Ukrašavanje gitare na jeftin način

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 02 Nov 2007, 09:39

Dakle, ovaj prilicno jednostavan ali neverovatno efektan nacin ukrasavanja je zaziveo i na mojoj gitari. Nakon 1-2 dana pripreme u Corelu (pun internet vectora!), my friend Fox je bio ljubazan da mi da jos po koju smernicu.
Trazenje folije i stamparije nije proslo glatko (mozda zato sto sam se ogranicio na radijus od 3km oko kuce :lol: ). Na kraju sam nasao stampariju (ispostavilo se najbolji moguci potez, posle odlaska u NS, naravno :wink: ). Iz mog iskustva, nadjite stampariju i zovnite-verovatno ce imati sve sto vam treba (dakle PVC foliju i transfer foliju).
Cuttovanje je proslo gotovo glatko (s obzirom da imam mnoogooo tankih linija). Doduse, posle ubedjivanja da to nece moci da se uradi, odlucili su da stave na cutter (ponovo je Fox bio u pravu, cutter je gotovo savrseno odradio stvar). Onda je dosao tezi deo-rucni rad :) Ljudi, videvsi da nemam pojma sta treba da se radi (ja to namerno, nevinasce :P ), bili su ljubazni toliko da mi odvoje visak (ne zvuci komplikovano, ali izuzetno je zaguljeno :shock:...da ne citiram lika koji je odvajao :P ) sa jedne kopije (od 4 :P ). Naravno to je potrajalo, pa sam se i ogrebao za sokic kod nekih finih teta :lol:
Covek je odvajanje odradio gotovo perfektno, stavili su mi transfer preko toga (dali jos za ostale kopije) i poslali me kuci :wink: Iako su mi preko telefona rekli oko 20 eura, na kraju sve me je ispalo 500 dinara ( :D ).
Ostatak je prilicno lak (ne i u mom slucaju, zbog jel'te, tankih linija :? )
Ali, nekim neverovatnim slucajem, ja sam uspeo da prelepim svaku liniju koju sam imao na gitaru :shock:
Konacan bilans izgubljenih linija (u odnosu na pripremu u Corelu) jesu 2 mizerne.

Pogledajte kako izgleda (slike su...well...malo vece-nisam mogao da odolim :lol: )
Ali cela stvar definitivno bolje izgleda uzivo (da citiram: "dojajnije" :lol: )
Mozda je mogla leci neka druga boja (ova se bas i ne vidi :D), ali sam smatrao da bi sve ostalo previse iskakalo.

Image Image

Na kraju, ostaje mi samo da se zahvalim (po ko zna koji put :P ) Foxu.
BIG FAT THANK YOU :wink:

Note: bice vam zao da uzimate gitaru u ruke posle :lol:

balanso
MF veteran

Post by balanso » 26 Nov 2007, 13:18

jel ima neko ovu sliku samo citavu ?????

http://www.jumbo-psp.com/.../Gothic-Tag/Gothic-Tag.jpg
hteo bih da je uradim na gitari.....

hvala

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 26 Nov 2007, 13:27

Pošto link koji si ostavio ne upućuje ni na jednu specifičnu sliku, a pošto na dotičnom sajtu vidim jako lepe dizajnove samo ću ti skrenuti pažnju na jedno. Pretpostavljam da je u full coloru to što hoćeš da uradiš. E pa vidiš, to ćeš poprilično teško uraditi.
Kako si to mislio da odradiš? Imaš ideju? Meni na pamet pada samo folija za auto-grafiku ali je to za gitaru poprilično tricky business i nije baš postojano.

balanso
MF veteran

Post by balanso » 29 Nov 2007, 15:16

sorry za link ...to je ona slika gde devojka place i kap krvi joj se sliva niz oko .... medjutim na slici je samo pola lica pa sam mislio ako je neko ima citavu ....

nego ja sam zamislio sledece .....da uradim crnu poglogu na gitari ...da sliku odnesem u stampariju (kod firmopisca ili slicno) da odrade tu foru sa pvc folijom ili sta vec ja je lepo nalepim i prelakiram ..... jel to moguce .....

da treba mi tacan naziv tog materijala i gde se to obicno prodaje ..... hvala vam....

