CROSS ash Telecaster custom build for andrej]

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ssmc
Floyd

Re: CROSS ash Telecaster custom build for andrej]

Post by ssmc » 10 Oct 2010, 18:03

kwiss wrote:
ssmc wrote:
kwiss wrote:Ako moze bez provokacija :!: Ono sto sam uradio za mojih 50 godina ako budem video svrhu prezentovacu,ali to nije tema.Telekaster izradjen u radionici NikolaNis je postavljen kao tema,zasto jos jedan telekaster iz iste radionice da bude tema.Sta treba pomisliti :?: Reklama.
Daleko bilo da sam hteo da provociram,samo ne znam šta toliko novo može da se vidi i u drugim temama izrade gitare,ako tako posmatramo stvari :?
Znam da citam a i nisam glup.Ja se bavim metalom i to nije neka majstorija,i divim se ljudima koji rade sa drvetom jer je to veca majstorija,tu nema greske i popravke,treba veliko strpljenje koliko vidim,NikolaNis to ima i vremenom ce biti sve bolji
Nisam rekao ni da si glup,ni da ne znaš da čitaš.Nastupio si u fazonu "ništa novo",pa sam zato i pitao šta imaš da ponudiš za novo kada ovo nije novo.Ništa specijalno,nije bila namera da bude provokacija.Toliko od mene.

Što se teme tiče :bow: :bow:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 10 Oct 2010, 21:41

Andrej radimo onako kako ti želiš, najbitnije je da si ti zadovoljan, tada sam i ja najsrećniji :D . Samo ti skidaj te slike koje ti se dopadaju i prosledi mi ih na mail da ih lepo prostudiram :wink: .

Zadovoljna mušterija je najbolja reklama :ziveli:

vlobrk

Post by vlobrk » 11 Oct 2010, 00:00

evo zasto moj izbor:
Image

Image
@Andrej] ja bih te podrzao u ovome tj. prvobitnoj zamisli.
Nisam ljubitelj tortoise proizvoda ali ovo mi izgleda fantasticno.

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 11 Oct 2010, 00:25

iskreno, meni providan beli finiš liči na loše ofarbanu drvenariju (prozor, vrata...) ali ovaj natur sa tortoise pickguardom mi deluje lepo... u svakom slučaju, to je samo moje mišljenje, ovde se uvažava prvenstveno mišljenje mušterije :D
samo napred, bilo bi super da ceo forum na kraju ima custom gitare, koje su napravili ljudi sa istog :D

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 13 Oct 2010, 22:17

Posle nekoliko dana pauze nastavk radova. Evo danas je oblikovan budući vrat pomoču šablona...

Image Image

I jedna slika zajedno sa telom, samo je budući vrat utisnut na svoje mesto...

Image

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 13 Oct 2010, 22:34

Jel koristis stewmac ili neke kastm mejd sablone?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 13 Oct 2010, 22:48

Šablone sam sam pravio, jedva sam iskopao slike. Korišćen je nacrt za '52.

Image Image

Ima tu još par šablona za otvore za magnete, elektroniku i vrat, to nisam slikao...

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 17 Oct 2010, 23:21

Još malo napredka. Izglodan kanal u vratu za truss-rod, ubačen malopre pomenuti :D , izabran komad oraha za skunk-stripe, oblikovan i ubačen na svoje mesto. Posle stajanja pod stegama 24h sve je lepo ošmirglano i dovedeno na nivo vrata. Urezani su i žlebovi za pragove i kobilicu. Naravno žlebovi će se doraditi i finiširati kada se bude uradio radius fingerboarda.

Evo i nekoliko slika da se sve to vidi...

Image Image Image

SiskoMarcetic

Post by SiskoMarcetic » 18 Oct 2010, 18:02

Meni ovaj vrat izgleda izvanredno
Kojom brzinom radiš (šta trošiš) ?

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Oct 2010, 12:08

Hvala ti Sisko na komplimetu. Do ovog stadijum od daske koja je pokazana na početku mi je trebalo recimo 6-7 sati, ne mogu baš precizno da ti kažem jer sam to raspodelio u 3 dana a nisam baš precizno merio vreme. Naravno, bila je tu i pauza od 24h da se lepak osuši kada sam ubacio orah u kanal za šipku.

Ne znam na šta si mislio kada si pitao šta trošim, ali sipam bezolovni na NIS-ovim pumpama za svog "ljubimca", a ja sam ne trošim ništa posebno od alkohola, ako si na to mislio :D :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Oct 2010, 19:49

I još malo napredka. Urađen radius fingerboard-a od 9.5'', ponovno urezani žlebovi za pragove koji prate radius, nameštene tačkice koje obeležavaju pragove na fingerboard-u i sa strane...

Image Image Image

P.S. Izvinjavam se zbog malo lošijeg kvaliteta fotografija, slikao sam bez blica pa je malo mutno. Kada upalim blic mnogo sve šljašti.

SiskoMarcetic

Post by SiskoMarcetic » 19 Oct 2010, 21:31

Bravo za tačkice, nego pošto i sam i ja tu negde koji bi mi preporučio redoles je l može ovo
utor za pragove, bajcovanje, pragovi, tačkice ili
kao ti
utor za pragove, tačkice, .?. , .?.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 19 Oct 2010, 22:37

Ne znam kako i čime praviš utor za pragove? Ja volim da započnem te utore dok je vrat još ravan, onda napravim radius, ubacim tačkice pa i njih ošmirglam i završim radius blokom da sve bude glatko. Tada ponovo uzmem testericu za utore i doteram ih opet na pravu dubinu, tačno toliko da onaj "jezičak" od praga leži na drvetu kada se prag skroz utisne, nema ispod praznine.

Ja koristim testericu sa stewmac-a sa onim graničnikom koji ti pomaže da precizno odrediš dubinu utora a ujedno ti dno utora ima isti radius kao fingerboard, to je ova testerica http://www.stewmac.com/shop/Tools/Saws/ ... es#details

Bajcuj pre nego što stavljaš pragove u svakom slučaju. P

Tako ja radim, ali to nije pravilo, zavisi i od alata i od vrste inlay-a. Kada bi recimo radio one trapezoide ili blokove kao na Gibsonu onda bih prvo njih ubacio pa tek posle napravio radius.

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 20 Oct 2010, 02:51

NikolaNis wrote: to je ova testerica http://www.stewmac.com/shop/Tools/Saws/ ... es#details
E to sam bas hteo da te pitam...
I kakva je? Jesi zadovoljan ili se mozda ipak vise ''isplati'' ovo: http://www.stewmac.com/shop/Tools/Speci ... r_Box.html

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 20 Oct 2010, 08:45

Ova koju si i postavio je po opisu oštrija, ima jače i veće zube. To je sa jedne strane prednost što se tiče brzine rada, ali sa druge strane ona ne prašta greške. Pročitaj šta tamo piše, preporučljivo je da se koristi sa onom njihovom spravom za urezivanje pragova (miter box) jer može da se desi da se slotovi za pragove rašire ako se nepažljivo rukuje tom testerom.

Meni ova moja završava posao, ne ide mnogo brzo ali urezuje slotove bez problema. Ako budeš kupio ovu drugu napiši svoje utiske, ipak jedno je što tamo piše a sasvim drugo kada neko to proba i sam se uveri.

Post Reply