Jean & Jean majstor svog zanata...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
kwiss

Re: Jean & Jean majstor svog zanata...

Post by kwiss » 16 Jun 2012, 19:54

Bosanci tvrde da je šesdesetih Leo kupovao bosanski javor,dal za gitare ili nameštaj ne znam :D

djomla

Post by djomla » 16 Jun 2012, 21:00

kwiss wrote:Bosanci tvrde da je šesdesetih Leo kupovao bosanski javor,dal za gitare ili nameštaj ne znam :D
i da imaju piramide :)

MetalFunk

Post by MetalFunk » 16 Jun 2012, 21:17

Jesi bio u Visokom? Ako te razočara to što nema piramida, imaju Visočani najbolje meso u Bosni! :mrgreen:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 16 Jun 2012, 21:34

Ne znam da li bosanski javor zvuči drugačije od američkog, ali mi je i ranije delovalo pomalo apsurdno da neko ko traži tipičan Fender, Gibson, ili koji već ton, ode kod majstora da mu napravi gitaru. Više razumem kad neko provede više godina svirajući više stock gitara pa zaključi da mu treba drugačija pozicija i konfiguracija magneta, druga skala, radijus ili šta već... A onda suptilne razlike kad je podvrsta drveta u pitanju, ne bi trebalo da budu problem. M?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Jun 2012, 21:37

Говориш мудрошћу која превазилази твоје године :ziveli:

Gagi909

Post by Gagi909 » 16 Jun 2012, 21:50

sirac-šunka wrote:Ne znam da li bosanski javor zvuči drugačije od američkog, ali mi je i ranije delovalo pomalo apsurdno da neko ko traži tipičan Fender, Gibson, ili koji već ton, ode kod majstora da mu napravi gitaru. Više razumem kad neko provede više godina svirajući više stock gitara pa zaključi da mu treba drugačija pozicija i konfiguracija magneta, druga skala, radijus ili šta već... A onda suptilne razlike kad je podvrsta drveta u pitanju, ne bi trebalo da budu problem. M?
u pravu si.
Samo sto ja mislim da razlike u drvetu nisu subtilne vec ogromne, u opste ne razumem zasto to ljudima nije poznato i zasto su neki zamalo ogorceni.
Nasa Jova ili Javor jednostavno nema taj spectrum frekvencije i licno nisam cuo gitaru od naseg drveta da daje bilo kakav dobar ton.
A probao sam vise od par veruj mi i licno napravio vise od par
To je i razlog zasto to govorim

E sad kao sto rekosmo, mozda se nekom stvarno svidi i odgovara mu.
Ali, vidim da neki koriste "mahagoni" i cak prave Les Paul 59 onda je tu jasno sta se trazi, zar ne?

parker

Post by parker » 16 Jun 2012, 21:54

a ''o kolegama sve najlepse'' ?

Gagi909

Post by Gagi909 » 16 Jun 2012, 22:04

parker wrote:a ''o kolegama sve najlepse'' ?
Sta vam je ljudi, pa nisam o nikome nista lose reko, cak i o Zanu posle ovog ispada, napisao sam da i dalje mislim da je majstor..
A o kolegama u forumu nisam nista lose reko, vec tvrdim da im neko uvaljuje drvo, i kazem ako vec toliki trud ulazu, da bi bar trebali malo vise u drvo da uloze.
I ako vec obradjuju mahagoni, kazem jer znam, taj mahagoni im nece dati to sto od mahagonija ocekuju.

Cak sam i ponudio drvo...

Zato drustvo, nemojte sve razumeti kao napad, cak sto vie ako sve kapiras kao napad onde je problem vec malo komplikovaniji...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Jun 2012, 23:06

Ма није шефе, него ти је наступ мало онако...

