Ja sam platio oko 1200 DEM (Deutsche Marks, zaboravili a?

) svoju prvu kastm djitru. U Beogradu. Foul year of our lord 1989. Or 8. Or 7. Znace Glava koja godina. Bio je covej there, sve je video. Oko 3 godine sam cekao na istu. Ili dve. Ne secam se. Dve verovatno. Al' i to je deo 'odrastanja' (pod znacima navoda jer smo tad vec bili konjine od jedno 22-3 godine).
Neki 'legendarni' narodnjak je pazario tu gitaru od mojih roditelja kacam otiso. Opasna gitara bila. Ali muke po mati dok je ne iznedrismo. Ruku na srce, imo je covek posla preko glave cenim. I zivot. Druga vremena su bila. Sad ako mi Leo ne napravi gitaru za metar dana, dobije sut kartu.
Salim se naravno. He da man.
Vi momci ludujete oko cena. Jer su cene tu sulude, obzirom da vise nismo ni nesvrstani niti pod americkom zastitom (kao ugrozena divljac). Cene su tu sulude. Kako i zasto, ostavicemo politicarima. Ne pricam ovde samo o cenama u domacim zastupnistvima. U stvari sad otvaram konzervu crva. Sve to ima svoje zasto. Zamislite sad ovde zestoku naraciju..................................................................posle koje sledi zakljucak da ako mene ovde nesto kosta 1000$ za hardver, vas ce kostati dve hiljade. A pri tome vam je kupovna moc desetostruko manja u proseku. What gives? Po svakoj logici, takav poslovni model ne moze da opctane.
Pri tome, vecina vas verovatno ne kapira da se repromaterijal za izradu instrumenata ne placa uvek po volsebnoj kataloskoj ili web-site ceni. Ako imas registrovanu firmu, istoriju, track record, name, web-site, ponavljam - legalnu papirologiju, firme sa zapada (znaci ne dileri, internet prodavnice, thommans/stewmac and all that shit) firme ti salju svoj proizvod po ceni za luthiere. To nije dealer price, dealer price je nesto drugo. Dileri su za narod, pucanstvo. Ali ako vam neko u zivotu ponudi diler prajs, to je ili next best thing ili oni stvarno naplacuju isto dilerima kao i majstorima; obicno ne, jer svi vise gotive majstore od dilera, koji su esencijalno zlo u distribuciji instrumenata i prema tome zaradjuju najvise para procentualno od prodaje instrumenta, bez izuzetaka. Tipicno oko 40-50% maloprodajne vrednosti insturmenta, sto je daleko vise od svih ostalih ucesnika u procesu, individualno.