PRS gradnja u mojoj izvedbi

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Re: PRS gradnja u mojoj izvedbi

Post by NikolaNis » 08 Apr 2009, 13:36

Što se pomoćnika tiče potpuno te razumem, ja jednog imam a drugi je na putu, za koji mesec i eto njega... :D

Poznato mi je i ovo oko manjka vremena i prostora. Ja sam podrum svog ujaka preuredio u neku mini radionicu i polako sve to sređujem i kupujem neke ozbiljnije alatke (možda si i video u mojoj temi). Vremena nemam puno jer radim prepodne ali eto popodne i za vikend ukradem po neki sat da se malo posvetim majstorijama. Moj plan je da pronađem dasku javora za više vratova i uzeo bih i malo jove ili jasena za neko telo. Po nekim mojim računicama od daske javora dimenzija 3m x 20cm x 5cm mogao bih da izvučem 6-8 vratova što bi bilo super. Imam orah za još 2 ili 3 tela, ako tu dodam još 2-3 tela od jove ili javora eto prave male radionice, tako nešto mi se vrzma po glavi.. :idea:

Nego zagadio sam ti sad bezveze temu pisanjem o svojim planovima, izvinajvam se. Da bih se odužio plaćam rundu ili više ako se vidimo :ziveli: ...

oboss

Post by oboss » 08 Apr 2009, 14:13

eto carobne reci :ziveli:

oboss

Post by oboss » 10 Apr 2009, 22:39

evo me sam par uradjenih novina. sada sam se najvise skoncentrisao na vrat i hocu da ga komletiram kako bi nastavio sa telom gitare i pasovanje trata u telo. dakle prvo sam jedan dan potrosio na drljanje u grubo da izbacim sto vise drvne mase i olaksam kasnije rad na tracnoj smirgli. posle sam ta toj smirgli doveo dimenzije na blizu krajnjim i na tome cu ostati sve do lepljenja fingerborda
Image

Image

e onda sam na cirkularu urezao osnovni kanal za sipku. 7mm sirine ( iz 3 prolaza ) 8 mm dubine. na centralnom delu dotaknuto 10 mm dubine. tri znoja su me probila ali uspeo sam. namestanje tacne krivine kanala cu zavrsiti rucno dletom i sublerom.
Image

i evo ga posle dovodjenja na predzadnju meru. ovo pored su plocice koje sam napravio od jelenskog roga a koje cu koristiti za ukrase na fingerbordu.

Image

a evo je i sipka. napokon mi je stigla sa narezivanja navoja . kao sto se vidi odlucio sam se na staru skolu. zakrivljeni kanal, ubodena sipka izmedju 21 i 22 praga tu je dubina kao i debljeina sipke 6mm, na sredini vrata ide na dubinu od 10 mm i na nutu je na dubini od 8 mm. razmisljam dali da ubacim "cep traku" od kruske kao sto je i celi vrat ili nekog drugog drveta. svakako se ne vidi. sledece slike kada to dovrsim.

Image

Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 12 Apr 2009, 23:10

Odlično deluje, samo nastavi tako. Vidim ja da ću definitivno morati da dođem do BG-a da se upoznamo i da ti ukradem malo znanja. Naročito me zanima ova šipka i njena izrda jer planiram da takve šipke koristim na Telcima koje ću da pravim s tim što ću raditi samo sa druge strane da bi imali skunk-stripe...
Još jednom, meni se sve ovo što si do sad uradio jako dopada :D

P.S. Zavidim ti na radionici :)

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 13 Apr 2009, 01:06

majstore :bow: :bow: :bow:

Cilal Najed

Post by Cilal Najed » 14 Apr 2009, 09:25

Svaka cast, samo napred!

oboss

Post by oboss » 14 Apr 2009, 21:44

hvala, hvala ljudi, al sacekajmo da cujemo zvuk :D .
inace planirao sam da stavljam DiMarzio Humbuckers pa ako neko ima predlog koji tip bi se poklapao sa nekim prs zvukom nek predlozi.

nikola
heh da je radionica moja davno bi se ja batalio svega i bacio na stolariju , izradu gitara i tu bransu, ali to je od prijatelja i ja povremeno u vecernjim satima uzurpiram prostor. hvala njemu svakako. inace ja nebi izlazio iz radionice.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 14 Apr 2009, 23:05

