Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Divlji

Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Post by Divlji » 13 Jan 2010, 20:39

Rocket Roll wrote:
Divlji wrote:I mogao si da pitaš da li se slažem da okačiš slike moje gitare. Nije da imam nešto protiv, ali se za takve stvari pita, pogotovu kad se radi o radu u toku.
Nisam upoznat sa takvim protokolom - ali izvinjavam se.

Što se tiče "pljuvanja" - neka svako po tim slikama donese sud za sebe! Ti zadovoljan (mada mi nije jasno čime), ja nisam. Uopšte. Mislim da je u pitanju prevara i da se za takve brljotine traže pare nazad. To ti je moje mišljenje, i ja stojim iza toga.

A otići ću i do Joce da mu u lice kažem: Xiphos od 700 evra pored nje zvuči kao japanski Custom Shop a izgleda kao Rols Rojs. Neka nauči zanat ili neka smanji cene.
Što se protokola tiče, pitaš mene zbog toga što sam radio planove za istu ili majstora koji je radio na gitari, tako bi to trebalo da funkcioniše. Gitara nije gotova, kao takva ne treba ni da se pokazuje. Moj je problem što radim svirke sa istom. Nažalost kod nas ne postoji ni jedan zakon koji takve stvari reguliše (nema veze sa gitarom, ali čisto sumnjam da bi voleo da neko snima kroz tvoju pedalu pre nego što je uzemljiš pa da to pušta ljudima).

Što se pljuvanja tiče, bilo bi lepo da mi objasniš zašto si meni rekao da je gitara "fenomenalna" (nisam siguran da li si rekao super ili fenomenalna, ali nije ni bitno) a sad je pljuješ.

Odlazak kod Joce. Da, sigurno. Pored toga što si meni rekao jedno, a ovde pišeš drugo čisto sumnjam. I Xiphos od 700 jura je ofarban i ne koristi magnete sa ekstremno visokim izlazom (tj. ne koriste Dimebucker).

Ništa lično, samo mi idu na živce ljudi koji imaju problem sa tim da u lice kažu šta misle.

Svejedno, hvala na pažnji

Uzhivaj

Stanko

Post by Stanko » 13 Jan 2010, 20:59

Divlji wrote:Vrat je radjen posle tela i biće lepljen
Informativno pitam, ako ce biti set in neck, sta ces sa rupama koje ce ostati od srafova? I cini mi se da je dzep uradjen za srafljen vrat generalno? Siri je od onog za lepljen i manje dubok, ispravi me ako gresim.
Po mom SUBJEKTIVNOM misljenju, neko ko ima ime u izradi gitara morao je da uradi stvari daleko pedantnije... da ne nabrajam stvari na koje je Krisitijan vec skrenuo paznju... :ziveli:
Btw jel to ugovorena cena samo za drvo?

Ali druze, ako si ti zadovoljan, boli te patak :ziveli:

Tasman

Post by Tasman » 13 Jan 2010, 21:06

U svakom slučaju nije u redu da se prikazuju slike bez nekog objašnjenja zašto se to čini.
Ako gitara ima nekih mana, za nekoga to jesu, a za nekog nisu, pogotovo ako je čovek tražio takvu stvar. Da su se samo graditelji pitali verovatno bi to bio neki tradicionalan design, i verovatno bi bio gotov do kraja.
Najveći problem pri naručivanju je što ni korisnik ne zna šta hoće u startu, niti graditelj zna šta korisnik hoće u potpunosti. Uglavnom se završava da ni jedan ni drugi ne dobiju ono što se očekuje. Pri tom je najbitnije da Graditelj dobro proceni šta čovek želi, i da sugeriše na neku konkretnu stvar ako Naručilac nije siguran oko iste. Mora da dobro procenjuje i da ima dobru komunikaciju. I najbitnije je da je aktivan muzičar i da sam on zna šta hoće da taj instrument radi i kako da izgleda završna obrada.
Ja bih najviše voleo kad bih imao sredstva da napravim 10 kompletnih gitara pa da čovek, kad dodje kod mene , proba sve i ako mu se odmah svidi neka da je nosi , ali to je skoro nemoguće... Uz sam kvalitet delova ide i visoka cena u startu, a ja ne želim kompromise kao ni Naručilac.

Divlji

Post by Divlji » 13 Jan 2010, 21:24

Ajd' sad cju da se raspishem pa cju iskljuchiti yu tastaturu.

Sve je pochelo jednog kishnog dana kad sam povredio levu ruku, (ovo je bitno zbog detalja koji idu kasnije) i okrenuo zhice na jednoj od gitara koje sam posedovao. Posle 2 godine, kad sam imao kinte za 1 gitaru (bitno za kasnije), reshio sam da napravim planove za gitaru koju bi pravio kod nekog majstora. Tad mi je palo na pamet da bi trebalo da iskoristim povredu leve ruke i da napravim dve gitare koje bi se spajale posebnim uredjajem (onaj odvratni mali krachicj je za to). Kasnije sam chuo da je brdo ljudi to uradilo pre mene (nisam chuo za Majkla Andjela dok nisam napravio dva tela).

