Jos jedan Strat u moru Stratova :)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

michabass

Re: Jos jedan Strat u moru Stratova :)

Post by michabass » 08 Oct 2012, 21:51

....krenuo sam da napišem jedan hejterski post protiv fenderolikih gitara i kako je taj majstor Raša u svojoj izjavi bio samo bolno iskren ali sam izbrisao sve... :lol:
...more Stratova.... kakvo bre more??? Baruština! ustajala.... :mrgreen:

oboss

Post by oboss » 08 Oct 2012, 22:07

ne kaze se bez veze koliko para toliko muzike . e mislim da je to glavni razlog zbog kojeg se javljaju dilemo oko stratova telaca i originala i rucnbih radova. mislim da je gore navedeni majstor dobrim delom u pravu , sem mozda tona kojim je to sve izneo, jer u najvecem broju slucajeva na nasim prostorima se krece u izradu gitare sa osnovnom idejom da prodjes jeftinije nego da kupis original. ZAJEB . onda juri se izgled i performansa originala al za male pare. ZAJEB. i na kraju hoce se zvuk originala i to jos nekog konkretnog ispeglanog zvuka ali sa squier polovnjacima magnetima. ZAJEB. e tu potpuno ima smisla izjava da ako hoces fendera odes i kupis fendera. a ako si avanturista, ili znas konkretno sta hoces ili jos bolje uopste neznas sta hoces e onda kreces sa gradnjom.
sa druge strane da nema pokusaja pravljenja replika originala i bezbrojnih pokusaja da to zvuci sto verodostojnije nebi se ni razbile fame o tome da je napraviti gitaru kao napraviti space shuttle.
zacarani je krug to sa inovacijama/ dok si nov i vrte te ideje onda uglavnom nemas dovoljno niskustva , prostora, alata ili para da izneses do kraja sve ideje a kada nesto i steknes i naucis onda ti samo fali vremena jer uglavnom ti ljudi porucuju stratove , telce i lp-je pa nemas vremena jer rokove treba ispostovati a racuni necim moraju da se placaju.
dakle kao i u svemu istina je negde izmedju

Perce

Post by Perce » 08 Oct 2012, 23:58

Hmm, ajde da probamo da deinisemo pojam male pare. Koja bi to svota bila i da li je to svota sa rukama ili bez?!

nebojsak

Post by nebojsak » 09 Oct 2012, 00:24

Kristijan wrote: Избор дрвета, облик тела, и све остало што се тиче естетике - пре свега мислим на то. Поред тога мислим да су доста отворенији за разне комбинације што се тиче електронике, и делимично што се тиче хардвера. Буде у тим експериментима и кичерице, али оно... бар се нешто мрда. Код већине гитариста је ипак најприсутнији страх од клетве "преполовило ти се споловило ако користиш било шта што је пројектовано после 1972."
Ne bih se složio, pošto koliko vidim, sve to figurira u zatvorenom krugu Warwick lookalike/onih budževina sa budžom gore i velikom rupom dole za lakše stizanje prstiju na visoke pozicije. Čak bi se moglo reći da su zakasneli odgovor na mjetal đitre. Kad se sve sabere i oduzme, tu su negde po inovativnosti i gitare i bas.

oboss

Post by oboss » 09 Oct 2012, 08:06

Perce wrote:Hmm, ajde da probamo da deinisemo pojam male pare. Koja bi to svota bila i da li je to svota sa rukama ili bez?!
pa to je kombinacija u kojoj se podrazumeva da nema ruka
150-200jura je uvek pocetna misao koja se posle izvesnog vremena razbije.
da se razumemo dobra gitara se moze napraviti za te pare sto je najbolje dokazao majtimika koji je za te pare napravio azdaju od gitare sa tonom ozbiljnim do bola, ali to nije kopiranje brenda nego koriscenje detalja koje je odabrao od brenda. long live majti za lekciju iz gradnje motanja ect... :bow:
mozda me neko pljune ali za ozbiljan instrument koji ce imati i neke fensi i brend elemente mora se odvojiti minimum 400 jura za materijal + dosta vremena za izradu, alata za svasta ponesta i pomalo znanja da se sve upakuje kako dolikuje.
a to su pare sa kojima se moze poceti ramisljati i o fenderu napravljenom preko bare. da se razumemo ja sam ljubitelj rucnih radova i vise cenim custom izradu od fabricke , zbog toga se pomalo i bavim gradnjom , tako da kod mene ne pije vodu to ako imas pare kupi original i zavrsi posao.
ali mora se priznati da se najveci broj prvih ideja za gradnju ne javlja iz razloga imati jos jednu posebnu gitaru , savladati jos jedan izazov gradnje pa makar se puklo par stotina evra neplanirano nego za sto manje para dobiti pristojan instrument koji treba da lici na brend.
ali dokle god se grade rucno gitare to je super jer retko se staje na jednoj a svaka sledeca je napredak