Могуће је и да је тачно то што ти причаш, отворен сам ја за све опције, међутим ја некако волим да се барата с бројкама, темељним анализама, недвосмиленим доказима... Невоља је што све ово што ти причаш може сасвим уредно да буде у домену психоакустике докле год се не нуди нешто опипљивије. На крају крајева, и сам кажеш да си се до пре 2 године овим бавио из хобија. Верујем ја теби да ти лепо радиш гитаре, и оно што сам видео на оним фотографијама делује врло репрезентативно, али кад саберем 2 и 2, испада да ти имаш мање од 2 године баш озбиљног градитељског стажа, и непознати број година интересовања једног ентузијасте за градњу гитара. Е сад, да ли је то довољно да ја тек тако поверујем у твој утисак о овом или оном дрвету? Можда јесте. Али. Али. Али. Можда и није.

Немој погрешно да ме капираш, ја сам сигуран да ћемо ми лепо да се дружимо овде, сасвим су људи стрпљиви овде и са одавно овереним самопроглашеним генијима без покрића, па ће тим пре да буду предусретљиви и према теби ако нам лепо демонстрираш своја знања. Ето видиш и сам, кад си показао гитару коју си правио, добио си похвале сасвим у складу са радом. Људи просто не воле те бомбасте изјаве и месијанске трипове. Ја не видим у томе ништа чудно. Чињеница је да ниси понудио у вези овог питања домаћег дрвета ништа конкретније од: "Ама ја сам бре рек'о!!!"

Само опуштено :ziveli:

Gagi909

Post by Gagi909 » 16 Jun 2012, 23:43

lepo se nasmejah

u pravu si i umes da racunas
uglavnom pravim gitare nekih 5-6 godina (sviram 17) ali u zadnje dve nista drugo nisam radio.
Znaci 2 godine 12 sati dnevno se pozabavljao temom i to malo dublje i opsirnije... putovao u bosnu zbog javora itd. :-)

kako god ne zelim nikoga da ubedjujem, reko sam sta mislim, ok mozda malo grubo ali to je to

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 17 Jun 2012, 00:23

pedja 81 wrote:Pa dobro sad si mi otvorio oci.Znaci vi sa stradivarius violinama od po par miliona eura slobodno ih bacite jer je to drvo od javora iz Bosne a taj javor nije dobar. :lol:
Slavonci pricaju da je Stradivari narucivao slavonski javor (postoje dokazi da je prosao krzo Slavoniju, Stradivari je sam to spomenuo negde, u potrazi bas za drvetom).

michabass

Post by michabass » 17 Jun 2012, 00:36

Gagi909 wrote:
Aleksej79ns wrote:Vise se isplati platiti nekom sa ovog foruma da ti napravi pravu stvar! :) Koliko sam dobrih gitara video da su ljudi napravili, da ne poverujem, a oni su kao amateri, a ova sto je pravio "profesionalac" se iskrivi... :roll: :lol:
tu vec pocinje problem, "video si da je neko napravio odlicnu gitaru"
veruj mi da nisi! To sto na slici izgleda super nije dokaz da je gitara stvarno u svakom detalju kvalitetno odradjena. Ima tu 100 greskica sto samo majstor vidi...
Ja sto sam video do sad na ovom forumu ljudi prave gitare od nedefinisanog drveta, neko im je to prodao kao khaya mahagoni itd.
Koristi se neki javor il nas il bosasnski, pa nasa jova ili jasen.
Ja garantujem da bilo koji fender meksikanac daje bolji ton od najkvalitetnije napravljene gitare od naseg drveta.
Vidim ljudi se trude prave stapom i kanapom, Les Paul 59 projekat itd, ali dzaba sve
Nemisle valjda svi da ce taj neki khaya kao "mahagoni" sa javorom iz novog pazara svirati kao gitara od pravog i jedinog honduras mahagonija.
Najgore sto pravi khaya mozda i hoce, nego sam primetio da kod nas uvaljuju neko drvo kao khaya...