Zbog toga sam umesto jedne cele uradio dve polovichne gitare, jednu za levoruke i jednu standardnu. Obe su imale isti oblik, naravno samo u ogledalu. Na jednu (levoruku) je bio nakachen vrat sa sedmozhichanog skvajera a na drugu sa nekog krsh dzheksona (zbog kog sam otishao da pravim gitaru, jer je on bio skupo placjen a nishta nije radilo kako treba). Zato postoje rupe, zato nije izdubljeno kako treba, isto vazhi i za skalu gitare (pravljena je da bude bariton, po svemu sem po skali). Mogao bi da nabrajam.

Zashto se ja nerviram oko ovoga? Zhan i Joca su pristali da mi urade gitaru, vrat koji je radjen naknadno (po mojim planovima, zhice se dodiruju zbog moje greshke u prorachunu, ali sam insistirao da ostane tako). Chak su bili svesni da cje im gitara biti losha reklama, a ako je neko probao gitare koje su radili u zadnje 3 do 4 godine zna kako rade. Necju imenovati dva majstora kod kojih sam ishao (lazhem, jednom sam poslao planove preko neta, da ne bacam pare za kartu) pre odlaska kod Zhana. Jedan nije hteo da je radi, a drugi mi je rekao da nikada nije radio po planovima!

Da ima greshaka zbog toga shto je radjena u delovima ali cje neke stvari biti sredjene tek kad budem mogao da je odnesem na farbanje, lepljenje vrata i zamenu flojda.

A shto se horor pricha o njima tiche, da ima ih, i neke su verovatno istinite, ali ljudi uche vremenom, shto svi iskljuchuju po pitanju skoro svih domacjih majstora.

DODATO: @ Stanko: Ne secjam se tachno, znam da je ukupna cena za sve (sa opremom koju bi ja kupio i doneo) bila 1200. Mislim da je drvo + farba bilo 700 ali ne secjam se koji je flojd tad bio u opticaju pa bi moglo da ide do 900 (znam, velika razlika, ali se stvarno ne secjam) (^^)

nenadnenad

Post by nenadnenad » 13 Jan 2010, 21:49

U svakom slucaju, treba se uciti na tudjim greskama.
Sta ti je bilo sa rukom?
Kolko si dugo svirao kao levoruk i sto se nisi vratio na standard ili na levu umesto da komplikujes? :mrgreen:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 13 Jan 2010, 21:57

U svakom slucaju, ako hoces custom instrument idi kod Suhr-a :mrgreen:

Tasman

Post by Tasman » 13 Jan 2010, 23:12

Pa da je shur custom... i nije baš neki.. Iz priče smo svi čuli da je ok izrada, ali osim tipa drveta i magneta, nema tu ničeg custom. Ako hoću single cut, lepljen vrat, 24 praga, i tremolo...nisam siguran da bi mi izašao u susret.

Tasman

Post by Tasman » 13 Jan 2010, 23:13

Pardon, Suhr :hide:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 14 Jan 2010, 00:21

Negde sam procitao da je kod njega sve stvar dogovora i da izlazi ljudima u susret. Ali naravno uzmi ovo sa dozom rezerve. Za LP-evsku gitaru ne znam, ali superstrat sa 24 praga i tremolo sistemom po zelji prave. Cak imaju i custom artwork finish (valjda im radi neka riba). Videcemo kakve modele spremaju za NAMM(jedan je sedmozicani). Jedini problem je cena :lol:

na primer
Image

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Jan 2010, 00:46

Divlji wrote: Što se protokola tiče, pitaš mene zbog toga što sam radio planove za istu ili majstora koji je radio na gitari...
Hvala što te nije mrzelo da se registruješ samo da bi to napomenuo, ali molim te da razumeš kako ipak praviš presedan. Pita li neko Fender korporaciju kada kači slike Stratova? Da li je neko pitao Ducija kada je kačio, na početku ove strane, slike njegovih basova? Ili Wood Guerillu, na prethodnoj strani?
Divlji wrote:Što se pljuvanja tiče, bilo bi lepo da mi objasniš zašto si meni rekao da je gitara "fenomenalna" (nisam siguran da li si rekao super ili fenomenalna, ali nije ni bitno) a sad je pljuješ.
Koliko se ja sećam, a videli smo se na kratko pa detalje ne pamtim, ti i drugar ste doneli gitare (CIJ Strata i to čudo) da se proveri ožičenje i možda sam vam tada rekao da ožičenje radi super.

Ožičenje na tom Stratu sam ja radio i za njega dajem doživotnu garanciju, kao i uvek. Ožičenje na tom Žan und Žanu je relativno aljkavo urađeno - nespretno lemljeno, i lošim kalajem - ali ipak radi bez greške & ne bi trebalo da pravi probleme. Sama gitara nije za mene "fenomenalna", ni po izradi po tonu.
Divlji wrote:Ništa lično...
Naravno da ne. Nisi ti kriv, nisi je ti pravio. Ali iz moje perspektive se za takve stvari traže pare nazad.

