Izrada Ibaneza JS
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Izrada Ibaneza JS
Vrat nisam još napravio na slici je samo šablon. Što se tiče trupa
ima još mnogo posla.
Ja mislim da se vi ne razumete dobro. Lamele se broje tako da su paralelne sa osom
vrata, tako da ima tri ili pet lamela (lepiti dve nema smisla).
ima još mnogo posla.
Ja mislim da se vi ne razumete dobro. Lamele se broje tako da su paralelne sa osom
- Dersu Uzala
Telo se pravi iz jednog ili dva dela u principu. Iz dva zato sto je jeftinije kupiti manju dasku pa je otvoriti (bookmatching). Iz tri dela (kao ova sa slike) pravi se samo neck-through-body jer se vrat nastavlja skroz kroz telo pa je to usslovno receno jedno parce, a onda mu se dodaju sa strane 'krila', jelda. Niko to ne zove three piece really, zove se neck through. To srednje parce je od jednog drveta, od kog je vrat (to i jeste vrat samo produzen skroz jelda). Neki graditelji onda stave na to drvo koje je produzatak vrata jos jedno parce odozgo sa mozda drukcijim sonicnim specifikacijama. Ali telo od tri ili vise komada koje nije neck through je prevara. I pravi se samo da se usicari na materijalu i kad se prefarba neprozirnom bojom naplati se gusterima kao 'real deal'. Prevara, kazem.misko_mtc wrote:Nemojte da mislite da drvo ne radi. Itekako radi, koliko god a zaštitili raznim lakovima i farbama. Ne radi ono drvo koje je staro 30 i više godina! Postoji tkz leva i desna strana drveta kod spajanja. Spaja se na nepar da bi se postiglo upregniće.Nema to veze sa telom. To se radi samo za vrat. Eventualno. Nije uopste rec o 'umrtljavanju drveta' vec o krivljenju vrata pod tenzijom od zica.
Vrat se spaja iz dva, eventualno iz tri (ako želimo da nam čivije budu pod uglom), drugi deo je grif koji se stavlja na vrat preko šipke.
Najteže ga je ukrotiti...
Pogledajte skuplje gitare:
http://media.photobucket.com/image/natu ... CF3734.jpg
- Dersu Uzala
Naravno. To vazi samo za vratove doduse, ne za tela, mislim da se u tismo razumeli kolega i ja. Ja imam jednu gitaru sa vratom iz pet delova, i apsolutna je perverzija. Nisam takao sipku 8 godina otkad je napravljena gitara. Straight as an arrow. Fantasticno stabilan. Mos ga pec, mos ga sec, nece rec ni reclenbb wrote:Vrat nisam još napravio na slici je samo šablon. Što se tiče trupa
ima još mnogo posla.

E pa jedva cekamo da vidimo dalje sta ce biti 
Drvo radi pa radi, sta da se radi
I nije da bas ne znam, to mi je bila struka (drvnopreradjivacka), treba sto kvalitetnije odraditi i nece tu biti problema, siguran sam da lenbb ima dobar plan za vrat

Drvo radi pa radi, sta da se radi

I nije da bas ne znam, to mi je bila struka (drvnopreradjivacka), treba sto kvalitetnije odraditi i nece tu biti problema, siguran sam da lenbb ima dobar plan za vrat

Otkud ideja da pravis magnete? zar nije danas jednostavnije nabaviti kupovne? Usteda ili ce biti kvalitetniji nego vecina kupovnih?
Jednostavno, želim da probam šta ću dobiti.
Kupovni ostaju kao alternativa, ako ne budem
zadovoljan sa pravljenim.
Kupovni ostaju kao alternativa, ako ne budem
zadovoljan sa pravljenim.
Fino, nadam se da ce biti dobri 

Veruj mi i ja se nadam dobrim rezultatima,
jer sam pre mnogo godina pravio pick ap-ove
tako da imam nekog iskustva. Tada je bilo teško naći
permanentne magnete ali sada nije problem.
(nabavio sam Alnico 5)
Žicu imam 0.06mm, motalicu sam napravio, sada
treba samo malo eksperimentisati.
jer sam pre mnogo godina pravio pick ap-ove
tako da imam nekog iskustva. Tada je bilo teško naći
permanentne magnete ali sada nije problem.
(nabavio sam Alnico 5)
Žicu imam 0.06mm, motalicu sam napravio, sada
treba samo malo eksperimentisati.
Ja sam oci izgubio dok nisam namotao magnete za svoj jazz bass, i radio sam sa jos tanjom zicom...Oko 4 sata za jedan magnet, i 4 sata za drugi magnet, jer sam radio hum-canceling.
Puno srece u daljem radu!
Puno srece u daljem radu!

Hvala, reci mi da li si zadovoljan sa zvukom koji si dobio?
mnogo mi se dopada kako radis. ideja za telo iz jednog komada je super. jeste rizik da drvo radi ali ko ne riskira taj ne profitira
to sto motas magnete je isto cool i daje potpunu unikatnost instrumentu. a ako sto rece uvek se moze kupiti brandname magnet ako tvoj bude truba.

Hvala, hvala 

Naravno, mada menjao sam i jezgra stavljao sam Neodimijumska jezgra.lenbb wrote:Hvala, reci mi da li si zadovoljan sa zvukom koji si dobio?
Zvuk 5+