...o carinama
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Re: ...o carinama
samo da je burek i rakija ne bi bilo ovakvih carina 

- Rocket Roll
Burek zakrčuje moždane vijuge, a rakija ume da deluje po principu "ma svima odreži po tries' evra i ko ih ****!" 

Pogrešno, aktivan sa manjim prekidima do dana današnjeg. Da, carinski propisi su uglavnom isti, najviše su se promenili kojekavi obrasci. Kada se pojavi roba na carini nema razlike u carinskim stopama da li je ona za fizička ili pravna lica, neke razlike sam već objasnio.Rocket Roll wrote: - Sava je bio aktivan pre devedesetih (mada propisi danas nisu mnogo drugačiji)
Opet pogrešno, radio sam i uvoz za fizička lica, ali priznajem da to nisam voleo i maksimalno sam izbegavao.Rocket Roll wrote: - Pravna lica (kako je Sava radio) nisu isto što i fizička lica
Ja sam mnogo žuči prolio na raznim carinama i najčešće sam izlazio kao pobednik jer baratam argumentima, ali to nije uvek dovoljno za pobedu jer je carina država u državi, uvek bila i verovatno će još dugo to biti.
Ne znam zašto si ovo postavio kao nekakav sukob ili zaoštravanje između Hillybilyja i mene, to jednostavno nije tako jer ja nisam u sukobu ni sa njim niti sa bilo kojim drugim forumašem. Ja sam citirao pravne činjenice, a ko misli da je to drukčije ili da može drukčije pa baš me pa briga, taj neka radi kako zna i ume.
Uostalom, sve ovde što je izneto kao problem sa carinom to nije jer su dažbine očigledno obračunate u skladu sa propisima, neki su prošli i mnogo bolje, a što neko misli da mu je nešto uzeto što nije trebalo šta se tu može.
Da, kako je ovde dovoljno carinskih stručnjaka je neću više pratiti temu.
neam pojma ja jedino znam da kad su mi delovi stizala vozom nisu ih cackali, a od kad stize avionom sve otvaraju pa makar unutra bila tri pota i sve zivo carine.
-
well, imam pitanje...
Da li neko ima pretpostavku kolko bi kostalo da se pojacalo posalje iz engleske do budimpeste to jest do subotice, ne racunajuci carinu, samo prevoz? Naleteo sam na coveka koji oce da udeli pojacalo siromahu nekom
ko sto reko, tetka radi na carini ali ne znam da li je mislila na to da necu placati carinu ili da cu platiti normalnu carinu [ normalnu za neke druge , naprednije drzave, ne srbiju ]
Da li neko ima pretpostavku kolko bi kostalo da se pojacalo posalje iz engleske do budimpeste to jest do subotice, ne racunajuci carinu, samo prevoz? Naleteo sam na coveka koji oce da udeli pojacalo siromahu nekom

ko sto reko, tetka radi na carini ali ne znam da li je mislila na to da necu placati carinu ili da cu platiti normalnu carinu [ normalnu za neke druge , naprednije drzave, ne srbiju ]
- Rocket Roll
Ideš na zvaničnu stranicu Royal Maila, engleske pošte (http://www.royalmail.com/), onda pređeš na njihov cenovnik (http://sg.royalmail.com/portal/rm/Price ... ricingcalc), uneseš težinu pojačala (u gramima) i kao destinaciju staviš Srbiju, pa ćeš videti cenu.
Imam samo jedno pitanje na ovu temu. Ako bih zeleo da uvezem instrument, platio bih porez od 1% na kompletan iznos (cena instrumenta + shipping), pa zatim i 18% pdv-a na sve to?
pokusaj nekog da nadjes u nekoj muzickoj skoli pa da narucis preko njih,oni su koliko znam oslobodjeni tih dazbina kod uvozasl0e wrote:Imam samo jedno pitanje na ovu temu. Ako bih zeleo da uvezem instrument, platio bih porez od 1% na kompletan iznos (cena instrumenta + shipping), pa zatim i 18% pdv-a na sve to?
- sirac-šunka
- vragolan
Pa to sam upravo napisao sinoc u diplomskom iz logistikesl0e wrote:Imam samo jedno pitanje na ovu temu. Ako bih zeleo da uvezem instrument, platio bih porez od 1% na kompletan iznos (cena instrumenta + shipping), pa zatim i 18% pdv-a na sve to?

