Akustara ispocetka
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Akustara ispocetka
Svaka čast! Pratim...
Prosao vikend, malo smo se odmarali, a sad u nove radne pobede.
Ovo je zadovoljavajuceg izgleda, lepo je leglo sve na svoje mesto
Na redu je zatvaranje korpusa. Spoj bocnih stranica i zadnje strane ja pravim od punog drveta i savijam ga na grejacu, evo i slika pa ce vam biti jasnije
To sam imao vec iseceno, pa se nadam da necete zameriti sto sam taj deo preskocio.
I naravno savijanje. Posto je to malo deblji materijal od stranica, treba biti jako oprezan kod pritiskanja na peglu da nebi puklo. A da, i obavezno kvasenje pred savijanje
Proslo je dobro
Namestim na suvo da vidim kako naleze i obelezim krajeve gde treba skratiti.
I kad se uverim da sve lezi, zalepim
Dok se to susi pripremicu vrat. Ugao pod kojim stoji glava u odnosu na vrat sam preneo sa sablona i odsekao
Spojevi koji se lepe moraju biti ravni pa to sa smirglom regulisem, naravno
I lepljenje...
I ovo odlazem do daljnjeg, i prelazim na ledja. Zaobljavam gredice i finisiram sa smirglom
Priprema korpusa za zatvaranje. Smirglanje(ravnanje) dela na koji cu ledja da zalepim
I uklapanje ledja.
Prvo usecem onaj spoj, sto stoji na sredini ledja, D udje knap izmedju neck i tail blocka
A zatim i gredice gde nalezu na bocne stranice
I kad legne kako treba, konacno, zatvaranje
Jos da zavrsim pripremu vrata i dosta za danas
Veliki pozdrav do sutra.
Ovo je zadovoljavajuceg izgleda, lepo je leglo sve na svoje mesto
Spoiler:
Spoiler:
I naravno savijanje. Posto je to malo deblji materijal od stranica, treba biti jako oprezan kod pritiskanja na peglu da nebi puklo. A da, i obavezno kvasenje pred savijanje
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Prvo usecem onaj spoj, sto stoji na sredini ledja, D udje knap izmedju neck i tail blocka
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Kraljevski, svaka cast! 

Baba Slim wrote:Kraljevski, svaka cast!

Zaista predivno sve napreduje, pravo je uživanje pratiti radove. Još jedna velika pohvala za brzinu kojom napreduje izrada, lepo je kad čovek može da izdvoji potrebno vreme za ovakve stvari... 

Да ли постоји неки посебан разлог зашто се горња плоча не фиксира за бочну плочу исто као доња? Видим да је на споју доње и бочне плоче ова лајсна која је кривљена исто као и бочна плоча, а горња је фиксирана уз помоћ великог броја дрвених призми.
brzina kojom se sve odvija a s'obzirom da on to sve rucnim paklicem smirgla je impresivna...
svaka cast
svaka cast
Dobro primeceno. I mene zanima odgovor na to pitanje.Kristijan wrote:Да ли постоји неки посебан разлог зашто се горња плоча не фиксира за бочну плочу исто као доња? Видим да је на споју доње и бочне плоче ова лајсна која је кривљена исто као и бочна плоча, а горња је фиксирана уз помоћ великог броја дрвених призми.
Jedini razlog je sto mnogo veca paznja i koncentracija treba da bi se savila lajsna za spoj ledja i bocnih strana, a za seckanje onih trouglica, slozicete se, nema potrebe za nekim posebnim zalaganjem a materijal se koristi od, takoreci, otpada. Cista usteda vremena i materijala, eto. Ipak savijanje lajsne, verujte mi, nije bas jednostajan kao sto izgleda.
A da, ide brzo jer sam slobodan, trenutno, pa sam svo vreme posvetio gradnji.
A da, ide brzo jer sam slobodan, trenutno, pa sam svo vreme posvetio gradnji.
Logicno. Da imas komoditet pristupa spoju ledja i bokova, kao sto si imao za front, bilo bi isto seckanja komadica.
Sto dovodi do sledeceg pitanja: Da li mogu prvo da se zalepe ledja pa onda gornja ploca ili je u pitanju estetika jerbo ce kroz otvor da se vidi lepa lajsna a ne one prizmice?
Sto dovodi do sledeceg pitanja: Da li mogu prvo da se zalepe ledja pa onda gornja ploca ili je u pitanju estetika jerbo ce kroz otvor da se vidi lepa lajsna a ne one prizmice?
ovakve su kod mene na gitari te lajsnice, cisto kao jos jedna ideja majstoru:
neka moderator slobodno izbrise ove slike, ili ja cu za koji dan, da ne kvarim ovu super temu... 
Spoiler:

