Avantura izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
vbraca
vrabac

Re: Avantura izrade gitare

Post by vbraca » 12 Oct 2008, 15:30

Ko radi taj i gresi... :)

Goja

Post by Goja » 12 Oct 2008, 15:51

vbraca wrote:Jedno pitanje.
Da li si stvarno pogresio u busenju rupe (predzadnja tacka na hvataljci), pa je malo krivo, ili je to opticka varka?
Ha Ha vidi stvarno, jbg Videne sad moras smanjiti cenu!!! :D :D :D

viden

Post by viden » 12 Oct 2008, 19:11

Goja wrote:Ha Ha vidi stvarno, jbg Videne sad moras smanjiti cenu!!! :D :D :D
Naprotiv.
Kako inače ne grešim ( 8) ) ova gitara spada u ekstra unikate pa zato i cena raste :P .

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 12 Oct 2008, 19:47

Mislim da je opticka varka, gresim li Videne?

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 12 Oct 2008, 19:52

Cilal Najed wrote:Mislim da je opticka varka, gresim li Videne?
Gresis :mrgreen:

Rekao je da je to namerno uradio :mrgreen: , kupac je to izrazito trazio pa je morao da uradi :mrgreen: ...

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 12 Oct 2008, 20:18

Pa, onda nije greska, nego namera..

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 12 Oct 2008, 20:25

Cilal Najed wrote:Pa, onda nije greska, nego namera..
Ma greska je nego se ja malo salim :mrgreen:

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 13 Oct 2008, 00:10

Nisam citao pazljivo, ranije bih shvatio...
Mislim de ce se jos vise primecivati kada stavis zice..
A, pazite sad ovo, sta ako to bude najbolji komad koji je Viden napravio, pa jos i obelezen!

viden

Post by viden » 13 Oct 2008, 10:02

Cilal Najed wrote:A, pazite sad ovo, sta ako to bude najbolji komad koji je Viden napravio, pa jos i obelezen!
Nema tu šta ako... :D .
Ovo će biti najbolja gitara do sada :lol: .
Heh...
Možda mi ta predzanja tačka postane i zaštitni znak :P .

Goja

Post by Goja » 13 Oct 2008, 14:28

viden wrote: Možda mi ta predzanja tačka postane i zaštitni znak :P .
ovo je preterana recenica, svaka cast :lol:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Oct 2008, 13:05

Videne dugo te nisam hvalio pa hajde sad malo. Stvarno si sad krenuo u izradu opakih Stratova, obožavam ova tvoja objašnjenja o izradi, mnogo pomažu.
Moraćeš mi jednom detaljno opisati postupak izrade logoa na glavi gitare, čitao sam na nekoliko mesta o tome ali nekako nisam baš sve lepo pohvatao. Ovo što si ti uradio mi se jako dopada pa se nadam da ćeš mi izaći u susret kao i mnogo puta do sad... :D

viden

Post by viden » 14 Oct 2008, 14:57

NikolaNis wrote:Moraćeš mi jednom detaljno opisati postupak izrade logoa na glavi gitare, čitao sam na nekoliko mesta o tome ali nekako nisam baš sve lepo pohvatao. Ovo što si ti uradio mi se jako dopada pa se nadam da ćeš mi izaći u susret kao i mnogo puta do sad... :D
Originalni Fender logo je izrađen tkzv. decal tehnikom (nešto poput vodenog preslikača-odštampa se logo na decal papiru, zatim se potopi u vodu da se opusti donji deo i nanese na mesto za to predviđeno). Preko toga, naravno, bezbojni ili tonirani lak.
E, sad.
Ja sam pronašao desetak naših firmi koje na svojim sajtovima u spisak artikala imaju i taj pair ali...
Sve je to samo na sajtu :( .
U suštini niko to nema u prodaji, ne namerava da nabavlja ili su "imali ali prodali" (a ja sam s kruške pao 8) ).
Zato primenjujem malo komplikovaniju (ali samo malo) tehniku kod nanošenja logo-a.
Uradim logo u Corell-u, pretvorim u krive, odnesem kod firmopisca koji mi logo izreže na kateru (na muflon - samolepljivom papiru). Jednostavno se napravi šablon.
To zatim nalepim na headstock i pošpricam bojom koju želim (naravno sve ostalo se zaštiti krep trakom) u nekoliko JAKO tankih slojeva.
Jedina majstorija je u tome što se muflon mora ukloniti u pravo vreme. Dok se ne stekne neko iskustvo najbolje je raditi paralelno više proba na nekim daskama i onda u zavisnosti od temperature, tj. brzine sušenja, uklanjati papir, jedan po jedan u razmaku od npr. 30min. kako bi se utvrdilo koliko je idealno da se boja suši sa šablonom.
Zbog čega sve ovo?
Ako se prerano ukloni muflon naprave se končići po ivicama slova (razvuče se boja) i to je nemoguće kasnije ispraviti.
Ako se boja "presuši", tj. ostane duže sa šablonom nego što treba, može se desiti da boja ispuca po ivicama logo-a u trenutku kada uklanja šablon i to, naravno, bude jako ružno.
Dakle, proba i onda se lako "ubode" pravo vreme. Vremenom se, naravno, stekne rutina, pa se, u zavisnosti od vrste boja koja se koristi i temperature, tačno zna kada treba ukloniti šablon.
Prednost ovako izrađenog logoa je efekat duboreza koji se ne može postići s decal papirom.
Možda sam bio malo opširan ali valjda sam objasnio ono što te zanima (a nadam se pomogao i neko drugom).

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Oct 2008, 15:17

Uglavnom mi je sve jasno, ali ne mogu da shvatim da nigde nema tog decal papira :shock: To mi je nekako prihvatljivije za prvi pokušaj stavljanja logo-a, ovo drugo bih sigurno zajebao :lol: a pošto sam picajzla verovatno bih poludeo i počeo celu gitaru od početka 8) .

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Oct 2008, 15:55

NikolaNis wrote:Uglavnom mi je sve jasno, ali ne mogu da shvatim da nigde nema tog decal papira :shock:
Zato što ga kod nas traže samo avio-modelari i modelari uopšte, a oni ga naručuju iz Nemačke.

Takođe i zato što je užasno skup. Jedan A4 list košta od 5 do 25 evra, zavisno od kvaliteta - i to u Evropi, zamisli koliko košta kada se naši trgovci ugrade preko toga. A onda ti treba još par specijalizovanih hemikalija kako bi se boje na njemu fiksirale tako da ih ne oštete ni lak ni voda (dekali se potapaju u vodu a onda stavljaju na površinu i lakira se preko njih).

Verovatno bi najbolja kod nas izvodljiva opcija bila izgravirana pločica za headstock - em je custom em ne verujem da je cena prevelika. Znate ono, kao na Staggovim gitarama:

ImageImage

viden

Post by viden » 14 Oct 2008, 21:23

Rocket Roll wrote:...Verovatno bi najbolja kod nas izvodljiva opcija bila izgravirana pločica za headstock - em je custom em ne verujem da je cena prevelika. Znate ono, kao na Staggovim gitarama:
E, i ja sam razmišljao o tome.
Ali onda mi je palo na pamet da se ne zamaram pločicama pa ću ubuduće izgravirati samu gitaru.
Naravno. tu opet postoji problem nanošenja boje u ugravirane linije, ali kad se već potroši toliko vremena da se napravi gitara može se prodangubiti još malo i uraditi originalni logo.

Locked