Tako bi trebalo uvek da ide, carinska osnovica je cena robe po fakturi + troskovi transporta. Osnovica za oporezivanje je ova prethodno dobijena ocarinjena vrednost.
Osim ako ne uspes da organizujes prevoz do nase granice i od granice pa nadalje. U tom slucaju bi platio samo carinu na troskove transporta van nase zemlje

Za ovo ne znam. Raspitacu se, mada sumnjam da su oslobodjeni pdv-adjoksi wrote:pokusaj nekog da nadjes u nekoj muzickoj skoli pa da narucis preko njih,oni su koliko znam oslobodjeni tih dazbina kod uvoza

Znaci dobro sam ukapiraosirac-šunka wrote:Pa to sam upravo napisao sinoc u diplomskom iz logistike![]()
Tako bi trebalo uvek da ide, carinska osnovica je cena robe po fakturi + troskovi transporta. Osnovica za oporezivanje je ova prethodno dobijena ocarinjena vrednost.
Osim ako ne uspes da organizujes prevoz do nase granice i od granice pa nadalje. U tom slucaju bi platio samo carinu na troskove transporta van nase zemlje(po klauzuli EXW
)

Sto se shipping-a tice, ne verujem da bih znacajno ustedeo tim postupkom

Da je sve što sam ranije pisao tačno i precizno od a do š pokazaću vam najsvežijim primerom, odnosno pošiljkom koju sam baš danas primio.
Poručio sam na Banzaiu precizno uparene 5881 lampe i po fakturi iznos je 24.40 e za lampe i 5.21 e za transport što je ukupno za plaćanje 29.61 euro.
Po uvoznoj poštanskoj carinskoj deklaraciji za građane broj 11580006910 od 28/05/2009 osnovica za obracun je 29.61 e odnosno 2.799,88 dinar. Carina je kako sam i naveo za taj tarifni broj 279,99 dinara odnosno 10% carinske vrednosti, PDV je 554,38 dinara (18% na 2.799,88+279,99 dinara) i još su obračunate administrativne takse u iznosu od 350,00 dinara (to je trošak carinskog pregleda). Ukupno su dažbine 1.184,50 dinara. Na sve to sam platio još oko 100 dinara za poštanske troškove dostave za koje nisam dobio račun.
Da li je mnogo ili malo nije od važnosti, jedino sam hteo Nevernim Tomama da plastično i svežim primerom pokažem ispravnost mojih ranijih napisa.
Za ove lampe sam zadovoljan jer sam platio preko interneta, poštar mi ih je doneo na noge i sve me košta nekih 4.300 dinara, a da se nisam ni mrdnuo niti potrošio gram benmzina, a ukupan trošak je još uvek manji nego da sam kupovao 6L6 lampe u Mitrosu na primer.
Poručio sam na Banzaiu precizno uparene 5881 lampe i po fakturi iznos je 24.40 e za lampe i 5.21 e za transport što je ukupno za plaćanje 29.61 euro.
Po uvoznoj poštanskoj carinskoj deklaraciji za građane broj 11580006910 od 28/05/2009 osnovica za obracun je 29.61 e odnosno 2.799,88 dinar. Carina je kako sam i naveo za taj tarifni broj 279,99 dinara odnosno 10% carinske vrednosti, PDV je 554,38 dinara (18% na 2.799,88+279,99 dinara) i još su obračunate administrativne takse u iznosu od 350,00 dinara (to je trošak carinskog pregleda). Ukupno su dažbine 1.184,50 dinara. Na sve to sam platio još oko 100 dinara za poštanske troškove dostave za koje nisam dobio račun.
Da li je mnogo ili malo nije od važnosti, jedino sam hteo Nevernim Tomama da plastično i svežim primerom pokažem ispravnost mojih ranijih napisa.
Za ove lampe sam zadovoljan jer sam platio preko interneta, poštar mi ih je doneo na noge i sve me košta nekih 4.300 dinara, a da se nisam ni mrdnuo niti potrošio gram benmzina, a ukupan trošak je još uvek manji nego da sam kupovao 6L6 lampe u Mitrosu na primer.
- Rocket Roll
Carina, znači, računa evro po srednjem kursu. Barem tu ne zakidaju...Sava wrote: Po uvoznoj poštanskoj carinskoj deklaraciji za građane broj 11580006910 od 28/05/2009 osnovica za obracun je 29.61 e odnosno 2.799,88 dinar.

makar kad ne bi otvarali posiljke, onako se osetish kao zadnji kloshar, neko ti ceprkao po paketu. Zar nije lakse samo provuku kroz rendgen i cao. Valjda ce se kad dobijemo beli shengen promeniti i te neke stvari.
Hmmm a ako covek lepo ode u inostranstvo, kupi instrument, i u povratku se pravi da je isti izneo iz zemlje, i da ga sada samo vraca, 'oceli onda praviti probleme. Meni nisu pravili frku oko lap-topa, samo sam rekao da je isti kupljen ovde, al da sam ga nosio jer mi je trebao preko grane... 

E i mene ovo zanima samo kada dolazis avionom iz inostranstva i donosis instument, sta se desava u ovom slucaju. Ima li nekoga da je probao ovako nesto i dali moze da se ide na tu foru daStanko wrote:Hmmm a ako covek lepo ode u inostranstvo, kupi instrument, i u povratku se pravi da je isti izneo iz zemlje, i da ga sada samo vraca, 'oceli onda praviti probleme. Meni nisu pravili frku oko lap-topa, samo sam rekao da je isti kupljen ovde, al da sam ga nosio jer mi je trebao preko grane...
kazes carinicima ako te zaustave da je to tvoj instrument koji si nosio sa sobom odavde. Nesto mi se cini da ne moze na taj fazon da se ide,a?