EVo i ja malo da se javim sa ovom temom, da me ne zaboravite...
S obzirom da se toliko dugo nisam javljao sa novostima, mozete da predpostavite da nije sve islo glatko... Dakle, one magnete sto sam gledao za 35e sam i kupio, ili koliko je vec kostalo, ne secam se bukvalno, a tako sam nesto pisao ranije pa pretpostavljam da je to to... Dakle, njih sam kupio jos pocetkom avgusta i ma koliko sam bio nestrpljiv da ih odmah povezem, nisam to uradio iz porstog razloga sto sam isao na more sledeci dan...
Kada sam se vratio sredim avgusta imam sta i da vidim, magneti su OK sto se tice sirine i duzine, ulaze fino u rupe, ali su previsoki...

TJ. one "nozice" ili kako da to nazovem gde su rupe za srafove su prevelike i jednostavno magneti vire napolje...
Nisam znao sta da radim, dugo sam razmisljao. Nisam hteo da ih prepravljam, ali nije mi nista drugo ostalo, iz nekih razloga, nisam mogao da kopam dublje rupe u telu, nego sto vec jesu (pitam se kako uopste izgleda ta gitara u koji ovi magneti staju??

), ali na kraju sam odlucio i uzeo i ispravio te 'nozice' da budu u ravni sa donjim delom magneta, i skratio sam visak, da bih dobio duzinu kao ranije...

Malo mi je to skrnavo alo ebes ga.... Najvise se bojim da na mestu savijanja-ispravljanja ne pukne... Ostaje da se vidi.... Jos treba da probusim nove rupice.
Drugi problem... Vremenom sam sviruckao gitaru tako neozvuceno, cekajuci da vrat pod tenzijom zica zauzme polozaj, pa da vidim da li treba da pritezem ili ne sipku. I u medjuvremenu sam nekoliko puta ravnao neki visok prag, pa onda opet malo sviram, pa vidim ako je negde jos promaklo, opet sredim malo neki prag koji je problem... I sada sam dosao do toga da je vecina pragova OK, ali... Ne mogu nikako da spustim akciju dovoljno nisko kako bih hteo... Jednostavo, ako spustim zice, i ako "zveci" nekoliko pragova za redom, onda je nemoguce da su svi visoki

nego nesto nije uredu sa setapom, zar ne. I konacno sam napravio sebi pravi lenjir za merenje krivine vrata:
Tako da sam definitivno utvrdio ono sto sam i mislio. Jednostavno vrat nije idealan, ima taj neki luk, ali ne bas kako bi trebalo da bude. Tu negde na 12. 13. 14. zveci zica, tacno je tu fretboard vislji nego sto treba i to smeta...

To nece moci da se tek tako sredi pritezanjem i otpustanjem sipke. Jednostavno vrat nije bas odradjen idealno i to je to... Naravno, za moju prvu gitaru, bilo bi previse ocekivati da bude sve par ekselans!

Tako da se ne nerviram previse...
A druga stvar, pre kraju je fretboard malo jos stanjen, tako da je tu i u najboljem slucaju malo vislja akcija nego sto treba... Ali to i nije tako jako lose, bar nece da kaci zica sledeci prag nikako

i to je samo poslednjih par pragova. Otprilike karikirano ovako izgleda krivina vrata:
Na mestu 1 je taj problematican deo od 12. do 14. a na mestu 2 je sam fretboard stanjen... To drugo kao sto rekoh i nije tako strasno, ali ne znam sta da radim sa ovim pragovima, ne bih da ih turpijem bas toliko ekstremno, a ovako nije resenje da ostavim...