Lemljenje / Izrada / Opravka Elektronike: Saveti

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Baba Slim
MF veteran

Re: Lemljenje / Izrada / Opravka Elektronike: Saveti

Post by Baba Slim » 07 Dec 2012, 21:42

Е баш ми је драго да си задовољан. :) Нека те дуго и срећно служи... :) :ziveli: :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 13 May 2013, 21:39

Treba mi mala pomoc, savet sta god... :) Malo malo pa poludim sto mi pedale trokiraju jer sam ih radio od boze sacuvaj delova koje sam mogao da nabavim u bgu...

Koje potove (koji se mogu nabaviti kod nas) koristite? Ja sam uzimao u silkenu, ali tamo imaju samo 100k i jos po neku vrednost osim toga. Probao sam i one crne plasticne iz microprinca u bgu koji su u najboljem slucaju ok... Da li ima nesto drugo sto je pristojno, ili je banzai jedini izbor?

Druga stvar, kakvim zicama radite (treba raditi) ozicenje? Licnastim ili sa punim presekom? Ako ste uzimali ove sa punim presekom, gde ste njih uzimali?

bancika

Post by bancika » 13 May 2013, 21:59

koliko ja znam, nema dobrih potova osim ako ne kupis gitarske cts/fender/gibson/dimarzio od 1000din komad :) Makar je moje iskustvo sa nasim takvo. Ima ponegde onih klonova alpha potova ali samo u 2-3 vrednosti. Izgledaju isto, ne znam kakvi su unutra :)

A za zicu, bolje nemoj puni presek za pedale. Zgodno je to sto ostaje kako je savijes pa mozes da uradis nesto ovako kao ovo moje cudo ispod (crvene su pun
presek, zute licnaste). Mana je sto mnogo lakse puca ako se savije par puta, a savice se dok instaliras plocicu i posle kad ces sigurno nesto da mrckas da modujes.

Moj licni favorit je teflonska licnasta zica koja je na slici ali je a) mnogo skupa b) tesko se ljusti ako je tanja od awg22 i c) nema je kod nas, koliko znam.

Ovo ispod je awg22 zica i dobra je ali ako uzmes pvc koja ima deblji omotac zna da bude predebela za pedale gde nema mnogo mesta da se zica savije. Za build koji sad radim planiram da iskasapim trakasti kabl awg28 i izvucem lepo pojedinacne zice. Ima ga u svakoj radnji i moze da izgleda lepo i uredno ako ostavis spojeno zice koje treba da prolaze blizu jedna drugoj. Recimo 3 zice za 1 pot kao ovaj moj fuzz bi mogle izjedna da idu. Onaj frequencycentral od diysb to radi lepo (vidi dole)
Ako bas hoces solid core, onaj starovremski telefonski dvozilni (plavo-beli) je debljine otprilike kao ova moja awg22.

Image

Image

Image

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 13 May 2013, 22:16

Ja koristim te trakaste, sad su oko 350 din po metru (sto je 10m zice tehnicki).
Punu zicu gledaj da izbegavas. Previse sam losih iskustava imao sa istima (tj pedala na popravci), ne isplati se cimanja, eventualno kad radis ozicenje kutije pa da povezes mase dzekova i prekidaca ili tako nesto, ali za bilo sta na plocici, ne bi preporucio
EDIT: Za potove, proelectronic, oko 45 dinara komad, oni metalni kao kod Gaje, sasvim solidno ako neces da narucujes alfu, imaju dosta vrednosti i salju postom

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 14 May 2013, 09:04

hvala ljudi :ziveli:

trooperu, gde uzimas ovu zicu za 350 din po metru? (do sada sam koristio stereo audio zicu, dve, crvena i crna, vezane, ali je previse debela, i lako se lomi...)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 14 May 2013, 10:25

ja iskljucivo koristim zicu punog preseka i nisam imao nikakvih problema. snazno je preferiram u odnosu na licnastu bilo koje vrste.
naravno, tamo gde je to potrebno, koristim shieldovane kablove, ali to su dve vrste provodnika koje koristim i nista drugo. never had any problems..

dweezil

Post by dweezil » 14 May 2013, 10:44

mislim_stvarno wrote:hvala ljudi :ziveli:

trooperu, gde uzimas ovu zicu za 350 din po metru? (do sada sam koristio stereo audio zicu, dve, crvena i crna, vezane, ali je previse debela, i lako se lomi...)
@mislim_stvarno Mikroprinc je imao tu trakastu

Image

@bancika po meni ovo je dovoljno uredno i bez da si koristio trakastu zicu

bancika

Post by bancika » 14 May 2013, 10:53

tnx :) there are many ways to skin a cat

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 14 May 2013, 10:57

stvarno je ludilo kolko je sve po 90 stepeni :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 14 May 2013, 11:11

dweezil wrote:@mislim_stvarno Mikroprinc je imao tu trakastu
tnx provericu :D
Cortex wrote:ja iskljucivo koristim zicu punog preseka i nisam imao nikakvih problema. snazno je preferiram u odnosu na licnastu bilo koje vrste.
naravno, tamo gde je to potrebno, koristim shieldovane kablove, ali to su dve vrste provodnika koje koristim i nista drugo. never had any problems..
mozda probam i pun presek kad stignem. kontam ako se dobro zategnu potovi i ostali mehanicki delovi i plocica, MOZDA i ne bude problema :mrgreen:

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 19 May 2013, 12:59

Hteo bih da uradim malu modifikaciju na Strat-u, da povezem tone pot sa middle magneta na bridge magnet. E sad nasao sam semu na SD sajtu i hocu sa vama da proverim da li je to to. Trazio sam semu gde u prvoj poziciji tone pot sluzi za kontrolu bridge magneta a u drugoj poziciji sluzi za kontrolu i bridge i middle magneta. Nadam se da ste me razumeli.
Evo je ta sema pa mi recite da li je to sto meni treba. :ziveli:
http://cdn.seymourduncan.com/pdfs/suppo ... e_f_bp.pdf

bancika

Post by bancika » 19 May 2013, 13:13

Deluje ok

Stevan Hinic
ex Muzicar koji pije!

Post by Stevan Hinic » 19 May 2013, 13:25

Hvala Bancika! :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 20 May 2013, 10:13

Potrebna mi je mala pomoć od vas kolega koji se razumete u elektroniku. U pitanju je HSS konfiguracija magneta, jedan volume i dva tone pota, petopoložajni prekidač. Od doatnih opcija, treba da se splituje humbucker i treba da postoji prekidač koji će aktivirati humbucker bez obzira u kom se položaju nalazi glavni petopoložajni prekidač. Nadam se da sam lepo pojasnio :)

Treba mi savet kako to izvesti najelegantnije, da li za ove dodatne opcije dodati mini togle prekidače ili nešto drugo? I naravno, ako može i ogovarajuća šema, ako je ima negde na netu može i link, ja se bez šeme slabo snalazim.

Hvala unapred... :ziveli:

bancika

Post by bancika » 20 May 2013, 10:19

mnogo je elegantnije staviti push-pull, meni nekako toggle switchevi izgledaju odvartno na gitari i pojeftinjuju izgled :)
A ovo je prosto uraditi, zove se blower switch, Guthrie Govan to koristi. Samo iskombinuj strat HSS diagram i ovo

Image

Post Reply