Onda mi ostaje da se ispravim, zavidim tvom prijatelju na radionici... :bow:

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 15 Apr 2009, 18:11

oboss wrote:hvala, hvala ljudi, al sacekajmo da cujemo zvuk :D .
inace planirao sam da stavljam DiMarzio Humbuckers pa ako neko ima predlog koji tip bi se poklapao sa nekim prs zvukom nek predlozi.

nikola
heh da je radionica moja davno bi se ja batalio svega i bacio na stolariju , izradu gitara i tu bransu, ali to je od prijatelja i ja povremeno u vecernjim satima uzurpiram prostor. hvala njemu svakako. inace ja nebi izlazio iz radionice.

Pa ako hoces da se poklopi sa PRS zvukom, kupi PRS-ove magnete. Imas ih u regularnoj prodaji, i kostaju isto kao svaki drugi magneti te klase. Jedan je oko 100 evra. Uzmes lepo Dragon II, ili ako volis malo ostrije, jace, HVS model, i eto ti PRS-olikog tona..... :)

oboss

Post by oboss » 15 Apr 2009, 21:55

tyler durden wrote:Pa ako hoces da se poklopi sa PRS zvukom, kupi PRS-ove magnete. Imas ih u regularnoj prodaji, i kostaju isto kao svaki drugi magneti te klase. Jedan je oko 100 evra. Uzmes lepo Dragon II, ili ako volis malo ostrije, jace, HVS model, i eto ti PRS-olikog tona..... :)
pa to mi je i bila prvobitna zamisao ali sam pomislio da nebi bilo lose ubaciti odlicne a gotovo duplo jeftinije dimarzio magnete makar za prvo vreme , pa ako zavrsena gitara "zasluzi " prs magnete onda cu njih naruciti a dva dimarzio hama uvek mogu naci novo telo. ovo "zasluzi" podrazumeva da bute tehnicki odlicna i da u potpunosti odgovara prs standardu finalne obrade

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 15 Apr 2009, 22:25

Jasno....onda ok, ja u tom slucaju glasam za dimarzio.....Nego, jos jedna stvar. Da se hvalim malo. Idem u subotu da pokupim svoju novu gitaru. KUpio sam PRS Custom 24, Blue matteo Ten Top, quilt maple, glava i vrat iz jednog dela!! Loodnica gitara! Kacim slike cim je uzmem!!! :D :D

oboss

Post by oboss » 15 Apr 2009, 22:33

o pa jel to ona dugo ocekivana i najavljivana. pa necu slagti ako kazem da mnogi jedva cekaju da je napokon dobijes. aj kaci slike i utiske sto pre.

tyler durden
MF veteran

Post by tyler durden » 15 Apr 2009, 23:35

Bas ta.....kacim cim je uzmem. Moguce vec u petak. A ako ne, najkasnije do kraja nedelje.... Zavisi sve od toga da li ovi iz kurirske sluzbe rade, posto je veliki petak.....

oboss

Post by oboss » 20 Apr 2009, 21:33

elem da nabacim jos par slicica . nisam nesto imao preterano slobodnog vremena ali par sitnica se uradilo.
prvo sam fiksirao sipku u vratu, izdubio zakrivljeni kanal, urezao plozicu za oslanjanje pri zatezanju ( nebi me cudilo da ona ima i svoje ime ) , napravio sam i lajsnu od kruske kojom cu zatvoriti kanal.

Image

i iz drugog ugla samo sa srafom
Image

i onda sam zalepio lajsnu u kanal i to stegama pricvrstio. dve veceri sam izgubio i prste ogulio dok nisam postigao da lajsna selom duzinom i krivinom naleze na sipku. to mi je do saa bio najpipkaviji posao.

Image

oboss

Post by oboss » 20 Apr 2009, 21:38

dva dana posle skinute su stege i kanal se odlicno zacepio. minimalna intervencija smirgl papitom na gornjoj plohi i to je to.
cekam fingerboard i idem dalje sa vratom.

Image

u medjuvremenu sam nabavio komad crnog kliritai izrezao poklopcic za sipku na glavi , a upravo zavrsavam poklopac elektronike sa zadnje strane.
sada se bacam da zavrsim dizajn ukrasa na fingerbordu i na telo ponovo.

Image

za sada toliko.

Post Reply