Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Divlji

Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Post by Divlji » 14 Jan 2010, 12:37

Neka vrsta tendonitisa, ali ima posebno shlog ime. Kad opustim obe shake leva mi je dosta "zatvorenija" u odnosu na desnu. Svako jutro razgibavam obe shake (chepljenje, masiranje i sl.), paranoje radi. :D

Svaki ruchni rad treba da bude skuplji od ekvivalentnog "mashinskog" jer zahteva vishe radnih sati, a i vishe truda.

@nenadnenad: Da znam :D, zato vishe ne drzhim gitaru na kolenima 8). Bili su to neki HC momenti (sa lomljenjem prstiju po vratu :roll: ). Ironije radi, doshli su neposredno posle klasika tripa ::ranting::
Nishta od crabCora... Mnogo mi je dug donji krak (gitare) :lol:

DODATO: Al' su veseli ovi smajliji!

rock nation

Post by rock nation » 16 Jan 2010, 12:52

Vidim da dosta hvalite Mirka Tasica, pa da i ja kazem koju.

Sredjivao sam gitaru sa kraja sedamdesetih. Da vas ne davim detaljima, Mirko je trebalo da malo ukopa kobilicu da bi se uradio sto bolji setup. To je uradio odlicno, ali setup je bio ocajan. Ne samo da je zujalo na sve strane, nego ni toniranje nije bilo dobro. To sam otkrio tek kjad sam stigao kuci i hteo sam da ga zovem da ga pitam u cemu je fora, zasto nije uradio setup koji je naplatio ili zasto je uradio lose. Ali, hteo sam da vidim razmere te njegove nemarnosti i osmeha koji mi je uputio dok sam mu placao. Zvao sam neki oglas, nekog lika koji radi setup i objasnio mu problem. I covek mi kaze, za oktave, izmeris od glave do dvanaestog praga, toliko mora da bude od dvanaestog do kobilice. Izmerim i vidim neslaganje od 5 milimetara!!!!!!!! Da li je to vama normalno, pokusajte da izmerite sami i videcete kolika je to greska.

E, sad, Mirko radi gitare i siguran sam da zna da uradi setup. Zasto nije? Verujem zato sto nisam menjao pragove kod njega.
Mislim da je mozda dobar majstor, ali i sujetni kreten koji sebi dopusta previse. Platio sam konkretnu stvar, to je sve sto sam trazio od njega. Otkud njemu pravo da me zajebava ( kaznjava ) sto nisam kod njega menjao pragove ili bilo sta drugo? Jer, pitao me ko mi je menjao pragove i vrteo glavom, negodujuci. A pragovi su dobro uradjeni...

Da li treba da titram nekome jajca iako ga placam da bi uradio svoj posao? Jewbem ti takve ljude!!!

nenadnenad

Post by nenadnenad » 16 Jan 2010, 13:36

Ne, nego trebas odma probati gitaru ili reklamirati umesto sto cuvas frustracije :mrgreen:

rock nation

Post by rock nation » 16 Jan 2010, 14:16

nenadnenad wrote:Ne, nego trebas odma probati gitaru ili reklamirati umesto sto cuvas frustracije :mrgreen:
Bile su nove zice, mislio sam da ce leci. A i nisam ni pomislio da setup moze da bude problem.

gricko

Post by gricko » 16 Jan 2010, 14:45

rock nation wrote:Vidim da dosta hvalite Mirka Tasica, pa da i ja kazem koju.
ne vidim iz tvoga posta da li si ti na kraju njega uopšte zvao da reklamiraš to što ti je radio?

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 16 Jan 2010, 15:23

može li mi iko pomoći?

viewtopic.php?f=19&t=11632

rock nation

Post by rock nation » 16 Jan 2010, 20:35

gricko wrote:
rock nation wrote:Vidim da dosta hvalite Mirka Tasica, pa da i ja kazem koju.
ne vidim iz tvoga posta da li si ti na kraju njega uopšte zvao da reklamiraš to što ti je radio?
Nisam. Nisam imao volje da se raspravljam sa njim, bio sam strasno razocaran i ljut. Procitao sam ovde sve najbolje o njemu, nisam ocekivao to sto se dogodilo. Da mu ponovo nosim gitaru, gledam u bob kad ce da bude raspolozen i uradi kako treba, jednostavno mi se nije dalo. Ne svidja mi se kao covek, i ne zelim da ista imam s' njim, bilo kada po bilo kom osnovu.

Sava

Post by Sava » 16 Jan 2010, 20:56

rock nation wrote: E, sad, Mirko radi gitare i siguran sam da zna da uradi setup. Zasto nije? Verujem zato sto nisam menjao pragove kod njega.
Mislim da je mozda dobar majstor, ali i sujetni kreten koji sebi dopusta previse. Platio sam konkretnu stvar, to je sve sto sam trazio od njega. Otkud njemu pravo da me zajebava ( kaznjava ) sto nisam kod njega menjao pragove ili bilo sta drugo? Jer, pitao me ko mi je menjao pragove i vrteo glavom, negodujuci. A pragovi su dobro uradjeni...
Jako je ružno da ovako nešto javno napišeš bez obzira koliko si ljut! Jednostavno to se ne uklapa u dobro vaspitanja!

