Cena redovnog održavanja gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

dweezil

Re: Cena redovnog održavanja gitare

Post by dweezil » 05 Dec 2008, 20:05

ma ne nego ono smeshan mi je skepticizam naseg naroda prema zapadu a ono imali smo primer pre nedelju dana bash na ovom forumu o "profesionalnosti" domacih "graditelja". Slazem se i ja da je kupovina sa e-bay-a i neta kupovina macke u dzaku ali velike kompanije posluju na sasvim drugom principu.

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 05 Dec 2008, 21:54

Prvo da Savi cestitam na picanjenju vec veoma lepe gitare, a obzirom da sam imao priliku i da je drzim u rukama, mislim da ce posle ovakvog tretmana biti zaista odlicna gitara.

Moram da dodam da mogu i velike firme "sa one strane bare" da omanu, i imam licni primer sa Stew Macom.
Kod njih sam bio dobra musterija i naruciovao sam bas svasta (samo drvo nisam), i jedna od stvari je bio internal body mic model za banjo. Komentar za njega u katalogu je bio "natural sound of your instrument ONLY LOUDER". Kostao je oko 250$. Umro sam od srece kada je stigao, montirao pazljivo, izgledao je fenomenalno. Ukljucim banjo i totalno razocarenje. Toliko je mikrofomican, a da se razumemo taj tenor banjo je BAS glasan, i jadan da nisam mogao da verujem da tako ozbiljna firma drzi takve stvari i stoji iza gore pomenute recenice u svom katalogu. To sam im napisao. Na kraju sam zamenio taj mic za druge stvari...
Izvinjavam se za off topic.

dweezil

Post by dweezil » 05 Dec 2008, 22:20

pa dobro ali mozda onda nisi josh znao sta uz njega lepo sljaka, eto kupio si i taj Tonebone koji je opaka sprava ali ti se ne dopada kako "boji " zvuk sto ne znaci da je u pitanju losha sprava nego samo da se tebi ne dopada. Ja eto i dalje mislim da je svaki vrat ili telo koje izadje iz Warmotha ili Stew Mac-a bolje i kvalitetnije uradjeno od necega sto ovde mozes da skines sa neke gitare ili da ti neko napravi, za te pare.

mislim znam i ja da ima onako raznih ispala i na zapadu ali eto sto se tice nekih stvari mislim da se jednostavno ne vredi maltretirati u ovako "razvijenoj" zemlji kao sto je Srbija.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 06 Dec 2008, 00:01

Da, promašaja uvek ima.

Ipak, statistički, ljudi su vrlo zadovoljni Warmothom. Oni prave svoja tela sami (ne "valjaju" robu proizvedenu drugde), i kvalitet im je iznad MightyMite i sličnih "McDonald's guitar replacement necks / bodies" firmi.

Sava

Post by Sava » 06 Dec 2008, 11:27

@Cilal Najed
Vidiš ne sećam se da si probao tu gitaru, mislio sam da sam ti "uvalio" Strata u ruke. Eto šta znači staračka senilnost...
------
Poenta mog teksta je u cenama. Znači zanimalo me je koliko bi izašla gitara ako se svi delovi negde kupe. Sve u svemu zanima me minimalna cena ručno napravljene ili samo ručno sastavljene gitare.

Reći ću vam da je svojevremeno slovenačka auto revija "Auto" koja je nekada izlazila izračunala da bi Škoda 1000MB ako se kupuje u delovima izašla nekih 7.000.000 tadašnjih dinara, a nov kompletan auto je koštao nekih 1.500.000 dinara!

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 06 Dec 2008, 13:30

Obe si mi "uvalio", pa cak i akustaru :D
Mislim da bi se primer odnosa cena automobila mogao primeniti na gitarama.

Sava

Post by Sava » 06 Dec 2008, 17:26

Cilal Najed wrote:Obe si mi "uvalio", pa cak i akustaru :D
Pa nek se vidi raskoš :D. Šalu na stranu, volim da uvaljujem moju akustaru da je drugi sviraju jer jedino tako mogu da čujem kako zaista zvuči.

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 06 Dec 2008, 19:31

@Sava
Da, gitara uvek zvuci bolje u drugim rukama, tj. kada sedis lepo nasuprot rezonatnog otvora i slusas :D

@dweezil
Ma, vec tada sam bio vise nego iskusan, pa sam ipak naseo na reklamu. Neuporedivo bolje zvuci preko pick up-a koji sam sam napravio, i koji i dan danas stoji u instrumentu (piezo visokotonac iz nekog kasetasa). Ako si ikada slusao moj bend, a da sam svirao banjo, to je to :D Sto se tonebone tice, rekao sam da mi se ne svidja karakter ekvilajzera, a ne sprava :)

Goja

Post by Goja » 10 Dec 2008, 16:55

Sava

Post by Sava » 10 Dec 2008, 17:48

Na stranici http://www.gibson.com/en%2Dus/divisions ... Dstandard/ pogledajte prvi video po redu u rubrici "media" pa ćete videti deo kontrole proizvodnje gitare čija je kataloška cena 3.899 dolara.

Mogut

Post by Mogut » 25 Sep 2009, 16:32

Nešto sam razmišljao o ovome pa rekoh da dignem temu iz mrtvih.

Otišao sam na thomann i ubacivao u korpu sav hardver potreban da se sklopi gitara.
Nisam štedeo uopšte, iz dva razloga: kada praviš gitaru za sebe ne štedi se :D , a drugi je taj
da se isplati praviti samo skupe stvari, jer jeftinije možeš dobiti u (verovatno) boljoj izradi,
sa manje truda i manje para tako što ćeš ući u prodavnicu i kupiti je.

Ovo je lista:

GÖLDO PUSH/PULL POTI E500P
GÖLDO EL500
GROVER GR305 C6 MID-SIZE ROTOMATIC
FLOYD ROSE ORIGINAL VIBRATO KIT CHROME
SCHALLER 103SF
GÖLDO J0019
GOTOH BUCHSENBLECH CATS EYE CH
GÖLDO DOME SPEED KNOB CHROM
SEYMOUR DUNCAN SSH-JB HOT RODDED HUMBUCKER

Pošto se cene ne daju iskopirati, suma iznosi: 411.80 evra

Recimo da nisu svi ludi da uzmu original floyd (cca 200eur), pa bi sve moglo izaći 100 ili 150 manje.

Sada ti uz ovo treba malo umeća i alat da napraviš telo, a vrat recimo daš da ti se napravi i to izađe još 150 strane valute,
pa smo sad na onoj sumi odozgo. A toliko košta dobra gitara.

I posle svega toga ide ono što je rečeno: ne znaš kakav je rezultat na kraju, utrošeno vreme itd.

Moj zaključak: ako ti se mnogo pravi gitara i imaš pare, to se super, ako ti treba instrument koji će ispunjavati
tvoje realne potrebe i prohteve, onda kupi gitaru.

ness

Post by ness » 25 Sep 2009, 20:27

Goja wrote:... Gde je njima profit u tome uopste... Koliko oni zarade, a da ne spominjemo da je cena te gitare u Srbiji uvecana barem za 1000din...
Sta 1000 din ? !? Ako mitros daje popust na squier affinity strat 30% ,znaci sa blizu 16000 din spuste ga na 11000 i kusur dinara,a pritom jos uvek ima zaradu(jer sigurno ti nece dati po nabavnoj ceni),mozes samo da sanjas koliko se prodavci "ugradjuju" .

O.o

Post by O.o » 28 Sep 2009, 22:54

Post Reply