Moj prvi pokušaj izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Re: Moj prvi pokušaj izrade gitare

Post by NikolaNis » 18 Jun 2009, 11:37

@ Stanko
Lepo kažeš, prvo skoči pa reci hop...
LP je tu gde jeste, kao što sam već rekao. Jedino što ću sigurno uraditi sa njim je da u nekom narednom periodu kupim mašinu ili samo nastavak za poliranje da bih mu dao još malo veći sjaj, ali tu je u pitanju samo kozmetika. Sve u svemu prilično sam zadovoljan s obzirom da mi je to prva gitara koju sam pravio i koja je ujedno i jedna od najtežih za izradu, ali niko mi to nije rekao na početku... :hide:

Neki moj plan je da radim 2 (možda i 3) Telca odjednom. Jedan će biti klasičan Telac, verovatno telo jova (sada se bavim potragom za materijalom i na dobrom sam putu), vrat će biti jedan od ova dva koja pominjem u predhodnom postu sa 21 pragom (one piece maple neck - ovo da pokažem kako parlam Engleski :lol: ), dva singe magneta, znači klasičan standardni Telac.
Drugi će biti nešto drugačije i malo žešće, isto vrat iz jednog komada iz javora ali sa 22 praga, telo orah (imam još oraha koji sam nabavio kada sam radio LP-a i koji je sad već suv k'o barut), dva humbacker-a i verovatno skroz crni hardwear. Naravno biće bez pickguarda i verovatno ću staviti push/pull potove tako da će magneti moći da se splituju pa bi to trebalo da bude jedna jako upotrebljiva gitara za razne stilove muzike.
U svakom slučaju, te obe gitare su predviđene za prodaju tako da će se raditi apsolutno pažljivo i precizno do poslednjeg detalja što ćete moći da vidite i na slikama koje ću postavljati, nadam se da će možda neko od uvaženih kolega forumaša biti zainteresovan da kupi neku od te dve gitarice, ali o tom po tom. Sigurno neću moći da radim nekim brzim tempom jer očekujem prinovu svaki dan pa ću morati da usresredim pažnju na još jednog naslednika bar nekoliko meseci... :ziveli:

@ oboss
Ma kakve detaljne slike, moram da sakrijem sve greške koje sam napravio :lol: . Naravno šalim se, pokušaću da uradim što bolje slike da i sam vidim šta sam sve mogao bolje a šta sam uradio kako treba. Pokušaću i da napravim neki snimak makar kamerom pa da postavim na you tube, mada ne znam koliko će se na taj način čuti realan zvuk, ali bolje išta nego ništa... :)

Stanko

Post by Stanko » 18 Jun 2009, 18:44

Hehe samo napred imas moju punu podrsku :) sad me zanima koliko ces da cenis te gitare za prodaju. Koliko cenis da ce trajati izrada, i da li ces nastaviti da se bavis izradom istih :) pih sto sam dosadan :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Jun 2009, 09:25

Ma lepo priznaj Stanko da radiš za policiju, vidi kakva pitanja postavljaš, još samo da mi uperiš svetlo u oči :lol: .

Planiram da počnem da vodim dnevnik radova na gitari pa ću tako moći da dođem do precizne satnice koja je potrebna za izradu jedne gitare. Pitanje je sad samo da li ću, recimo 50 sati (ovo sam lupnuo onako kao primer) moći da zguram u mesec dana ili u 6 meseci. Ja ipak radim i od ponedeljka do petka sam na poslu u klasično vreme od 8 do 16, tu je onda i porodica, pa onda porođaj moje lepše polovine u sledeće 2-3 nedelje (mada može da se desi i danas). Sve su to stvari koje su ipak ispred ovih mojih "majstorija".

