Stratokaster-prvi put

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
pedja 81

Re: Stratokaster-prvi put

Post by pedja 81 » 24 Apr 2012, 15:41

Greska moja izvinjavam se svima na netacnoj informaciji Ameri i Englezi to nazivaju Carving duplicator a ne CNC ja sam nesto permutovao,nije mi bila namera da bilo koga ovde lazem.

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 24 Apr 2012, 17:50

Ma opusti se nisi ti ni rekao da je CNC.

To je nesto kao kopirna glodalica, ili pantogref. Nebitno, odlicno si napravio, realno CNC ti ni ne treba, ova stvar radi posao do jaja.

pedja 81

Post by pedja 81 » 09 May 2012, 17:25

Jedna radosna vest za mene a i za one koji prate ono što ja radim-stigao mi je danas javor za vrat iz Bosne,rodjak jedan išo pa mi je doneo, nemam aparat trenutno da slikam ali videcete uskoro kada to prodje na diht.Javor je obican nije tigrasti nije ptičiji i sto je bitno suv je.
Radiću vrat iz jednog dela a kanal za truss rod vadicu sa zadnje strane,spremio sam neke šablone za različite faze izrade celog vrata ali kako budem radio tako ću i slikati pa ćete biti upoznati.
Na kraju bi to trebalo ovako da izgleda
Image
Image
Samo sa nekim mojim natpisom naravno.
Sipka ce se podešavati sa gornje strane vrata,i pokušaću da odradim ovu čauru kod nuta(ako se tako zove) od oraha a unutra će ici šraf za inbus ključ.Kanal za šipku ide naravno sa radiusom,a šipka je od svetlo vučenog čelika fi 5mm. ja sve to napravio i pripremio-videćete već ovih dana.Pozdrav

bancika

Post by bancika » 09 May 2012, 17:35

ici ces bez fingerboarda, tj sve iz jednog komada? to je najnestabilniji nacin, nadam se da ti je dobar javor i da nece da se iskrivi
u svakom slucaju srecno

pedja 81

Post by pedja 81 » 09 May 2012, 19:32

Tako sam odlučio pa šta Bog da.Izmeriću sutra vlagu pa ako nije skroz suvo ići će u sušaru,mada imam informaciju da je vlaga 8 posto.

pedja 81

Post by pedja 81 » 10 May 2012, 20:29

Počeo sam da radim na vratu pa evo kako to izgleda.
Image
Tu je daska od javora,šablon i truss rod.
Image
Zatim sam iseko ubodnom testerom i to ovako izgleda.
Loš je kvalitet slike zbog toga što sam slikao mobilnim,ovo što se presijava u donjem delu vrata nije ništa strašno,jednostavno tako je ispala slika.
Inače danas sam bio kod stolara da mi pusti dasku na diht i izmerio mi je vlagu- 8 posto tako da ne bi trebalo da se iskrivi.
Sutra ako stignem dovešću vrat na prave dimenzije glodalicom,i vadiću kanal za truss rod.

bancika

Post by bancika » 11 May 2012, 00:05

jel' to quartersawn javor? izgleda odlicno, paralelne i ravnomerne "sare".

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 11 May 2012, 09:55

Vis da jes. :)

Lepo si ti ovo isekao ubodnom. Ja ne bih smeo toliko blizu linije zbog krivudanja noza.

pedja 81

Post by pedja 81 » 11 May 2012, 13:54

Funkomat wrote:Vis da jes. :)

Lepo si ti ovo isekao ubodnom. Ja ne bih smeo toliko blizu linije zbog krivudanja noza.
Da išo sam na 1-2mm od crte iz razloga što iz iskustva od pravljenja tela lakše se posle ravnja sa glodalicom,ako je mnogo debeo taj deo onda hoće da ga sagori.Mislim da treba tako da se uradi i nikako da se ne ide sporo sa gldalicom ili da se zadrzava na jednom mestu,jer kod tela ako i negde sagoriš nije strašno ošmirglaćeš ali šta sa vratom ako ga sagoriš?Ako šmirglaš na tom mestu moraš da šmirglaš celom duzinom,ako šmirglaš celom duzinom suzićeš vrat.
bancika wrote:ici ces bez fingerboarda, tj sve iz jednog komada? to je najnestabilniji nacin, nadam se da ti je dobar javor i da nece da se iskrivi
u svakom slucaju srecno
Razmišljao sam o ovome što je Bancika napisao i kopka me to svo vreme pa sam odlučio i ako vlagomer pokazuje 8 posto da obustavim dalje radove i odnesem ovaj vrat u najavi u sušaru kako bi mu izvuko i delić vlage ako je ima,jer nikako ne bi voleo da se pored svog ulozenog truda posle iskrivi.Teška srca ću se odvojiti od svega na neko vreme jer sam i ja naravno nestrpljiv da uradim što pre,ali strpljenje je rekao bih ipak ključna stvar u ovome.

kwiss

Post by kwiss » 11 May 2012, 14:16

A posle sušenja u sušari ovako obrađen da li će ostati prav :?:

bancika

Post by bancika » 11 May 2012, 15:20

nemoj da ti ja kvarim srecu :) A i ovo sto je kwiss rekao stoji, Izmedju svake dve faze obradjivanja i susenja drva, ono ce malo da "radi". Dosusi ga samo ako imas prostora posle da smirglanjem izravnjas. Ako je quartersawn u mnogo si boljoj poziciji, tako secen javor je mnogo stabilniji. EJ strat ima takav i to je jedini single piece vrat koji bi voleo da imam :)

pedja 81

Post by pedja 81 » 11 May 2012, 15:52

Obradjen je na dihtu na 27mm krajnja debljina bi trebalo da bude 26mm,imam u planu da ga utegnem celom duzinom izmedju dve cevi metalne i sve to lepo da ušrafim i tako da ga ponesem.

bancika

Post by bancika » 11 May 2012, 16:26

nece ti utezanje pomoci, ako je on smislio da se iskrivi, iskrivice se kad tad...kad ga izvuces iz stege ili kad krenes da ga obradjujes.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 11 May 2012, 16:52

8% vlage je odlično, nema potrebe da brineš, ja lično ne bih nosio dalje u sušaru jer je velika verovatnoća da dođe do krivljenja.
I samo mala opaska, ne bih da me smatraš za picajzlu ali samo da napomenem da je debljina vrata po sredini na štikli 1" što je 25.4mm :ziveli:

pedja 81

Post by pedja 81 » 11 May 2012, 23:12

Ipak ide u sušaru i zajedno sa njim ide i par daski koje nisam stavljao na diht pa ako se iskrivi idemo iz početka ako ne još bolje,havala na savetima u svakom slučaju.

Post Reply