Inspired by Lester William Polsfuss

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

oboss

Re: Inspired by Lester William Polsfuss

Post by oboss » 28 Mar 2014, 13:33

Nisam imao nikakav problem samo kada sam vec imao te "originalne" glupo da ih ne iskoristim.

oboss

Post by oboss » 29 Mar 2014, 10:57

Evo jos poneka slicica vezano za binding. Na P modelu sam se se dvoumio izmedju obicnog bindinga i viseslojnog i na kraju sam ipak stavio troslojni u istoj kombinaciji kao na glavi.

Image

Image

Image

Na kraju se visak plastike skine skalperom i to je to.

oboss

Post by oboss » 29 Mar 2014, 11:11

Dosao je red na sklapanje , tj lepljenje vrata za telo. Po meni to je najbitniji i najpikaviji deo gradnje gitare. dva elementa i naciljati ih po tri ose. sada bi svi oni pripremni radovi trebali da olaksaju posao i da korekcije i namestanja budu u bukvalnom smislu za delic milimetra. Za neko polugrubo namestanje ugla vrata na telo mi je da kada stavim lenjir na fingerboard visina tog lenjira kod kobilice bude oko 17 milimetara +-par milimetara. ostale dve ose su logicnije :). krajnja namestanja povrsina koje nalezu jedna na drugu radim tako sto izmedju stavim listic smirgl papita kojim skidam eventualnu neravninu dok se skloz ne naslone jedna na drugu povrsinu.
Ako sve tj. kada sve legne na svoje mesto nanese se lepak i utegne sa dve stege( realno moze i jedna al ajde sad ). Ja korisim fazon da uz samu ivicu dela na vratu koji se napolju naslanja na telo stavim tanku liniju lepka pomesanog sa prasinom mahagonija kako bi onaj istisnuti deo i jedini eventualno vidljivi deo lepka bio iste boje i donekle strukture kao i drvo oko njega. Mozda je to i nepotrebno ali eto. Sa istom takom smesom ja popunim rupu koja ostane u zepu ulaza vrata u telo . tako da na kraju dno rupe magneta bude potpuno ravna.

Image

Image

Image

Image
Last edited by oboss on 29 Mar 2014, 11:22, edited 1 time in total.

oboss

Post by oboss » 29 Mar 2014, 11:17

Evo jos koje fotografije zavrsnih stimanja i busenja rupa koje se ne smeju zaboraviti pre zavrsnog sklapanja. Najbolje je napraviti spisaksvega sta vam padne na pamet oko detalja gradnje i povremeno proci kao kroz pilotsku checklist. Npr rupa za uzemljenje koju treba izbusiti pre nego se gurne metalni nosac stoptaila. Ono nije da se nemoze i naknadno izvaditi pa probusiti ali cemu.

Image

Zaboravih reci da kod odredjivanja osa tj pronalazenja prave pozicije ulaza vrata u telo ja montiram kobilicu, civije i par zica i tako dobijem potpuno realnu situaciju kuda zice ideu i kakva su odstupanja od zeljenog.

Image

Image

oboss

Post by oboss » 29 Mar 2014, 18:53

Preskocio sam opis jednog posla koji je uradjen pre sklapanja vrata i tela. Na P model je dogovoreno da se na telo upise ime i prezime vrasnika gitare. Iskreno sam se plasio dve stvari. prvo da nesto ne zeznem kod urezivanja u top od javiora jer ako tu zeznem onda dzaba sav trud dotadasnji a drugo mislio dam da ce sve biti nekako nakindjureno. na srecu uspeo sam da urezem slova bez kardinalnih gresaka. pored preciznosti urezivanja slova najveci izazov je bio da mi slova ne isplivaju tj da materijal ne bude pretanak posto je jedan deo natpisa isao u delu gde jhe najveci nagib topa. . to sam nekako iznivelisao malo radom na drvetu malo namestanjem pozicije slova. Uglavnom ispalo je mnooooogo lepse nego sam ocekivao. Bluzerski nekako ... Ne slihtam se :)

Image

Image

Image

Image

Slova su od mother of pearl , a visak prostora sam popunio sa epoxijem pomesanim sa javorom.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 29 Mar 2014, 19:13

Ne mogu ni da zamislim koliko je ovo prokleto pipav posao.. Nemam reci. :shock: :O.o: :bow: :bravo: :ziveli:

oboss

Post by oboss » 29 Mar 2014, 19:19

Sve je sklopljeno osmirglano i iznivelisano, znaci sledi farbanje. Posle konsultacija sa poruciocima gitara definisali smo boje i finese . Na srecu ostavljeno mi je dosta slobode oko izbora tehnike i finisiranja tako da sam ja odabrao moj omiljeni metod a to je bajcovanje vodenim bajcovima i nitro finish. Prvo sam gitaru presao filerom koji sam pomesao sa dosta mahagoni prasine. Sledilo je smirglanje do drveta .Odabrao sam potrebne pigmente i krenuo sa farbanjem. esao sa cistim bajcem mahagonija. i na trenutke dok je jos bio suv uplasio sam se da ze biti previse crven i ugasen ali posto sam vec koristio isti taj bajc znao sam da ce ga lak tako lepo otvoriti i u stvari samo uozbiljiti prelepu teksturu mahagonija. Prednju stranu sam presao tamnom nijansom bajca koju sam posle susenja osmirglao i ostaje su samo naglasene sare rebrastog javora.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

oboss

Post by oboss » 29 Mar 2014, 19:20

Baba Slim wrote:Ne mogu ni da zamislim koliko je ovo prokleto pipav posao.. Nemam reci. :shock: :O.o: :bow: :bravo: :ziveli:
pa u tome i jeste draz bavljanja njime :XD: :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Mar 2014, 19:45

oboss wrote: Slova su od mother of pearl , a visak prostora sam popunio sa epoxijem pomesanim sa javorom.
Khm, nadam se da imas uredno import dozvolu za MOP. :bambi:

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 29 Mar 2014, 20:16

Umetnost :bow:

oboss

Post by oboss » 29 Mar 2014, 20:24

Dersu Uzala wrote:
oboss wrote: Slova su od mother of pearl , a visak prostora sam popunio sa epoxijem pomesanim sa javorom.
Khm, nadam se da imas uredno import dozvolu za MOP. :bambi:
Naravno baba, papiri cisti oprali se u farmerkama :ziveli:
Trooper wrote:Umetnost :bow:
hvala

coca

Post by coca » 29 Mar 2014, 20:30

Svaka cast!!!!,skidam kapu!!!!
Ovo izgleda prelepo!!!!pozz.!!!Coca!!!

oboss

Post by oboss » 30 Mar 2014, 11:47

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 01 Apr 2014, 08:14

Super ispali ovi zlatni potpisi na glavi.

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 01 Apr 2014, 08:16

Funkomat wrote:Super ispali ovi zlatni potpisi na glavi.
:1:

Kao i toniranje samih gitara, odlicno, jedva cekam da vidim kad budu izlakirane, u punom sjaju. :ziveli:

Post Reply