Perce

Post by Perce » 09 Oct 2012, 10:57

:1:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Oct 2012, 15:54

Ja sam platio oko 1200 DEM (Deutsche Marks, zaboravili a? :mrgreen: ) svoju prvu kastm djitru. U Beogradu. Foul year of our lord 1989. Or 8. Or 7. Znace Glava koja godina. Bio je covej there, sve je video. Oko 3 godine sam cekao na istu. Ili dve. Ne secam se. Dve verovatno. Al' i to je deo 'odrastanja' (pod znacima navoda jer smo tad vec bili konjine od jedno 22-3 godine).

Neki 'legendarni' narodnjak je pazario tu gitaru od mojih roditelja kacam otiso. Opasna gitara bila. Ali muke po mati dok je ne iznedrismo. Ruku na srce, imo je covek posla preko glave cenim. I zivot. Druga vremena su bila. Sad ako mi Leo ne napravi gitaru za metar dana, dobije sut kartu. :kokice:

Salim se naravno. He da man.

Vi momci ludujete oko cena. Jer su cene tu sulude, obzirom da vise nismo ni nesvrstani niti pod americkom zastitom (kao ugrozena divljac). Cene su tu sulude. Kako i zasto, ostavicemo politicarima. Ne pricam ovde samo o cenama u domacim zastupnistvima. U stvari sad otvaram konzervu crva. Sve to ima svoje zasto. Zamislite sad ovde zestoku naraciju..................................................................posle koje sledi zakljucak da ako mene ovde nesto kosta 1000$ za hardver, vas ce kostati dve hiljade. A pri tome vam je kupovna moc desetostruko manja u proseku. What gives? Po svakoj logici, takav poslovni model ne moze da opctane.

Pri tome, vecina vas verovatno ne kapira da se repromaterijal za izradu instrumenata ne placa uvek po volsebnoj kataloskoj ili web-site ceni. Ako imas registrovanu firmu, istoriju, track record, name, web-site, ponavljam - legalnu papirologiju, firme sa zapada (znaci ne dileri, internet prodavnice, thommans/stewmac and all that shit) firme ti salju svoj proizvod po ceni za luthiere. To nije dealer price, dealer price je nesto drugo. Dileri su za narod, pucanstvo. Ali ako vam neko u zivotu ponudi diler prajs, to je ili next best thing ili oni stvarno naplacuju isto dilerima kao i majstorima; obicno ne, jer svi vise gotive majstore od dilera, koji su esencijalno zlo u distribuciji instrumenata i prema tome zaradjuju najvise para procentualno od prodaje instrumenta, bez izuzetaka. Tipicno oko 40-50% maloprodajne vrednosti insturmenta, sto je daleko vise od svih ostalih ucesnika u procesu, individualno.

Perce

Post by Perce » 09 Oct 2012, 19:47

Sve je to lepo but, kao i na divljem zapadu, tako ni ovde ne funcionisu stvari onako kako bi trebalo. A ovako inace stvari funcionisu ovde:
Trazio sam rebrasti javor za neku gitru tj za gornju plocu. Zovem jedno stovariste, lik koji je glavni kaze, nema ali znam ko ima! U pitanju je njegov drug kome ovaj odvaja sa strane rebrasti javor, kojeg ovaj prodaje po nekim nebeskim cenama.... i tako :(

Post Reply