Divlji

Post by Divlji » 14 Jan 2010, 02:54

@Rocket Roll
Prijavio sam se pre godinu dana, ali me generalno mrzi da kucam i diskutujem... Vishe volim da chitam (^^). Shto se tiche kachenja slika i tako dalje, da ne budem shvacjen pogreshno: Mene lichno ne interesuje da li su te slike nakachene ili ne, ALI nije u redu (prema majstoru) kachiti ih i predstavljati gitaru kao gotovom kad ona to u stvari nije. Mrzi me sad da objashnjavam ali ako te interesuje mogu da ti objasnim kako to funkcionishe (tj kako bi trebalo da funkcionishe) u PM-u.

A shto se vracjanja novca tiche, sve na gitari je uradjeno (kao shto sam vecj napisao) po mojim planovima, chak i dodirivanje zhica na glavi (na tome sam insistirao jer nisam imao ni vremena ni zhivaca da menjam dizajn glave). Da imam vishe kinte, otishao bi kod Zhana da mi napravi njegovu kopiju Les Pola (pred njim je ne zovite tako :D). Tu gitaru treba probati.

I dalje sam ubedjen da si za gitaru rekao da je fenomenalna ali dobro, mozhda greshim.

@nenadnenad
Otishla mi je tetiva, zaboravio sam kako se zove "bolest" ali mozhesh da je zaradish sviranjem na izuzetno spushtenoj gitari (chepljenjem prstiju u nezgodnom polozhaju). :D Godinu i po dana nisam mogao ni viljushku da koristim levom rukom (kao slabost u prstima, ne znam kako drugachije da objasnim), zbog toga ne umem da okidam zhice istom.

Divlji

Post by Divlji » 14 Jan 2010, 03:54

Setio sam se! Prvi put kad sam te video nije bilo zbog gitare. Prokomentarisao si je pre nego shto si je radio. Moja greshka.

Uzhivaj

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Jan 2010, 07:50

Divlji wrote:Setio sam se! Prvi put kad sam te video nije bilo zbog gitare. Prokomentarisao si je pre nego shto si je radio. Moja greshka.
Opušteno :D

Da i uzmemo da gitara nije gotova, opet mi se čini da ne obećava, ako me razumeš. A sve i da nema propusta i brljotina, prevelike su to pare za vrlo "klasičan" pristup. Kao što znaš, Xiphos se radi ovako...

Image

...što će reći kombinacijom mahagoni - javor - orah - javor - mahagoni, neck-through je, na njega se montira vrlo dobar hardver, izrada je izuzetno precizna, paintjob je bolesno složen, vrat nosi binding i sharktooth sedefe, uz njega dolazi i kofer, i sve to košta 700 evra. Neka je ručni rad i po definiciji skup, ali za tu cenu bi trebalo dobiti mnogo više toga.

Nisi prvi kome su te dve pijandure naplatile mnogo a dale malo. Imaš na par prethodnih strana svega, od odlepljivanja javorove "kape" usred svirke do bednih RG350 kopija koje su devedesetih naplaćivali po 500 maraka (a toliko je tada koštao SG Supreme) i tako dalje. Drugim rečima, nije u pitanju izolovani incident već čist srpski "ako prođe, prođe" bezobrazluk.

gricko

Post by gricko » 14 Jan 2010, 10:44

Divlji wrote:@nenadnenad
Otishla mi je tetiva, zaboravio sam kako se zove "bolest" ali mozhesh da je zaradish sviranjem na izuzetno spushtenoj gitari (chepljenjem prstiju u nezgodnom polozhaju). :D Godinu i po dana nisam mogao ni viljushku da koristim levom rukom (kao slabost u prstima, ne znam kako drugachije da objasnim), zbog toga ne umem da okidam zhice istom.
tendinitis [tendonitis]? upala tetiva? ili carpal tunnel syndrome (CTS)?
čuvaj se - moraš da se zagrevaš pre i razvlačiš i pre i tokom i posle sviranja. kao i tokom svakog fizičkog rada.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 14 Jan 2010, 11:54

@divlji
Necu sad da ti nabijam na nos, govorim ocigledno ili da te bedacim, al trebao si malo bolje razmisliti sta ces praviti u tom slucaju :mrgreen:

Sto se tice sviranja,...samo pici po crabcore-u :mrgreen: sad si pametniji..
Image

Ne smaraju dzabe profesori klasicne gitare ucenike sa pozicijom sedenja i nacinom na koji se drzi gitara.

Ovo je pametan covek
Image
Ovako nekako i ja volim da drzim gitaru mada mi je smor stajati u principu pa gledam da sednem :mrgreen:

I ovo je pametan covek
Image

Post Reply