Pitao si i da li planiram da nastavim i dalje da radim. Odgovor je, da. Međutim sve to će zavisiti i od toga koliko će ljudi biti zainteresovani da kupe ono što ja napravim, a za tako nešto ćemo morati da se strpimo. Želim da napravim još par gitara i da onda lepo svako ko želi može da ih pogleda, proba, proceni i sam na kom nivou je moje umeće u izradi gitara (naravno prednost ima društvo sa foruma :) ). Drugi korak je da vidimo da li će neko biti zainteresovan i da kupi neku od gitara jer ipak ovo nije jeftin hobi. Ja sam već imao prilične troškove (veće nego što sam mislio) u izradi LP-a a ako sada budem pravio 2-3 gitare u isto vreme ti troškovi će se minimum duplirati a verovatno i više povećati. Znači, ako bude zainteresovanih kupaca i uspem da prodam te gitare koje planiram da radim onda ću taj novac uložiti dalje u materijal, delove, alat i nastaviti da radim. Jako mi se dopada sve što sam doživeo u izradi LP-a i mogu reći da sam se navukao na pravljenje gitara i obradu drveta.

O ceni stvarno ne mogu sada da pričam ništa, to će zavisiti i od delova koji će biti ugrađeni i od drveta od koga se rade gitare, onda moraš uzeti u obzir i vreme koje provedem u toj izradi, ali do toga ćemo doći već kroz onaj pominjani dnevnik koji planiram da vodim u toku rada. Zaključak, o ceni ćemo na kraju, kada gitara bude gotova i kada neki zainteresovani kupac može da je uzme u ruke i proba.

Eto, čika policajac, sve sam priznao... :hide: :ziveli:

Stanko

Post by Stanko » 20 Jun 2009, 14:16

NikolaNis wrote:Ma lepo priznaj Stanko da radiš za policiju, vidi kakva pitanja postavljaš, još samo da mi uperiš svetlo u oči :lol: .
Hehe sad kad si lepo priznao, sad cu da te otkucam i da ti nabacim porez da platis :P :P :D salu na stranu, jesam pomalo dosadan (znam i ja :P), ali sta ces. To sa vodjenjem dnevnika je jako dobra ideja. Kao sto rekoh ja cu kad/tad sebi sastaviti neko veslo ;) tako da me jednostavno zanimaju detalji (cim budem imao svoj stan/kucu ima sebi radionicu da sklepam, za drvo, i za nakit kojim se bavim...). Ne sviram dugo, nekih pola godine, ali u (rock) muzici sam ceo zivot, i sto vise znam o gitarama, to me sve vise privlace rucni radovi. Jednostavno fabrika je fabrika... I kako planiram da pazarim nesto u narednih recimo pola godine, pa se raspitujem... Merkam nekog SG-a, ali bih radije nesto rucno pradjeno.... cak bih mozda uzeo i neku matoru gitaricu pa da je sredjujem, fino, polako (jer trenutno nemam uslova da je pravim od nule, mada bi se vremena naslo ;) ) Telecastera, ne bih iskreno, nikad mi se nije svidjao oblik (uvek mi je onaj headstock bio odvratan :D ).

Tako da hvala na svim informacijama, samo napred! Imas moju punu podrsku, ako ti to nesto znaci ;)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 22 Jun 2009, 12:24

ihhh, bre nema te da se javiš... :grummel_2: :(

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 22 Jun 2009, 14:28

Ma propala mi akcija u subotu sa povezivanjem elektronike pa sada moram da se strpim još neki dan. A ti se isto javi, nadam se da imaš i dalje moj broj. Ako ti je za utehu, ti imaš ekskluzivno pravo da prvi probaš gitaru kada sve bude sređeno :) :ziveli:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 23 Jun 2009, 12:42

Javljam se.
I imam ideju za jednog strata. Mislio sam da čačkamo nešto oko toga ako si voljan :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Jun 2009, 14:34

Naravno da sam voljan i pun entuzijazma. Sada sam u fazi sređivanja radionice jer planiram ozbiljniji posao, ako nekoga zanima postaviću slike ovde kada završim to uređivanje svoje prostorije za rad (bivši podrum :hide: )
Piši mi na PP, mail ili me pozovi da mi kažeš nešto o tom Stratu da ne davimo ljude ovde, očekujem te... :ziveli:

oboss

Post by oboss » 23 Jun 2009, 14:44

pa naravno da zanima. da pratimo od osnivanja brenda bre.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 23 Jun 2009, 14:46

hmm... radionica, super!
Postavljaj slike!