Ono što o Mirku pouzdano znam to je da nije sujetan, to je tvoja izmišljotina. Pričao sam sa njim o drugim majstorima dosta puta i uvek je sa osmehom govorio o njima. Tako to rade ljudi sigurni u svoje znanje. E sada i najbolji greše i prave propuste. Nisam video tvoju gitaru pa ne mogu da procenjujem da li je on pogrešio ili nije, ali merenje rastojanja nekim metrom je približna vrednost, to je teorija, a u praksi je drukčije pa zato i postoji štelovanje na kobilici!
rock nation wrote:
nenadnenad wrote:Ne, nego trebas odma probati gitaru ili reklamirati umesto sto cuvas frustracije :mrgreen:
Bile su nove zice, mislio sam da ce leci. A i nisam ni pomislio da setup moze da bude problem.
Pogotovu što štelovanje oktava ne može pouzdano da se uradi sa novim žicama. Uvek se ostavi par dana da žice legnu i da se propisno istegnu pa se tek onda podešavaju oktave. Ako misliš da će Mirko ili bilo koji drugi majstor da svira tvoju gitaru tri dana da bi ti naštelovao oktave onda si potpuno nerealan. Jednostavno je trebalo da reklamiraš Mirku njegov rad i ja sam siguran da bi on popravio to šzo kažeš da nije dobro uradio.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 16 Jan 2010, 21:30

Jasta, bolje smireno reklamirati i raspitati se nego se razbesneti a najgore je ne reklamirati uopste i ne traziti ono sto si platio.

rock nation

Post by rock nation » 16 Jan 2010, 21:33

Sava wrote:
rock nation wrote: E, sad, Mirko radi gitare i siguran sam da zna da uradi setup. Zasto nije? Verujem zato sto nisam menjao pragove kod njega.
Jako je ružno da ovako nešto javno napišeš bez obzira koliko si ljut! Jednostavno to se ne uklapa u dobro vaspitanja!

Ono što o Mirku pouzdano znam to je da nije sujetan, to je tvoja izmišljotina. Pričao sam sa njim o drugim majstorima dosta puta i uvek je sa osmehom govorio o njima. Tako to rade ljudi sigurni u svoje znanje. E sada i najbolji greše i prave propuste. Nisam video tvoju gitaru pa ne mogu da procenjujem da li je on pogrešio ili nije, ali merenje rastojanja nekim metrom je približna vrednost, to je teorija, a u praksi je drukčije pa zato i postoji štelovanje na kobilici!
rock nation wrote:
Pogotovu što štelovanje oktava ne može pouzdano da se uradi sa novim žicama. Uvek se ostavi par dana da žice legnu i da se propisno istegnu pa se tek onda podešavaju oktave. Ako misliš da će Mirko ili bilo koji drugi majstor da svira tvoju gitaru tri dana da bi ti naštelovao oktave onda si potpuno nerealan. Jednostavno je trebalo da reklamiraš Mirku njegov rad i ja sam siguran da bi on popravio to šzo kažeš da nije dobro uradio.
Brate, 5 milimetara!!!!! Nema to veze sa novim zicama. Ako nije namerno, onda Mirko i nije tako dobar majstor kao sto se misli.

A sto se tice onog KRETEN, izvinjavam se i njemu i svima vama, preterao sam. Ali setio sam se svega dok sam pisao post, **** ga, zivci...

Sava

Post by Sava » 16 Jan 2010, 23:05

rock nation wrote:
Sava wrote:
rock nation wrote: Nisam video tvoju gitaru pa ne mogu da procenjujem da li je on pogrešio ili nije, ali merenje rastojanja nekim metrom je približna vrednost, to je teorija, a u praksi je drukčije pa zato i postoji štelovanje na kobilici!
Brate, 5 milimetara!!!!! Nema to veze sa novim zicama. Ako nije namerno, onda Mirko i nije tako dobar majstor kao sto se misli.
Ponovo se javljam jer si me sada zaintrigirao. Istakao sam šta sam napisao u prethodnom postu, ali me ipak zanima kako i čime si merio to rastojanje. Znači voleo bih da nam objasnim kako (odakle tačno i dokle precizno) i čime si merio rastojanje, da li se tih 5 mm pojavljuje na svim žicama ili samo na nekim?

Tasman

Post by Tasman » 17 Jan 2010, 17:46

Rastojanje izmedju NUT-a i 12 praga i tog istog praga i sedla NAJTANJE žice treba da bude skoro isto. Na najdebljoj žici treba da bude veće za nekih 5mm...
Pitanje je na kojoj žici je mereno. Ako j bridge pomeren ,ni na koji način on ne može da bude kriv za propuste u konstrukciji gitare , ako je samo malo produbljivao neckpocket!

Sava

Post by Sava » 17 Jan 2010, 18:32

Tasman wrote: Pitanje je na kojoj žici je mereno.
Pa da zato i pitam na kojoj žici je mereno. Nema veze, u svakom slučaju on mora da zna da se to ispituje štimerom ili sluhom.

Stanko

Post by Stanko » 17 Jan 2010, 20:34

Htedoh i ja to da priupitam, i koji je bridge u pitanju?

Nego za Mirka znam samo iz prve ruke da mi je rekao gde nabavlja mahagoni, a prvo sam njega pitao dal ima parce dovoljno za explorera. Proverio je, nazvao sam ga sutradan, i posto je shvatio da nema, rekao mi gde on kupuje... :)

Post Reply