znači da je za ovaj tarifni broj jedinica mere komad, a stopa carine 10%.
Prema tome carinici su dobro obavili svoj posao, a o čemu si ti tačno sa njima razgovarao je nešto nevezano za ovaj propis.
- Hillybilly
Ja cu onda najlepse zamoiti Savu da nam pokaze carinski izvestaj na kome pise da je platio 1% carine na neku elktronsku komponentu kao filicko lice.
Inace vrlo dobro znas da ja kupujem barem 2 puta mesecno, ne samo lampe vec razne el. komponente. Stvar je uvek ista.....10%.
Ako imas neki carinski izvestaj da si nesto kupio iz inostranstva i platio 1% onda to podeli sa nama kako bi smo i mi bili u mogucnosti da te blagodeti koristimo!
Inace vrlo dobro znas da ja kupujem barem 2 puta mesecno, ne samo lampe vec razne el. komponente. Stvar je uvek ista.....10%.
Ako imas neki carinski izvestaj da si nesto kupio iz inostranstva i platio 1% onda to podeli sa nama kako bi smo i mi bili u mogucnosti da te blagodeti koristimo!
To je naravnbo moguće ako je podvedeno pod neki drugi tarifni broj, tako se često "muva", ponekad se to uradi iz neznanja, odnosno nepoznavanja robe. Tek da znate koliko je to komplikovano špediteri imaju posebne ljude koji se bave samo tarifom.Hillybilly wrote:Ja cu onda najlepse zamoiti Savu da nam pokaze carinski izvestaj na kome pise da je platio 1% carine na neku elktronsku komponentu kao filicko lice.
- Hillybilly
Sava wrote:To je naravnbo moguće ako je podvedeno pod neki drugi tarifni broj, tako se često "muva", ponekad se to uradi iz neznanja, odnosno nepoznavanja robe. Tek da znate koliko je to komplikovano špediteri imaju posebne ljude koji se bave samo tarifom.Hillybilly wrote:Ja cu onda najlepse zamoiti Savu da nam pokaze carinski izvestaj na kome pise da je platio 1% carine na neku elktronsku komponentu kao filicko lice.
Znaci ti si sve ove tvrdnje izneo a da pritom nisi ni jednom porucio nesto iz inostranstva i platio carinu?!

Iz postovanja prema tvojim godinama uzdrzacu se od daljih komentara...
- Rocket Roll
Da ne zaoštravamo?
- Sava je taj posao (poručivanja) obavljao u Geneksu (svaki dan, ceo dan)
- Sava je bio aktivan pre devedesetih (mada propisi danas nisu mnogo drugačiji)
- Sava je po zvanju pravnik
S druge strane,
- Hillybilly naručuje danas (skoro svake nedelje)
- Pravna lica (kako je Sava radio) nisu isto što i fizička lica
Nažalost,
- Niko od nas ne može da pohvata kako carina odlučuje, verovatno zato što (između ostalog)
- Ne uzimamo u obzir količinu bureka & rakije koju zaposleni u carini konzumiraju, kao i njihovo opšte odsustvo entuzijazma (i prisustvo zle volje) prema poslu koji obavljaju.
- Sava je taj posao (poručivanja) obavljao u Geneksu (svaki dan, ceo dan)
- Sava je bio aktivan pre devedesetih (mada propisi danas nisu mnogo drugačiji)
- Sava je po zvanju pravnik
S druge strane,
- Hillybilly naručuje danas (skoro svake nedelje)
- Pravna lica (kako je Sava radio) nisu isto što i fizička lica
Nažalost,
- Niko od nas ne može da pohvata kako carina odlučuje, verovatno zato što (između ostalog)
- Ne uzimamo u obzir količinu bureka & rakije koju zaposleni u carini konzumiraju, kao i njihovo opšte odsustvo entuzijazma (i prisustvo zle volje) prema poslu koji obavljaju.