Evo pišem mail....

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Jun 2009, 15:14

OK, biće slika radionice, sada sam u fazi pravljenja stola koji će biti pogodan za rad na gitarama, pre svega mislim na dimenzije. Ubio me je u pojam ovaj koji sam koristio do sad, dimenzije su mu bile 100x50 cm (mislim naravno na radnu površinu) i prilično je bio nestabilan). Sada pravim sto koji će biti 200x60 cm i trebao bi da bude vrlo stabilan. Potom sledi pravljenje stola za glodalicu, ipak ne mora sve da se radi sa glodalicom u rukama, sto na koji se glodalica postavlja ispod ume da bude jaaakoooo koristan, ljudi koji su radili sa tim alatom znaju na šta mislim. Uostalom, kao što sam i obećao videćete i sami kako može da se iskoristi prostor od 5x2.5 m za pravu malu radionicu, sve je stvar organizacije... :)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 03 Jul 2009, 12:50

Nisam imao neko vreme net, pa nikako da se pohvalim, ali evo: imao sam priliku i čast da isprobam prvu Cross gitaru na svetu!

I može da se svira :)
Nije savršena, ali kako i Nikola kaže to je uspešan eksperiment, da vidi da li je moguće napraviti gitaru u kućnoj radinosti i uz upotrebu vrlo malo alata. I jeste uspešan, a i ovi magneti, iako nisu najskuplji i najtraženiji na svetu vrlo lepo rade i lepo se čuju. Nisu ni mutni, ni prenabudženi, ni kompresovani kako to ponekad hamovi umeju da budu, prilično lepo, jasno i nekako prirodno rade.
Jedinu zamerku koju je Nikola do sada imao jeste na nešto širi vrat, što meni kao basisti i nije nešto smetalo, jedino što bih ja mogao da kažem jeste da se treba baš dosta pozabaviti set up-om i malo dužim eksperimentisanjem oko toga, za sada je gitara ostala neiskotirana i akcija je previsoka. Finish je ostao malkice nepotpuno ispoliran, ali do je bio razlog nedostatka alata, a i postao čovek nestrpljiv da sastavi i isproba rezultate svog mukotrpnog rada. Po negde si je Nikola sam pronašao po neku zamerku oko binding-a (opet zbog nedeostatka alata nije ni moglo da ispadne sve savršeno, zapravo je kanal za binding kopao skalpelom), ali meni to nije bilo nešto strašno.

Sve u svemu, odličan početak i nadam se da ću probati još mnogo toga iz Nikoline radionice. :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 18 Jul 2009, 23:46

Izvinjenje što nisam do sada ništa napisao i odgovorio na ovu kritiku ali dan pre komentara (02.07.) sam po drugi put postao tata. U to ime, piće za celo društvo na forumu :ziveli: :D
Sve što je naš prijatelj sirac-šunka napisao je tačno, ostaje da se pozabavim podešavanjem gitare i dovedem je u najsvirljivije moguće stanje. Iz gore pomenutih razloga će to morati malo da sačeka, a i stao sam u sred pravljenja radnog stola u svojoj radionici koji sam pominjao u nekim ranijim postovima.
Odoh sad da ljuljam i drugog naslednika pa se vidimo ovde za neki dan, pozdrav svima... :lol:

Felix

Post by Felix » 19 Jul 2009, 00:14

Čestitke!

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 19 Jul 2009, 00:18

Čestitamo!
Image

Post Reply