b-Looser: Izrada PRSa (Sa Slikama)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
b-Looser
MF veteran

Re: b-Looser: Izrada PRSa (Sa Slikama)

Post by b-Looser » 22 Jun 2009, 13:14

A, ne! Necemo tako, prvo slikanje, pa ondak svirkanje, pa ondak kod Joce i Nene, pa ondak "da vidimo sta smo tu imali? Lepa Brena za cetiri osobe..." pa ondak tek ... mozda ... cestitke i tako te stvari. :lol:

Mala sala naravno, Hvala sirac :wink:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 22 Jun 2009, 13:30

Haha :lol:

Samo, Joca i Nena su ti sad Zoki i Nena 8)
Ako nisu opet promenili naziv :?

Anyway, ma može sve! :)

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 22 Jun 2009, 13:56

Xa,xa, mi redovno idemo kod Joce i Nene kada sviramo u Nisu, pa kad smo culi da su se razveli, predlozili smo ime "Nena i muz"..

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 22 Jun 2009, 14:51

Pa i ja mislim da to nije u redu sto su promenili ime, al ajd sad :lol: :lol: :lol:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 22 Jun 2009, 15:39

b-Looser wrote:@nemanjavelimirovic
joooj kako lep komentar :bow: samo cu da prevedem i posaljem prs-u i eto meni buduceg posla :D Hvala ti puno na zaista lepim recima. Kako bi se onako vizeulno slagala sa tvojim Telcima, da napravimo jedan photo-jam-session kad bude sve utegnuto, sta mislis?
:
Naravno da bi moglo! Kad god hocesh, organizovacemo neshto... :ziveli:

I da, 'ajde sad kad skinesh taj lak sa pragova, nemoj da zabushavash, odmah se hvataj sledece gitare, pa ko zna, mozda ti nece ni trebati posao u PRS, mozda ce oni dolaziti kod tebe da rade, a ti budesh shef... :D
A poshto imas ocigledno smisla, zashto ne bi izmislio neki oblik novi i nove fazone sa strujom, mislim ako ces i dalje da pravish gitare...

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 22 Jun 2009, 16:30

nemanjavelimirovic wrote:... :D
A poshto imas ocigledno smisla, zashto ne bi izmislio neki oblik novi i nove fazone sa strujom, mislim ako ces i dalje da pravish gitare...
E hvala ti i za ovo :wink:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 16 Aug 2009, 18:36

Eto, skoro dva meseca je proslo od najnovijih vesti u vezi sa izradom ove gitare. Ala vreme leti (a tek zimi, neki bi rekli :wink: )

Bicu kratak i jasan, neke druge obaveze i posebne okolnosti mi nisu dozvolile da se pozabavim zavrsetkom izrade instrumenta, ali sada cu imati vise mogucnosti, pa nastavljam gde se stalo.

Pre finalnog poliranja ostalo je jos da se uradi setup vrata, tj. da se napravi nut i da se iznivelisu pragovi.

Inace, sve vreme gitara je u funkciji i svira se na suvo, a za nut je koriscen pomocni plasticni koji je dosta nizak sa bas strane pa je tu posluzila spajalica da se sve to podigne :grummel_2: Naravno, zato kao da je bila bez 6-zice. Ovde je prvobitni plan bio da nut bude grafitni i takav je narucen i uredno i stigao i lagerovan je vec duze vreme. Medjutim, u medjuvremenu sam kod prijatelja video krajnje uspesan poduhvat izrade nuta od koske, pa rekoh sebi, wtf, ajd probaj i ti. E, da ova koska je pripremljena pre vise od godinu dana, znaci toliko se susila i bledela. Evo slika

Image

Posle dosta odmeravanja i češkanja po glavi, došao sam dovde i ostaje jos samo malo da spustim deo sto viri iznad zica i bicu zadovoljan, al to cu za neki dan kad krenem da radim konacno pragove, i jos jednu malu intervenciju na vratu.

Image

Image

Image

Ovaj nut je inace potpuno ravan sa donje strane i sa strane pocetka fingerboarda i naleze svom svojom povrsinom na vrat (zazor koji se vidi na slici izmedju trake i nuta je krivo zalepljena traka (ona je stitila headstock dok sam turpijao useke za zice)), a ta mala intervencija podrazumeva ubacivanje ovog parceta javora sa zadnje strane vrata (tj parceta od ovog parceta)

Image

E sad nesto o zvuku.

Ovako na suvo i bez krajnjeg setupa, ova gitara zvuci odlicno. Ubacivanjem koske bass je uplivao u spektar i tu nema vise zamerki. Inace, odradio sam jos odavno nivelisanje pragova tako da je fret buzz eliminisan ali hocu da jos spustim akciju, iako je gitara vise nego mekana za sviranje. Inace na njoj su 11-ice. Mnogo bolje se snalazi sa solo sviranjem nego sa pratnjom (tj ja kad sviram), i ima odredjeni noseci ton, tj ton je stabilan kao direk. Mnogo bolje odvaja tonove nego neke druge gitare koje sam svirao, narocito puno bolje od klasicne koju najvise i sviram. Probao sam i da snimim sve ovo al nisam bio uspesan, jbg, ostaje da mi verujete na reč. I ne znam šta bi još moglo da vam bude zanimljivo?

Ako imate neko pitanje, pucajte. :wink:

Kole man

Post by Kole man » 16 Aug 2009, 20:20

E cisto i ja da se javim pratio sam ovu temu neko vreme vec,i moram da ti kazem svaka cast stvarno,gitara je prelepa stvarno :bravo: :bow:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 16 Aug 2009, 21:21

Hvala Kole man, dobrodosao!
Drago mi je da si se javio.

E da, ono sto sam zaboravio da kazem je da je gitara teska u pm :mrgreen:
Srčevina ('rastovina), bato!

majtimika

Post by majtimika » 17 Aug 2009, 17:31

imam ja jedno pitanje ako nije problem

Cime si usecao uceke za zice na nut-u meni treba za neki setap na gitari i interesuje me jel ima kod nas da se kupe tako tanke turpije, ili sta si vec koristio

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 17 Aug 2009, 22:13

Welcome majtimika!

Sve sam usecao testericama, nabavio sam ih iz Kanade, i jako su dobre. Turpije koje imam, sam koristio za tri deblje zice, a jednu od njih sam dobio na poklon, a ove druge sam kupio isto gde i testerice.

Hvala na interesovanju :wink:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 18 Aug 2009, 13:16

Kao i obično sve pohvale za rad, ali hajde ti mene prosvetli pa mi reci gde si kupio te testerice kojima si radio žlebove na nut-u. Ja imam neki prastari set turpijica i (kao što si i sam rekao) završavaju posao za D,A i E žice ali je problem za e,H i G. Ja sam se nosio (u PM :XD: ) mišlju da naručim one specijlne turpijice predviđene baš za nut, ima ih na stewmac-u, ali bih voleo da uštedim malo para a da mogu da kvalitetno i precizno završim posao.

Hvala unapred :ziveli:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 18 Aug 2009, 21:14

NikolaNis wrote:... ali hajde ti mene prosvetli pa mi reci gde si kupio te testerice kojima si radio žlebove na nut-u. ...
Dakle, evo jos jednom - u Kanadi.

Nema na cemu :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Aug 2009, 09:28

E kako je lako da se nešto sazna kad lepo čitaš ::ranting::
Propustio sam taj deo u rečenici, izvini što sam te bespotrebno davio... :hide:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 20 Aug 2009, 13:17