Hvala Varenika na slikama, znam za te lajsne.
Danas bas i nisam bog zna sta napredovao, ali i "nista je nesto", pa da podelim to sa vama.
Rastavljanje kalupa da vidim sta je ispalo.
A da, ovo je jako vazno, ovaj ugao dela gornje ploce gde ce naleci grifplatna, da bi zice sto su blize kobilici bile udaljenije
E tako. Sad sledi odsecanje viska glodalom sa lezajem
I krajnji rezultat
Ovo za sad odlazem i prelazim na vrat, odnosno sipku(truss rod). Prvo ravnam glavu i prelaz vrata ka glavi, on mora biti u "vinklu". A zatim i ravnanje vrata
A sad prelazim na obelezavanje mesta za sipku i izdubljivanje kanala za istu. Da napomenem da je i sipka homemade i za nje je zaduzen moj tast
I ...
Jos samo da napravim "stripe", da pokrijem sipku
I lepljenje
Odlazem to sve do sutra. Sutra je u planu uklapanje vrata sa telom, pa ako stignem eto novih slika uvece. Pozdrav svima.
Danas bas i nisam bog zna sta napredovao, ali i "nista je nesto", pa da podelim to sa vama.
Rastavljanje kalupa da vidim sta je ispalo.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:

Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Ako sam lepo ukapirao ispod šipke u vratu je prazan prostor pa ovaj lučni stripe savija i šipku tako što je gura u taj prazan prostor. Drugim rečima, sa donje strane šipka ne naleže celom dužinom na dno kanala, jesam li u pravu?
Ako jesam smem li da te pitam zašto ne napraviš kanal u obliku luka da šipka celom dužinom lepo leži i na taj način nemaš prazan prostor u vratu? A drugo pitanje, misliš li da taj prazan prostor utiče nekako na ton (pozitivno/negativno)?
I za kraj, ako sam pogrešno ukapirao kako si ovo sa šipkom uradio zanemari moja pitanja
Još jednom sve pohvale za pedantan i brz rad
Ako jesam smem li da te pitam zašto ne napraviš kanal u obliku luka da šipka celom dužinom lepo leži i na taj način nemaš prazan prostor u vratu? A drugo pitanje, misliš li da taj prazan prostor utiče nekako na ton (pozitivno/negativno)?
I za kraj, ako sam pogrešno ukapirao kako si ovo sa šipkom uradio zanemari moja pitanja

Još jednom sve pohvale za pedantan i brz rad

U potpunosti si u pravu sto se tice sipke, ne naleze celom duzinom po dnu. I upravo po tom principu radi kako si opisao. U pocetku sam radio tako da sam kanal pravio u luku ali sam malo eksperimentisao i uvideo da nema ama bas nikakve razlike. A ovaj nacin ima manje zaj....
Uvek se trudim da do zeljenog cilja dodjem na sto laksi i brzi nacin ali nikako na ustrb kvaliteta.
Ako nista drugo bar je vrat laksi za par grama
Uvek se trudim da do zeljenog cilja dodjem na sto laksi i brzi nacin ali nikako na ustrb kvaliteta.
Ako nista drugo bar je vrat laksi za par grama

Ako radi kako treba i ako ne pravi neke smetnje što se tiče tona onda podržavam ideju da se radi na jednostavniji i brži način...
Ako sam lepo pročitao tvoj tast je zadužen za pravljenje šipki za vratove, zašto mu ne predložiš da ti uradi onu dual-action varijantu? Verujem da mu neće biti mnogo komplikovano, treba još jedna šipka i da se navoji u pločicama na krajevima urade kako treba. Uz sve to taman ćeš popuniti ceo kanal a dobićeš i podešavanje vrata u oba smera što je vrlo praktično. Verovatno znaš na kakve šipke mislim ali evo fotografija kao ilustracija...

Nemoj slučajno da protumačiš moje postove kao neku kritiku, čak naprotiv, jako mi se dopada tvoj rad a ovo što pišem je samo dobro namerno.

Ako sam lepo pročitao tvoj tast je zadužen za pravljenje šipki za vratove, zašto mu ne predložiš da ti uradi onu dual-action varijantu? Verujem da mu neće biti mnogo komplikovano, treba još jedna šipka i da se navoji u pločicama na krajevima urade kako treba. Uz sve to taman ćeš popuniti ceo kanal a dobićeš i podešavanje vrata u oba smera što je vrlo praktično. Verovatno znaš na kakve šipke mislim ali evo fotografija kao ilustracija...

Nemoj slučajno da protumačiš moje postove kao neku kritiku, čak naprotiv, jako mi se dopada tvoj rad a ovo što pišem je samo dobro namerno.