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 29 Nov 2007, 20:08

Druže.. nisi razumeo... "fora sa PVC folijom" radi samo preko cuttera... znači samo PUNE LINIJE, samo VEKTORI što je različito od COLOR SLIKE. Dakle, jedina fora da nateraš gitaru da bude u coloru je da uradiš nešto na fazon auto-grafike (mada mi je prijatelj koji se bavi auto-grafikom rekao da mi to ne preporučuje zbog velikog habanja u tim uslovima) ili da odneseš nekom umetniku koji će ti slikati po gitari ali to te baš neće jeftino izaći.

Znam da to u tvojoj glavi jako cool izgleda i da deluje jednostavno ali veruj mi da NIMALO nije jednostavno.

Eto.

viden

Post by viden » 30 Nov 2007, 00:14

@Balanso
Možda misliš na DECOL foliju (na kojoj se može štampati i u boji).
Samo, naknadno prelakiravanje gitare uticaće i moguće prilično izmeniti karakter tona (naravno ako to radiš na čitavom telu).
DECOL obično koriste neki graditelji da urade logo (u jednoj ili više boja) i onda ga prelakiraju.

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 30 Nov 2007, 00:50

E u DECOL već nisam upućen.. al voleo bih da znam... možeš li malo pojasniti to?

viden

Post by viden » 30 Nov 2007, 09:50

Fox IV wrote:E u DECOL već nisam upućen.. al voleo bih da znam... možeš li malo pojasniti to?
Pa to je tanka, providna folija koja se može naći kod nekih firmopisaca.
Na njoj se može štampati u boji a, koliko se sećam, nije samolepljiva nego se na gitaru stavlja (pažljivo navlači) uz pomoć malo vode ili laka.
Kada se pozicionira na gitari prelakira se i, pošto je jako tanka praktično se ne primećuje, tj. ne vidi se da je u pitanju folija već izgleda da je crtež ili logo rađen direktno na gitari.
Jedino se mora voditi računa (i prethodno isprobati) jer neki lakovi mogu da je razgrade (nitro npr.).
Radi se otprilike o ovome:
http://www.glazbeni-forum.com/showthrea ... 46&page=53

Marko_chupavi
MF veteran

Post by Marko_chupavi » 30 Nov 2007, 10:02

ali ta folija izgleda malo ruzno tamo gde nema stampe... koliko ja znam, ima i folija na kojima moze da se stamapa a koje mogu i na kater.. ako vas bas zanima mogu i da se raspitam.

viden

Post by viden » 30 Nov 2007, 12:56

Marko_chupavi wrote:ali ta folija izgleda malo ruzno tamo gde nema stampe...
Ova folija je tolika tanka da se, tamo gde nema štampe, ništa i ne primećuje (vidi se boja gitare-ako se dobro prelakira).
Osim toga, mislim da se i ona može seći katerom.
Uostalom, bez uvrede, ja baš i ne vidim neku posebnu svrhu ovakvog ukrašavanja gitare.
Naravno, sve je stvar ukusa, ali ako će nešto zarad boljeg izgleda uzeti ton, onda...

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 30 Nov 2007, 15:16

JA mislim,da je to samo gubljenje vremena,mislim sve je to lepo ali nedoprinosi zvuku

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 30 Nov 2007, 16:21

Za onog ko drzi do svog instrumenta i zeli da mu da neki svoj licni pecat ili tako nesto, ovo ukrasavanje sigurno nije gubljenje vremena, a i zasto bi doprinosilo zvukuy to je samo vizelno ulepshavanje...

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 30 Nov 2007, 17:07

Oko toga se slazemo!

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 30 Nov 2007, 17:09

Dejvid Nofler (Markov brat) prenosi izjavu jednog (kahm) veoma popularnog gitariste koji bira instrumente po ukrasima, a ne po tonu - taj popularni gitarista kaže: "Uvek bolje sviraš kada znaš da izgledaš cool."

Nemam šta da dodam...

Reverse
Urednik

Post by Reverse » 30 Nov 2007, 17:10

Pozer...

Post Reply