Napraviti elektricnu gitaru je mnogo veca umetnost nego sto ljudi misle, sam lepak ili lajm sto koristis ce ti promeniti zvuk gitare a da nepricam o drugim stvarima...
Izvini druže ali za ovaj post imaš jedno veliko: "ne seri bre" od mene. ne poznajem te i možda si Ok lik uživo ali...
Ne znaš koliko si dobrih i vrednih ljudi uvredio ovime, zapitaj se malo šta pričaš...
To što si ti imao loše iskustvo jednom prilikom je kao dovoljno da diskredituje sve što gomila vrednih ljudi radi godinama? malo sutra....
živ ti meni bio

pozdrav

:ziveli:

Gagi909

Post by Gagi909 » 17 Jun 2012, 00:50

gledaj ja sam sam hteo da kazem, da decko sto ovde pravi gitaru

viewtopic.php?f=18&t=17551

ne zna da mu je neko uvalio ko zna koje drvo i reko mu slusaj to ti je khaya do jaja

Ja vam sad ponovo kazem da to sigurno nije takozvani khaya mahagoni, to drvo nema veza sa khaya, kapiras.
Od istog je drveta telo ove gitare sto je zan pravio, ja sam licno nosio gitaru kod vise majstora samo da mi definisu koje je to drvo, niko nije znao da mi kaze.
Kapiras, verovatno je to neko africko govno koje nema nikakve veze ni sa khaya, kao i sto sam khaya nema veza sa pravim mahagonijem.
Ja sam kasnije dosao do pravog khaya mahagonija, koji u principu nije los, tojest za bass je odlican.

Reko sam da se trude i svaka cast za trud, i skidam kapu svakome ovde u forumu za napravljenu gitaru, pogotovo taj lik sto stapom i kanapom radi :-)

michabass

Post by michabass » 17 Jun 2012, 01:29

Ma jasno je šta si hteo da kažeš ali način na koji to kazivaš.... nije baš drugarski prema ostalima... niti ti raspolažeš sa apsolutim istinama niti ćeš ovde nekog ubediti da si u pravu... lakše malo i sve je OK. nemam pojma što se ja mešam nije moj fazon... :bambi:
A ovo što se oljuštilo ne valja, bez pogovora, ali daj malo detalja, kad je lakirano, kad si preuzeo, kako se oljuštilo, koliko je vremenea prošlo? Meni ovo liči kao da je dletom ili nekim alatom namerno "kickano" ...
Jesi li kontaktirao Žana? možda čovek zna u čemu je fora i spreman je da ispravi situaciju?

Mrav

Post by Mrav » 17 Jun 2012, 02:33

Bi ovde dosta nekih priča o tome kako javor koji raste kod nas nije dobar za instrumente ... ccc . Drvo za instrumente se ne kupuje tako što se ode na stovarište i nađe komad koji na oko lepo izgleda. Skoro sam pričao sa sertifikovanim stručnjakom za tu temu, i sam sam tehničar za finalnu obradu drveta pa itekako znam ponešto o tome.

Kada se bira drvo za instrument, bitno je i na kojoj nadmorskoj visini i sa koje strane padine je raslo. Traži se drvo sa najmanjim godišnjim prirastom, što daje najuže godove i stoga i najgušću strukturu (veća gustina, veća rezonantnost). O sušenju neću ni da pričam, drvo za muzičke instrumente treba da sadrži 6% ili manje vlage, a ovde nije lako naći ni sušaru za drvo i ljude stručne da sušenje urade kako valja. Čovek lepo zna i gde rastu najbolja tonska drva u Bosni, ne drži se to kao neka tajna.

E sad, to što nabaviti pravi i dobar mahagoni kod nas je uvek problem, to je druga priča.

Ja lično kad bih pravio nešto, pomučio bih se da nabavim neki dobar mahagoni, a za javor ili jovu bih se dobro raspitao gde šta i kako, ali bih bez problema uzeo nešto domaće. I naravno tražio bih da se proveri vlažnost komada u procentima (za šta postoji veoma jednostavna sprava, dve elektrode zabodene u drvo koje mere provodljivost i na osnovu toga se sračunava vlažnost).

No, posle svega rečenog, ako pravite jedan komad gitare, ne verujem da bih se mučio sa celim procesom konsultacija, nabavke, provere, nego bih poručio drvo od nekog renomiranog dobavljača za tonska drva odakle god i kraj priče. Veliki proizvođači gitara imaju ljude koji se samo bave nabavkama i potragom za drvetom, nisam siguran da mnogo ljudi ovde zna da odrati daj posao kako treba.

Cheers :ziveli:

Post Reply