Pokusaj izrade Explorera

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
cccira
MF veteran

Re: Pokusaj izrade Explorera

Post by cccira » 22 Sep 2009, 14:40

NikolaNis wrote:Stvarno dok ne probaš onda ne možeš da znaš, igraće na kraju veliku ulogu i magneti koje ćeš da staviš. Iz mog ličnog iskustva, orah je jako lepo drvo za rad i obradu, ali znaj i da je prilično teško zbog svoje gustine.
Kakav je zvuk onog tvog les paula na suvo?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 22 Sep 2009, 14:45

Moram da uporedim sa gitarom od johe/jove koju imam (Yamaha Pacifica 112) jer nemam sa čim drugim. Zvuk jeste puniji i topliji na suvo. Doduše na LP-u imam i top i vrat od javora tako da taj ton ne daje samo orah. Koliko vidim Stanko će telo praviti samo od jedne vrste drveta pa ako se odluči za orah dobićemo još preciznije informacije.
Ja planiram i jednog Telca koji će imati telo samo od oraha pa ćemo videti kako će on zvučati... :)

Stanko

Post by Stanko » 22 Sep 2009, 14:52

NikolaNis wrote:Moram da uporedim sa gitarom od johe/jove koju imam (Yamaha Pacifica 112) jer nemam sa čim drugim. Zvuk jeste puniji i topliji na suvo. Doduše na LP-u imam i top i vrat od javora tako da taj ton ne daje samo orah. Koliko vidim Stanko će telo praviti samo od jedne vrste drveta pa ako se odluči za orah dobićemo još preciznije informacije.
Ja planiram i jednog Telca koji će imati telo samo od oraha pa ćemo videti kako će on zvučati... :)
tako je iz jednog komada, evo sad bas planiram da odem do grada da odstampam planove :)

Ja sam nalazio oboje - i da lichi na mahagoi i na javor (po zvuku), opet neki tvrde da je najbolje od oba sveta :D tako da nece biti promasaj u svakom slucaju ;)

Evo i neke skice, stavio sam i originalnu glavu pored radi poredjenja. Inlayi ce biti vishe fensi, ali na 12i ide to S sigurno :)
Image

Wild Child

Post by Wild Child » 22 Sep 2009, 14:58

a zasto prs glava?

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 22 Sep 2009, 15:19

i meni se vise svidja gibsonova, bolje se uklopi sa onim donjim rogom, (krakom whatever)... :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 22 Sep 2009, 15:56

mislim_stvarno wrote:i meni se vise svidja gibsonova, bolje se uklopi sa onim donjim rogom, (krakom whatever)... :)
:1:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 22 Sep 2009, 16:15

Ma Gibsonova, molim te!

cccira
MF veteran

Post by cccira » 22 Sep 2009, 16:19

mislim_stvarno wrote:i meni se vise svidja gibsonova, bolje se uklopi sa onim donjim rogom, (krakom whatever)... :)
:1: 000

oboss

Post by oboss » 22 Sep 2009, 19:54

ako i stavljas prs glavu duzi krak stavi dole. btw srecno u izradi , samo kreni sa radom i jedna stvar ce povlaciti drugu bez brige. a sve sto zeznes jednostavno ponovo uradis :)

Stanko

Post by Stanko » 22 Sep 2009, 23:13

odstampao sam plan 1:1 i obe verzije glave, i definitivno se na kraju odlucio za good ol' hokejasku palicu :D
Mnogo lepse lezi na krakatom telu :)

Verovatno sledece nedelje pocinje lov na drvo :D
Hvala ljudi na podrsci ;) znaci stvarno :)

Inace zice kroz telo vs tailpiece? jel ima neko nesto mna tu temu da kaze? :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Sep 2009, 08:44

Po mojim saznanjima bolji sustejn ti daju žice kroz telo. Sad opet dolazimo do onog dela kad se ja pitam da li to tvrde ljudi ili slepi miševi, ja čisto sumnjam da ljudsko uvo može da oseti neku posebnu razliku. Isto to mislim i za nitro i poluretanske boje, ali hajde neću da ti "trujem" temu svojim nedoumicama... :ziveli:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 23 Sep 2009, 09:22

Pa neko opste pravilo ti je zice kroz telo - veci sustain, zice kroz kobilicu - veci attack! Pa ko sta voli. Oseca se razlika, ne toliko drasticna, ali ima je. Ja na mom basu mogu da biram da li cu da montiram zice kroz telo ili kroz kobilicu i isprobao sam.

Ali jednom kada smo pozajmili Les Paul-a iz sedamdes i neke (valjda), covece koji je sustain tu bio... odsvirao sam jedan ton i zaboravio sam na njega i posle nekoliko minuta smo se samo pogledali... :XD:

Stanko

Post by Stanko » 23 Sep 2009, 10:43

To za ton vec znam, pitanje je bilo tehnicke prirode, mislim da sam pisao u prvom postu, mada, mozda sam i zaboravio :D
radio bih zice kroz telo, samo me zanima koliko je bitna udaljenost rupa od tune-o-matica, tj raspored rupa. Zbog toniranja, da ne ***** nesto, za tailpiece znam tacno gde treba da bude. Dal da rupe busim tamo gde bi se zice zavrsavale na tailpiece, ili to nema nikakve veze? :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Sep 2009, 12:13

Bilo bi dobro da imaš nacrt za neku gitaru koja ima žice kroz telo a ima i tune-o-matic pa da možeš da premeriš. Viđao sam da je kod različitih gitara različita i udaljenost rupa od mosta, mislim da ti je bitno da ne budu jako blizu da ne bi pucale zbog velike tenzije i velikog ugla.

Evo onako "na prvu loptu" sam našao dva primera i vidiš da je raspored rupa na telu različit ali su i kod jedne i druge gitare rupe udaljenije od mosta nego što je to slučaj sa tailpiece-om baš zbog tog ugla koji sam pominjao...

Image
Image

Moj neki zaključaj je da samo treba da paziš na taj ugao a da sam raspored rupa u telu možeš da uradiš po nekom svom ukusu...

Stanko

Post by Stanko » 01 Oct 2009, 18:55

Hvala :) nije me bilo neko vreme. Fax me usporio, a ni skolarina nije pomogla celom projektu :) ali dobro imacu za drvo sigurno za pocetak...

Dobro, bridge ce malo da saceka. Vidim da nije tesko odraditi strings through, da je bolji sustain, ali da zice imaju vecu tenziju (teze se benduju). Za to ionako ima jos vremena... videcu jos :D

Sutra idem do Paninga (stovariste kod pancevca) da osmotrim i mozda pazarim nesto (evo sad poslah i obossu PP da otkupim od njega dasku :D ) Pa da to konacno krene :) cim nabavim neku lepu dasku pasce i prve slike ;) :P

Post Reply